SSK ve Bağ-Kur emeklilerine müjde! Emekli maaşı 10 bin TL’ye yükseliyor. Hemen tek tek açıklanan bu rakamlara bakın!
Türkiye'deki 16 milyon emekli, dul ve yetim aylığı alan kişiler için senede 2 defa maaş zammı uygulaması yapılıyor. Ocak ve temmuz aylarında yapılan bu zamlar, enflasyon verilerine göre belirleniyor. İşte emekli aylığı artışı için yeni hesaplamalar...
Son zamanlarda yapılan bir uygulamayla beraber zam oranlarına refah payı da ilave edilerek zam oranları yükseltiliyor. 2023 yılı Ocak ayında 15 puanlık refah payı ilave edilmiş ve temmuzda ise 7.45 puanı bulan bir iyileştirme yapılmıştı.
Ocakta 6 aylık enflasyon yüzde 15 bandında olmasına karşın emeklilerin zam oranı yüzde 30'a çıkartılmıştı. Temmuzda ise 6 aylık enflasyon 19.77 olarak duyurulmuş, SSK ve Bağ-Kurlulara 5.23 iyileştirme yapılarak yüzde 25 artış yapılmıştı.
ahaber.com'un haberine göre, memur emeklileri için ise enflasyon farkı ile zammı yüzde 17.55 seviyesine ulaşmıştı. Fakat burada da 7.45 puanlık iyileştirme ile yüzde 25 olarak uygulanmıştı. Bu nedenle, enflasyonun üzerinde gerçekleştirilen bu oransal ya da seyyanen zamlar refah payı olarak tanımlanıyor.
YÜZDE 25 EMEKLİ MAAŞI ZAMMI NASIL UYGULANDI?
Öte yandan, bir süredir devam eden refah payı artışı gibi pandemi döneminde başlatılan yeni bir uygulama da taban aylığın yükseltilmesi oldu. Önce bin TL ile başlayan taban maaş artışı 1.500 TL, 3 bin 500 TL, 5 bin 500 TL ve daha sonra son olarak da 7 bin 500 TL olarak uygulandı.
Yani bu tutarların altında olan tüm aylıklara hazine tarafından seyyanen ilaveler yapılarak taban aylığa çıkartıldı. Bu nedenle, şu anda 4 bin lira, 5 bin lira 6 bin lira maaşı alan emeklilere 7 bin 500 TL'ye tamamlayacak biçimde önceden ödemeler gerçekleştirildi ve gerçekleştirilmeye devam ediyor.
Yani ödediği prim karşılığında esasında 5 bin 500 lira aylık alan bir emekli hesabında 7 bin 500 TL görüyor. Bu kapsamda, kendisine 2 bin liralık bir ilave ödeme gerçekleştiriliyor. Bu konuda akıllarda soru işareti bırakan ise 7 bin 500 TL'nin o emeklinin maaşı olarak kabul edilmesi.
5 bin 500 TL maaşı olan bir emekliye 2 bin lira ekstradan ödeme yapılmasına karşın onun gerçek aylığı değişmiyor. Başka bir deyişle, primi ve çalışırken ödediği kazançları ne olursa olsun tüm emeklilerin aylığı eşitleme diye bir durum yaşanmıyor.
Zaten böyle bir durumda daha yüksek primli emekliler için bir adaletsizlik de meydana geliyor.
Yukarıdaki örnek kapsamında, maaşı 5 bin 500 TL olan bir emekliye 7 bin 500 TL ödeniyor. Bu nedenle, bu emekliye yapılan yüzde 25 zam, maaşına yapılıyor. Zira bu emeklinin maaşı 5 bin 500 TL. 7 bin 500 TL ise ona yapılan seyyanen destek ile denk gelen rakam.
Bu emekliye yüzde 25 zam yapıldığı zaman maaşı 5 bin 500 TL'den 6 bin 875 TL'ye çıkıyor. Bu emeklinin artık yeni maaşı 6 bin 875 TL oluyor.
YENİ EMEKLİ ZAMMI NASIL OLACAK?
Özetle, bundan sonra yapılacak bir taban aylık zammı tüm aylıkları hazine desteği verilecek. Örneğin 7 bin 500 TL olan taban maaş 10 bin TL'ye yükseldiği zaman bu rakamın altındaki tüm maaşlar hazine desteği ile 10 bin liraya tamamlanacak. Fakat yapılacak oransal zamlar kök maaş üzerinden gerçekleştirilecek.
Milyonlara yeni zam müjdesi! SSK, Bağ-Kur, 4A, 4B ve 4C’liler hemen baksın!
Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan 'yeni fay' açıklaması! 'Bu deprem fayları haritada yok!'