27 / 04 / 2024

Staj mağdurları için sevindiren gelişme! Hayaller gerçek oluyor!

Staj mağdurları için sevindiren gelişme! Hayaller gerçek oluyor!

Bağ-Kur’lu esnafın 9 bin prim gününü SGK’lı yurttaşlar gibi 7200’e indiren düzenlemede hazırlıklar sürerken, dün TESK Başkanı ve Bakan Vedat Bilgin arasında kritik bir görüşme gerçekleştirildi ve staj mağdurları için önemli bir gelişme yaşandı. Böylece, staj mağdurları için düzenleme sinyali geldi.



Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasanının çıkması ile birlikte milyonlarca EYT’liye emeklilik yolu açılmış ve ilk etapta 1.5 milyondan fazla yurttaş EYT’den yararlanarak emekli olmak için başvuru yapmıştı. Ancak, mevcut EYT yasası staj mağduru yurttaşları kapsamadığı için bu kişiler ETY’den yararlanamamıştı. Şimdi staj mağduru olan kişiler için yeni bir gelişme yaşandı. Edinilen bilgilere göre, staj mağdurlarıyla ilgili hesaplamaların yapılabileceği öğrenildi.

 Staj mağdurları için sevindiren gelişme! Hayaller gerçek oluyor!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in gerçekleştirdiği görüşmede prim eşitlemesinin yanı sıra, EYT kapsamına dahil edilmeyen çıraklık ve probleminin çözüme kavuşması için ilk olarak, staj kapsamında çalışanlarla ilgili istatistiklerin çıkarılacağı ve daha sonra maliyetin hesaplanabileceği ifade edildi.

Staj ve çıraklık sigortasının EYT’ kapsamına girmemesi büyük yankı uyandırmıştı. Milyonlarca yurttaşın bu konudaki beklentisi sürerken, Bakan Bilgin, "Staj bir mağduriyet konusu değil, staj bir eğitim. İş akdi stajla başlamıyor ve dolayısıyla EYT onu kapsamıyor” ifadelerini kullanmıştı.

İşte detaylar...


Geri Dön