27 / 04 / 2024

EYT'de son dakika gelişmesi! Staj mağdurları için flaş formül belli oldu! 

EYT'de son dakika gelişmesi! Staj mağdurları için flaş formül belli oldu! 

EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri milyonlarca kişi tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Aktarılan son dakika detaylarına göre, staj mağdurları için yeni formül belli oldu. İşte detaylar...



Milyonlarca kişi Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının çıkmasını merakla bekliyor. Bu konu ile ilgili teknik çalışmalar tamamlanırken şimdi müzakerelerin bitirilip yasa aşamasına geçilmesi bekleniyor. Son olarak gündeme gelen staj sigortasının emeklilik hesabını etkilemesi ise merak edilen konular arasında bulunuyor.

Verilen detaylara göre, ülkelerin gelişmesinde mesleki ve teknik eğitim sistemi büyük rol oynuyor. Özelikle iş gücünün niteliğinin artırılarak katma değer oluşturulmasında ve dolayısıyla ekonomik kalkınmada bu durum da yadsınamaz.

EYT de son dakika gelişmesi! Staj mağdurları için flaş formül belli oldu! 

Türkiye'de küçük çocuklar bile bir iş yerinde hizmet akdine göre çalıştıklarında tüm sigorta kollarına tabi tutulmalarına karşın aday çırak, çırak ve stajyer öğrenciler de emeklilik (yaşlılık, malullük ve ölüm) sigortalarının kapsamı dışında kalıyor. Bunlar hakkında iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası ve GSS uygulanıyor. Oysa stajyer ve çırakların da tüm sigorta kollarından yararlandırılması hem işverenlerin kalifiye eleman ihtiyaçlarının giderilmesinde hem de SGK’nın aktüaryel yapısında iyileşmeye de yol açmış olacak.

Yine verilen detaylara göre, stajyer ve çırak olarak çalışmış olanların emeklilik sigortalarından yararlandırılmaları ve tabi oldukları staj sigortasının emeklilikte başlangıç sayılmaması haklı olarak hep yakınma konusu oluyor.

Stajyer ve çırakların emekliliklerini kolaylaştırmak için geçtiğimiz günlerde TBMM’ye yeni kanun teklifi verilmişti. TBMM komisyonlarına kadar intikal ettirilen bu kanun teklifi çerçevesinde stajyer ve çırakların taleplerini Türkiye gazetesinden İsa Karakaş köşesinde kaleme aldı. 

Yazısında sosyal güvenlik mevzuatımıza bakıldığında hakikaten stajyerler arasında emeklilikte avantaj sağlayan hizmet borçlanmaları açısından eşitliğe aykırı düzenlemelerin yer aldığının hemen göze çarptığını kaydeden İsa Karakaş, keza SGK uygulamasında hâlen avukatlar, sigortalı olmaksızın ilk altı ay mahkemelerde, kalan altı ay da avukat yanında olmak üzere toplam 1 senelik staj sürelerini gösteren onaylı baro belgesi ve borçlanma talep dilekçesi ile kuruma başvurmaları durumunda bu süreleri borçlanabildiklerini kaydetti.


Geri Dön