23 / 12 / 2024

Standard & Poor’s: İhracattaki büyümeyle ekonomi dengelendi!

 Standard & Poor’s: İhracattaki büyümeyle ekonomi dengelendi!

Standard & Poor’s (S&P) ‘negatif’ görünümün 3’te 1 olasılıkla ‘not indirimi’ ihtimali anlamına geldiğini belirtirken, ihracattaki büyümeye paralel olarak ekonominin yeniden dengelendiğine dikkat çekti...



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ seviyenin bir kademe altında olan ‘BB+’ uzun dönem kredi notunu ve negatif olan kredi notu görünümünü teyit etti. S&P dün açıkladığı değerlendirme raporunda, Türkiye ekonomisine ilişkin risklere dikket çekerek, not görünümünün negatif tutulmasıyla ilgili ‘ödemeler dengesi ya da büyüme şokları yaşanması halinde’ notta bir indirim ihtimali anlamına geldiğini belirtti. “Negatif kredi notu görünümünü, ödemeler dengesi ya da büyüme şokları olması halinde Türkiye’nin kredi notunun en az üçte bir olasılıkla indirim ihtimali görüşümüzü yansıtıyor. Sert bir şok mali performansı ve finansal sektörün istikrarını etkileyebilir” ifadelerine yer verilen S&P açıklamasında, ihracattaki büyümenin güçlenmesine paralel olarak ekonominin kademeli bir şekilde yeniden dengelendiğine dikkat çekilmesi ise, mevcut notu ‘ihracat kurtardı’ şeklinde yorumlandı. Türkiye’nin ihracatı Ocak-Nisan 2014 döneminde yüzde 9.5’luk artış gösterirken, yılın tamamında yüzde 10’un üzerinde artış sağlanması hedefleniyor. 


ÖNLEMLER YETERSİZ


Ekonomik görünüm üzerindeki risklerin devam ettiğine vurgu yapılan S&P açıklamasında, görünümün negatifte tutulmasına gerekçe olarak, “Bize göre, yetkililer potansiyel dış risklere karşı tampon oluşturmak için mali ve para politikalarını yeterli kullanmadılar. Bunun da ötesinde, politika önlemlerinin sınırlı olmasının kısmen güçler ayrılığındaki bozulmadan kaynaklandığı görüşündeyiz” ifadeleri kullanıldı. Kuruluş aşağı yönlü risklerin mali ve para politikasının daha dengeli bir büyümeyi desteklemesi halinde azalabileceğini de belirtti. 


YOĞUN SEÇİM TAKVİMİ 


S&P ayrıca yoğun seçim takvimi ve küresel belirsizliklerin nedeniyle ekonomiye dair birçok tahminin politikaların düzenlendiği çerçeveye olan yatırımcı güvenine son derece bağlı hale geldiğini de belirtti. Ancak kuruluş kredi notunun teyit edilmesinin ise otoritelerin istikrarla sonuçlanacak para ve maliye politikaları gerçekleştirmeye devam edecekleri yönünde görüşlerini korudukları anlamına geldiğini de belirtti.

S&P, Türkiye’yi ‘yatırım yapılabilir’ seviyenin bir kademe altında ‘BB+’ ile derecelendirirken, Moody’s ‘negatif’ görünümle yatırım yapılabilir seviye olan ‘Baa3’ düzeyinde, Fitch ise Türkiye’yi yine yatırım yapılabilir seviyede olan ‘BBB-’ kredi notu ve ‘durağan’ görünüm ile derecelendiriyor.


Özel sektörün borcuna dikkat


EKONOMİNİN dış kırılganlıklarının yönetilmesinin zorlaştığına dikkat çeken S&P, buna neden olarak özel sektörün gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 20’sine yaklaşan döviz pozisyonunu, yüksek nitelendirdiğini cari açığı ve gelişmiş ülkelerin gevşek para politikasını geri çevirme olasılığını ve enflasyonda yüksek döviz geçirgenliğini gösterdi.


Büyümeyi yüzde 2.7’ye çekti


HAZİNE ile kredi notu değerlendirme anlaşması bulunmayan S&P, GSYH’nin bu yıl yüzde 2.4, gelecek yıl ise yüzde 2.7 büyüyeceğini tahmin ediyor. Kuruluş cari açığın GSYH’ye oranının ise bu yıl yüzde 6.4, gelecek yıl yüzde 5.8 olacağı tahmin ediliyor. Büyümenin mevcut öngörülerden zayıflamaya başlaması halinde hükümetin vergi gelirlerinin belirgin bir şekilde etkileneceğine de dikkat çekilen S&P açıklamasında, “Şubattan beri ana senaryomuzdaki 2014 büyüme performansında sınırlı artışlar yaparak yüzde 3’ün altına getirdik ancak uzun vadedeki tahmini değiştirmedik” denildi.


Fitch: Merkez’in kararı karmaşık


ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, merkez bankası’nın önceki günkü faiz indirimi kararının karmaşık mesaj içerdiğini ve kararın riskleri ortaya çıkardığını belirtti. Fitch açıklamasında, faiz indiriminin, bankanın kredibilitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi. Kredi büyümesinin hızlanması, cari açığın genişlemesi ve net dış açığın artmasının kredi notunu negatif etkileyeceğini belirten Fitch, cari açıkta önemli ve kalıcı düşüş, dış finansmanda iyileşme, daha düşük ve stabil enflasyonu ise kredi notunu olumlu etkileyecek unsurlar olarak sıraladı.


İspanya ve Yunanistan’a müjdeli haber


S&P dün Türkiye’nin kredi notunu ve negatif görünümünü koruduğu, ekonomisine ilişkin risklere dikkat çektiği yönde açıklama yaparken, İspanya’nın notunu ‘BBB-’den ‘BBB’ye yükseltti. S&P, İspanya’nın yatırım yapılabilir seviyedeki notunu bir kademe daha yükseltti. Öte yandan Fitch de dün, Euro krizinin sembolü haline Yunanistan’ın kredi notunu ‘B-’den ‘B’ye yükselttiğin ve görünümünü de ‘durağan’ olarak belirlediğini duyurdu. Halen ‘spekülatif’ sınıfta yer alan Yunanistan’ın notu ‘yatırım yapılamaz’ seviyeye bir kademe daha yaklaştı.  


Hürriyet Gazetesi


Geri Dön