01 / 05 / 2024

Standartlar belirlendi! İşte yeni kurallar

Standartlar belirlendi! İşte yeni kurallar

Gram altın, Reşat altını, Hamit altını gibi madenler için "basılı değerli maden" tanımı uygun görülürken bunların kimler  aracılığı ile alınıp satılabileceğine ait kurallar getirildi.



Konuya ait Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı ikincil tertipler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türk Parası deperini muhafaza Hakkında 32 Sayılı Karar'da Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile piyasada gram altın, Reşat altını, Hamit altın isimleri ile tabir edilen ürünler için "basılı kıymetli maden" tanımı yapıldı.

Düzenlemeyle Türkiye'de alım satıma mevzu olabilecek işlenmemiş değerli madenlerin ve basılı değerli madenlerin standartları tespit edildi.

Kişilerin satın aldıkları standart işlenmemiş değerli madenler ile basılı değerli madenlerin standartlarından emin olmasının sağlanması ve tüketicinin muhafazasının hedeflendiği düzenlemeler kapsamında, yurt içinde adece Hazine ve Maliye Bakanlığı vesilesi ile icraat icazeti verilecek rafineriler ve Darphane
 aracılığı ile imal edilen basılı değerli madenlerin alınıp satılabilmesine has mevzuat düzenlemesi yapıldı.

Düzenlemede sadece Bakanlıkça icraat icazeti verilen rafineriler, değerli madenler aracı kuruluşları ve yetkili müesseseler ile Ticaret Bakanlığı vesilesi ile yetkilendirilmiş kuyum işletmelerinin, standart işlenmemiş değerli madenler ve basılı değerli madenleri alıp satması uygun görülüyor.

#resim2>

Benzer halde, yurt içinde sadece Bakanlık aracılığı ile icraat icazeti verilecek rafineriler, Darphane ve Borsa İstanbul AŞ aracılığı ile yayımlanan "Rafineriler Listesi"nde var olan harici yerleşik rafinerilerce imal edilmiş standart işlenmemiş eğerli madenler de alınıp satılabilecek.

Kuyum işletmeleri dışındaki Türkiye'de yerleşik reel kişilere standart harici işlenmemiş değerli madenlerin satımına olanak olmayacak.

Yurt içinde alım satımı yapılamayan standart işlenmemiş değerli madenler ile basılı değerli madenlerin ene bitimine değin sadece Darphane, değerli madenler aracı kuruluşları, rafineriler ve kuyum işletmeleri aracılığı ile bu tarihten sonra Darphane vesilesi ile alınabilmesine yönelik bir geçiş süreci öngörüldü.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön