10 / 05 / 2024

Su ayrım hattı nedir?

Su ayrım hattı nedir?

Ulusal Havza Yönetim Stratejisi 2014- 2023 Planı, 4 Temmuz 2014 tarihinde 29050 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki strateji kapsamında yer alan su ayrım hattı nedir?



Su ayrım hattı nedir?

Ulusal Havza Yönetim Stratejisi 2014-2023 Planı, 4 Temmuz 2014 tarihinde 29050 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu Ulusal Havza Yönetim Stratejisi aşağıda yer alan yasal mevzuatlar doğrultusunda hazırlandı;


5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik.


Havza yönetimini ilgilendiren mevzuat. 

Ulusal Kalkınma Planı, ilgili özel ihtisas komisyonu raporları (ÖİKR)  (8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Su Havzaları Kullanımı ve Yönetimi ÖİKR, 9. Kalkınma Planı Toprak ve Su Kaynaklarının Kullanımı ÖİKR, Tarım ÖİKR, Ormancılık ÖİKR, Çevre ÖİKR, İklim Değişikliği ÖİKR, vb).


Diğer sektörlerdeki ulusal strateji ve eylem planları (İklim Değişikliği Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı,  Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi, Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı, Çölleşme ile Mücadele Eylem Planı, Dağlık Alan Yönetim Stratejisi, Tarım Strateji Belgesi, Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı, vb.). 


İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının stratejik planları (Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Stratejik Planları, Ağaçlandırma Ulusal Eylem Planı, vb.).


Havza Koruma Eylem Planları çıktıları (Marmara, Susurluk, Kuzey Ege, Küçük Menderes,  Büyük Menderes,  Burdur, Konya, Ceyhan, Seyhan, Kızılırmak, Yeşilırmak).


Büyük Menderes Nehir Havza Yönetim Planı proje dokümanları.


İçmesuyu Havzaları Özel Hüküm belirleme çalışmaları dokümanları.


Doğu Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi, Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi, Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi dokümanları.


UHYS taslak belgeleri üzerinde ilgili çok sayıda kurum, kuruluş ve paydaştan alınan değerlendirmeler, görüş ve öneriler.


2014-2023 dönemine ait Ulusal Havza Yönetim Stratejisi Planında, su ayrım çizgisine dair esaslara da yer veriliyor. Peki, su ayrım hattı nedir?


Sektörel su tahsisi; Bir veya birden çok havzadaki su kaynaklarının içme-kullanma, doğal hayatı koruma, zirai sulama, enerji, sanayi, ticaret, turizm, taşıma, ulaşım, rekreasyon, projeye dayalı su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı, su yapılarını koruma maksatlarına göre dağıtımı olarak ifade ediliyor.


Su Ayrım Çizgisi (Hattı):  İki komşu havzayı birbirinden ayıran çizgiye su ayrım çizgisi (hattı) denir. Bu çizgi dağların en yüksek kesiminden geçer. Genellikle doruk hattı ile aynı gibidir, ancak su ayrım çizgisi doruklar arasındaki çukurları da katettiği için bu iki kavram birbirinden ayrıdır.



Ulusal havza yönetim stratejisi 2014-2023 tam metni!


Geri Dön