09 / 01 / 2025

Su havzaları nedir?

Su havzaları nedir?

Su havzaları, neyi ifade ediyor? Su havzaları nedir? Ülkemizde yer alan su havzalarının imar durumu nedir? Türkiye'deki su havzaları ile ilgili merak ettikleriniz bu haberde...



Su havzaları nedir?

Su havzaları, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ve sonlandığı yer arasında kalan ve nehre su veren tüm alanı ifade ediyor. Bazı nehir havzaları, özellikle denize çıkışı olmayan iç bölgelerde, göllerde ve /veya iç deltalarda sona eriyor.


Söz konusu su havzaları, kapalı havza olarak ifade ediliyor. Bu havzalar yönetsel ya da politik bölümler yerine doğal hidrolojik sınırlara dayanıyor ve su kaynakları ile eko-sistemlerin korunmasını ve sürdürülebilir kullanımını planlamak için en elverişli birimler olarak karşımıza çıkıyor.


Türkiye su havzaları..

Türkiye, 26 adet "ana" su toplama havzasına sahip. Su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesi görevini üstlenmiş olan Devlet Su İşleri (DSİ) ülke çapında 25 adet bölgede örgütlenmiştir. 


Kırsal kesime götürülecek hizmetlerden sorumlu olan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 18 bölgesi; Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 17 adet bölgesi ve alt yapı faaliyetlerinden sorumlu olan İller Bankası Genel Müdürlüğü'nün ise 17  adet bölgesi bulunuyor.


Söz konusu bölgelerin büyük kısmının sınırları da yine kendi içinde farklı oluyor. Ayrıca ülkemizde bir il sınırları da bulunuyor; bu sınırlar son yıllarda en çok değişikliğe uğrayan sınırlar olarak ifade ediliyor.


Çevre Mevzuatı açısından, il sınırları içerisinde en yetkili makam mülki amir olan Vali oluyor. Su kaynaklarının kirlenmesinin kontrolunun ancak havza bazında planlama yapılarak gerçekleştirilebiliyor. 


Ancak bir su toplama havzası sınırları içerisinde 3-4 ilin kısmen dahil olması durumunda, bazı aksaklıklar yaşanıyor. Ayrıca Çevre Bakanlığı taşra teşkilatlanması il müdürlüğü bazında oluyor ve şu ana kadar mevcut 32 il müdürlüğü bulunuyor. Su havzaları ile ilgili yasal hükümleri "Su Havzaları Koruma Yönetmeliği"nden inceleyebilirsiniz.




Su havzaları koruma yönetmeliği!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön