30 / 04 / 2024

Şufa hakkı bildirimi!

Şufa hakkı bildirimi!

Paylı mülkiyetin konusu olan şufa hakkı ne demektir? Şufa hakkı bildirimi nasıl yapılır? Şufa hakkı bildirimi konusu hakkında merak ettiklerinizi detaylı olarak haberimizin devamında bulabilirsiniz..



Şufa hakkı bildirimi


Ön alım hakkı olarak ta bilinen şufa hakkı, kısaca herhangi bir hissedarın, hissedar olmayanlara karşı, öncelikli satın alma hakkını belirtiyor. Şufa hakkı sayesinde, paylı mülkiyetin de konusunu oluşturan taşınmazlardaki payların satışı halinde üçüncü ve yabancı bir kişiden önce paydaşlara öncelik tanınıyor.


Şufa hakkı pay satışı ile birlikte doğuyor. Bu nedenle bir paydaşın önalım hakkının doğduğu tarih payın satışının yapıldığı tarihe göre belirlenmesi gerekiyor. Yapılan her yeni satışta önalım hakkı yeniden doğacağından, bu durumda önalım hakkının kullanılması, iyi niyet kurallarına aykırı sayılmıyor.



Şufa hakkı bildirimi



Peki şufa hakkı bildirimi nasıl yapılıyor?  İşte sorunuzun cevabı.. Geçmişte sadece irade yoluyla hak sahibine bildirim yapılması yeterli görülürken günümüzde şufa hakkı ancak alıcıya karşı dava açılarak bildiriliyor. Bu bildirim sayesinde de alıcı için hak düşürücü süre başlıyor. Şufa hakkı bildirimi şufa hakkının kullanılması açısından önem arz ediyor. Şufa hakkı öğrenilmekten ziyade bildiriliyor. Şufa hakkı sahibine noter aracılığıyla şufa hakkı doğduğu esnada bildirim yapılması gerekiyor. Bu bildirim yapılmadığı takdirde hak sahibi dava açabiliyor. Bildirim yapılmayan hak sahibi, hak düşürücü süreye de tabi olmuyor. Önalım hakkı satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşüyor. Bu süre hak düşürücü süre olup mahkemece kendiliğinden göz önünde bulundurulması gerekiyor.



Şufa hakkı ne demektir?

Şufa hakkı dava açma süresi!

Şufa hakkının hukuki niteliği!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com





Geri Dön