Şufa hakkı dava masrafları 2015!
Şufa hakkı sahibi satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde masrafları ödemekle yükümlü oluyor. Peki, şufa hakkı dava masrafları 2015 ne kadar?
Şufa hakkı dava masrafları 2015!
Bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı şufa hakkı oluyor. Şufa hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır.
Şufa hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlü oluyor. Peki, şufa hakkı dava masrafları ne kadar?
Önalım davasının açılmasından sonra, mahkeme taşınmazın satış bedelini ve tapu satış masraflarını belirleyecek ve yargılama sırasında davacı tarafa, toplam bedeli belirlenen yere yatırması için süre verecektir. “Önalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlüdür.”(TMK 734/2) Bu bedelin depo edilmemesi durumunda dava reddedilecektir.
Önalım davasına konu taşınmazın bedeli, yapılmış olan satışın tapuda gösterilen bedeli olarak belirleniyor.
Ancak satış üzerinden uzun bir süre geçmişse, mahkemenin ekonomik koşullara göre taşınmazın rayiç bedelinin tekrar belirleyebileceği Yargıtay kararlarında belirtilmiştir.
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi
2004/2574 E,
2004/2706 K,
13.04.2004 T
“Önalım davalarında bedel, davalı ile satıcı paydaş arasında yapılan satım sebebiyle davalı tarafından ödenen satım bedeli ile tapu harç ve masrafı toplamından ibarettir. Yerleşik içtihatlara göre satım tarihi ile dava tarihi arasında uzunca bir süre geçmişse payın dava tarihindeki değeri belirlenerek o miktarın şufa bedeli olarak kabul edilmesi gerekir. Bu süre dosya özelliği iktisadi hayattaki değişiklik dikkate alınarak belirlenir.”
Şufa hakkından feragat sözleşmesi!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com