Şufa hakkı nasıl engellenir?
Bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına şufa hakkı deniyor. Peki, şufa hakkı nasıl engellenir? İşte, şufa hakkı işlemleri..
Şufa hakkı nasıl engellenir?
Şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı olarak karşımıza çıkıyor.
Kanuni şufa hakkı ve sözleşmeden doğan şufa hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Şufa hakkı nasıl kullanılır gerektiğine ilişkin açıklamalar Demirbaş Hukuk Bürosu'nda şu şekilde açıklanıyor:
Önalım hakkının kullanılabilmesi ve geçerli sonuçlar doğurabilmesi için yasanın öngördüğü biçim ve sürede kullanılması gerekiyor. Aksi durumda bu hakkın mevcudiyeti kâğıt üzerinde kalıyor.
Şufa hak sahibi bu hakkını kullanma koşulları gerçekleştiğinde ve hak sahibi tarafından bu durum öğrenildiğinde önalımcı bir karar vermek mecburiyeti içerisinde oluyor.
Bu konudaki kararının önalım hakkını kullanma yönünde olması halinde, bu hakkını kullandığını yasanın öngördüğü şekilde bildirmek zorunda oluyor. Hakkını kullanmama kararına varmış ise, bu kararını yine yasanın öngördüğü biçimde bildirmesi icap ediyor.
Fakat bu yöndeki bildirim yasaya göre zorunlu bir bildirim olmamakla birlikte bu yönde bir bildirimde bulunması için kişiye herhangi bir yasal zorlama yapılmıyor. Ancak hak sahibinin suskunluğunu mütemadiyen sürdürmesi de doğru olmuyor. Kanun koyucu bazı hakların kullanımını, kamu düzeni düşüncesiyle belirli bir süreye bağlayabiliyor.
Bu gibi hallerde o hakkın yasa koyucunun belirlediği süre zarfında kullanılması gerekiyor. Aksi halde belirlenen bu sürenin geçmesiyle birlikte mevzuu hakkın bir daha kullanılamaması söz konusu oluyor. Bu sürenin geçip geçmediği sürenin niteline göre ya hâkim tarafından kendiliğinden gözetilir ya da karşı tarafın ileri sürmesiyle dikkate alınıyor. İşte yasa koyucu, önalım hakkının kullanılmasını da belirli bir süreye bağlı kılıyor.
Şufa hakkı süresi!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com