02 / 05 / 2024

Şufa hakkı ne zaman kullanılamaz?

Şufa hakkı ne zaman kullanılamaz?

Şufa hakkı, bir hissedarın, hissedar olmayanlara karşı, öncelikli satın alma hakkına deniyor. Ancak, şufa hakkının kullanılamadığı bazı durumlar bulunuyor. Peki, şufa hakkı ne zaman kullanılamaz?



Şufa hakkı ne zaman kullanılamaz?

Şufa hakkı, bir hissedarın, hissedar olmayanlara karşı, öncelikli satın alma hakkına deniyor. Şufa hakkı sayesinde, paylı mülkiyetin de konusunu oluşturan taşınmazlardaki payların satışı halinde üçüncü ve yabancı bir kişiden önce paydaşlara öncelik tanınıyor.


Ancak, şufa hakkının kullanılamadığı bazı durumlar söz konusu. Peki, şufa hakkı ne zaman kullanılamaz? Şufa hakkı kullanılamayan durumlar nelerdir?


Bir payın diğer bir paydaşa satılması hali..

Yasal önalım hakkı ancak paydaş olmayan bir üçüncü kişiye satış yapılırken kullanılabilir. Bir paydaşa yapılan satışta diğer paydaşlar yasal önalım hakkına sahip olmuyor.


Cebri icrada yapılan satışlar..

Yasal önalım hakkı cebri artırma  ile yapılan satışlarda kullanılamıyor.


Bağışlama ve miras payının önceden devrinde..

Görünürde satış şeklinde yapılmış olsa da asıl amacı bağışlama, miras payının önceden devri niteliğinde olan temliklerde de önalım hakkı kullanılamıyor.


Trampa yoluyla devirde..

Taşınmaz mülkiyetinin kanundan doğan sınırlamalarından olan önalım hakkı bu özelliği sebebiyle sadece gerçek anlamdaki satışlar için kabul edilmiştir. O nedenle satım niteliğinde olmayan temliklerde önalım hakkı kullanılamaz. 


Trampa da bu türde temliklerden olduğu içindir ki trampa yoluyla devir işlemlerinde paydaşların önalım hakkını kullanmalarından söz edilemez. 

 

Ancak paydaşlar açılacak önalım davasında tanık dahil olmak üzere her türlü delil ile trampanın muvaazalı olduğunu kanıtlayabilirler.


Paydaşlar arasında şufa hakkı!




Geri Dön