23 / 12 / 2024

Süleyman Soylu'dan Fi Yapı asansör kazası açıklaması!

Süleyman Soylu'dan Fi Yapı asansör kazası açıklaması!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, iş güvenliği konusunda ciddi boşluk olduğunu belirterek, İstanbul Esenyurt’ta, meydana gelen ve 3 işçinin hayatını kaybettiği kazayı örnek göstererek açıklamalarda bulundu.



ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 2016’yı denetim yılı ilan ettiklerini açıkladı. Soylu, işyerlerini hem kaçak işçi hem de iş sağlığı ve güvenliği açısından 2016’da sıkı bir denetime tabi tutacaklarını söyledi. Dün gazetecilerle bir araya gelen Süleyman Soylu, 2016’da çalışma hayatına yönelik atacakları adımlar konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bu yıl gündemlerinde kayıt dışı istihdam ve iş güvenliği konularının öncelikli olduğunu belirten Soylu, “2016 denetim yılı olacak. Umarım, çalışma hayatı bizi anlayışla karşılar. Kimse bizden müsamaha beklemesin. Belki bu yıl iş dünyası açısından biraz sıkıcı geçecek ancak bizim aldığımız tedbirler çalışan yararına tedbirler. Denetim derken de cezalandırıcı, milleti canından bezdirecek denetimler değil, rehberlik edici denetim olacak. Aynı zamanda sektörel denetimleri de sıkılaştıracağız, başta da madencilik geliyor” dedi.


SURİYELİLERE ÇALIŞMA İZNİ

Süleyman Soylu, Suriyeli mülteciler konusuna da değinerek, önemli adım attıklarını, artık Suriyelilerin çalışma hayatı içinde olacaklarını, hatta iş kurabilmelerinin de önünü açtıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Bu konuda kendi iç piyasamızı korumaya yönelik tedbirler ortaya koyduk, kotalar getirdik. İkamet kotası koyduk, hangi ildeyse orada çalışabilmesi için. Milli eğitim, Sağlık Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu devrede olacak. Ama tarım, hayvancılık gibi mevsimlik işçi konusunda bir kota konmadı. Bir de asgari ücretin altında çalıştırılması mümkün olmayacak. Aksine aynı mevzuata tabi çalışmaları ortaya kondu.”


KIDEM TAZMİNATI

Süleyman Soylu, kıdem tazminatı konusuna da değinerek, “Sosyal taraflarla bu konuda sadece dosyanın kapağını açtık, henüz tartışmış değiliz” dedi. 2015’de 14 milyon çalışan, 18 milyon çıkış bildirgesi olduğunu, bunun sadece yüzde 14’ünün kıdem tazmini ile anlaşıldığını, onun da kağıt üzerinde olduğunu vurgulayan Soylu, şunları söyledi: “Yakında bu konu masaya getirilecek. Burada endişeler var. Özellikle  fon konusunda başarılı çalışmalar yapıldı. İşsizlik Fonu’nda 93 milyar liranın üzerinde bir birikim söz konusu. Kıdem tazminatında arzumuz, herkesin bir günlük çalışmasının bedelini kendi kişisel hesabında görmesidir. Bunun bir fon olması düşünülmekte. Kıdem tazminatı, işsizlik fonu ile birlikte olabilir mi deniyor; evet, olabilir. Bunlar birbirini tamamlayan unsurlardır. Fonların kimin yöneteceği konusunda kriter yok, herkes tarafından yönetilsin, önemli olan insanların çalıştığının karşılığını alabilsin.”


Evde çalışanlar ve mevsimlik işçiler kayıt altına alınacak

SÜLEYMAN Soylu, çalışma hayatında reform olabilecek bir çalışmayı Meclis’e sunduklarını belirterek, şunları söyledi: “Uzaktan çalışma, tele çalışma, evden çalışma esnekliğini sağlayacak, istihdamı artıracak, kayıt dışını azaltacak, kadınları ve gençleri iş hayatına kazandıracak, mevsimlik işçileri de kapsayacak bir modeli Meclis’e sunduk. Buna, ‘çalışma hayatında güvenceli esneklik’ diyoruz. Kayıt dışı olarak evlerde yapılan işler ile mevsimlik tarım işçileri, istihdam güvencesi olan ve sigortalı çalışılan işlere dönüşecek. Geçici iş ilişkisi kurulacak ve istihdam büroları devrede olacak. Mevsimlik işçiler, ev hizmetlerinde çalışanlar, işletmelerin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde, acil işlerde geçici iş ilişkisi kurulacak. Çalışma ortamında sıkıntı olmaması için tüm taraflarla konuştuk ve birçok da tedbir aldık. Daimi işçi de geçici çalışan da güvence altında olacak.”


Fi Yapı inşaatını kapattık kaçak devam etti

SÜLEYMAN Soylu, iş güvenliği konusunda ciddi boşluk olduğunu belirterek, İstanbul Esenyurt’ta, meydana gelen ve 3 işçinin hayatını kaybettiği kazayı örnek gösterip şunları söyledi: “Fi Yapı’da, iş güvenliği açısından sorun olduğunu, standartlara uygun olmadığını tespit ettik ve tutanak tuttuk. İlgili birimlere de kapatılması gerektiği bildirildi. Ama bu arada inşaat devam ediyor, kaçak çalışıyor. Suç duyurusu yapılıyor ama yine de kaçak çalışıyorsa, yapacak bir şey yok. Sabah akşam oraya emniyet görevlisi olamaz. Boşluk derken, bunu kastediyorum. Ben biraz daha zorlayıcı tedbirler alınması gerektiğini düşünenlerdenim. Mesela, bu olaydan önce de oldu; Küçükçekmece’de bir vinç düştü. Orası da kapatılmış yerdi ve o vincin oradan kaldırılması talimatı vardı. Bu konularda 2016 yılında daha sıkı denetimler yapılacağını açıkça söyleyeyim.”


Fi Yapı'nın Esenyurt'taki binasında yük asansörü düştü!



Hürriyet/ Noyan DOĞAN


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Bakan Soylu, kıdem tazminatından, işçi güvenliğine, TBMM’ye sevk edilen ‘çalışma hayatında güvenceli esneklik’ konusuna kadar, istihdamı ilgilendiren her konuyu İstanbul’da buluştuğu küçük bir grup köşe yazarıyla sohbetinde anlattı.  Tüm çalışanların merakla beklediği Kıdem Tazminatı Hesabı ve Kıdem Tazminatı Fonu konusunda Soylu şu noktalara dikkat çekti:


* Kıdem Tazminatı Fonu konusunda sosyal taraflarla sadece dosyanın kapağını açtık. Ancak henüz tartışmaya başlamadık. Bizim bakanlığımız, Hazine, Kalkınma Bakanlığı şu anda ayrı ayrı konu üzerinde çalışıyor. Sosyal taraflar da çalışıyor. Tüm çalışmalar bittiğinde bir araya gelinip, konu ele alınacak.


* Tartışılan KıdemTazminatı Fonu konusunda bize ‘devlet olarak fon siciliniz iyi değil’ eleştirisi getiriliyor. Ancak İşsizlik Fonu uygulaması ortada. Fonda biriken tutar 93 milyar TL’ye ulaştı. Bu fonun yönetimi sosyal tarafların da dahliyle gerçekleştiriliyor. Kıdem Tazminatı Fonu’nun yönetilmesi de sosyal taraflarla birlikte olabilir, bu tartışılır.


İKİ FON BİR ARADA OLABİLİR


* Kıdem tazminatına konu olan 30 gün göreceli bir rakamdır. Halen kıdem tazminatı hesabında ‘maaş üst sınırı’ uygulaması var. Yüksek maaş alanlar, maaş üst sınırına takılıyor, kıdem olarak maaşlarını alamıyorlar. Bu açıdan bakınca, 30 gün de görecelidir, 50 gün de görecelidir.


* Kıdem Tazminatı Fonu’na getirilen bir başka eleştiri, ‘Kıdem Tazminatı Fonu ile İşsizlik Maaşı Fonu bir arada olabilir mi, bunun örneği yok’ tartışmaları. İkisi bir arada olabilir, İşsizlik Fonu’nun maliyetler üzerindeki ağırlığı azaltılabilir.


ÖNCELİK KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE


Türkiye’nin iki yıl süren bir seçim döneminden çıktığını söyleyen, “Seçim dönemlerinde doğal olarak denetimlerde bir azalma olur” diyen Bakan Soylu, 2016 yılını ise bakanlık olarak “denetim yılı” ilan ettiklerini söyledi. Soylu, “2016 yılı en yüksek denetim yılı olacak. 2016 işverenler için bu açıdan sıkıcı bir yıl olabilir” şeklinde konuştu. Soylu, denetimlerin özellikle kayıt dışı ile mücadele ve iş güvenliği konularında olacağını söyledi.


ASANSÖR KAZASI ORTADA BİR BOŞLUK OLDUĞUNU GÖSTERDİ


Bakan Süleyman Soylu, İstanbul’da geçen hafta meydana gelen asansör kazası özelinde, iş güvenliği konusuna da değindi. Soylu, “Son olay da bir boşluk olduğunu ortaya koydu. Biz denetim yapıp mevcut çalışma şartlarında bu inşaata devam edilemeyeceğine ilişkin tutanak tutmuşuz. Konu idari mülki erkânın değerlendirmesine gitmiş. Ancak arada bir boşluk var. Bu boşluk nedeniyle ölümler oluyor. Ve biz, bu boşluğu doldurmak zorundayız. İş güvenliğinin sürdürülebilir takibi olmalı. Fiili olarak o boşluğu dolduracak bir yapıya ihtiyaç var. Net süreçler, net yönetimler olmalı” dedi.


İş güvenliği konusunda 12-14 Mayıs’ta çok geniş kapsamlı uluslararası bir kongre yapılacağını da kaydeden Soylu, bu kongre sonrasında bu alanda da kısa, orta ve uzun vadeli yeni planlamalar ve önlemlerin gündeme geleceğini vurguladı.


DEVLETİN SORUMLULUĞU VAR


Çalışanların, çalışma ortamında “koşulların uygun olduğunu varsayarak” çalıştıklarını kaydeden Soylu, “Oradaki koşulların uygun olmasını sağlamak devletin sorumluluğudur. Bunda çalışanın sorumluluğunu aramak doğru bir yaklaşım değil. Burada bizim sorumluluğumuz var. İnsan ekonomik bir araç değildir, insan bir büyüme unsuru değildir” diye konuştu.


ESNEK ÇALIŞMA, GREV VE TOPLU İŞÇİ ÇIKARMALARDA KULLANILMAYACAK


Çalışma Bakanı Soylu, Hükümetin TBMM’ye sevk ettiği, çalışma hayatında güvenceli esneklik getiren kanun tasarısı hakkında da ayrıntılı bilgi verdi. İşte TBMM’de önce komisyonda, ardından da genel kurulda tartışılacak “çalışma hayatında güvenceli esneklik” sisteminin ayrıntıları;

* Düzenlemenin ana amacı istihdam biçimlerinin artırılması.

n Düzenleme ile özel istihdam bürolarının etkinlikleri artırılarak işsizlik sorununun çözümünde önemli bir rol üstlenecek.

* Özel istihdam büroları, geçici olarak çalışan işçilere iş tecrübesi, mesleki eğitim ve uzmanlık kazandırarak sürekli istihdama geçiş kolaylığı sağlayacak.

* Bu sektör yeni iş alanlarının açılmasına ve iş yaşam dengesinin sağlanmasına da önemli katkıda bulunacak. İşgücü piyasasına girişi zor olan engelliler, kadınlar, uzun süre işsiz kalanlar ile yeni mezunlar bu çalışma türü yoluyla istihdam edilebilecekler.

* İstihdam büroları aracılığı ile geçici iş ilişkisinin yasal olarak düzenlenmesi, kayıt dışı istihdamın azaltılması ve ekonomik yapının iyileşmesine katkı sağlanacak.


SÜRE VE KOTA SINIRI


* Düzenleme ile geçici olarak çalışanların hakları güvence altına alınacak, eşit işe eşit muamele temel prensip olacak.

* Esnek çalışma düzenlemesi, kamu kurum ve kuruluşlarında, yer altında maden çıkarılan işyerlerinde, gemi yapım işlerinde, grev ve lokavt süresince ve toplu işçi çıkarma durumunda kesinlikle geçerli olmayacak

* Geçici işçi sağlama sözleşmesi ile çalışan işçinin kendisiyle benzer işi yapan daimi işçiyle eşit muamele ilkesi kapsamında güvence altına alınacak.

* İşin niteliği dikkate alınarak süre ve kota sınırlamaları getirilecek.

* İşveren işten çıkardığı işçisini belirli bir süre geçmedikçe aynı işyerinde geçici işçi olarak çalıştıramayacak.


İŞÇİ ALIMLARINDA ÖNCELİK


* İşveren belirli bir süre geçmedikçe aynı iş için geçici iş ilişkisi kuramayacak.

* İşverenin yeni işçi alımında geçici işçilere öncelik vermesi gerekecek.

* İşverenin istihdam durumunu işyeri sendika temsilcisine bildirmesi gerekecek.

* Geçici işçilerin çalışma süresi, fazla çalışma, ara dinlenmesi, gece çalışması, işyerinde yapılacak mesleki eğitim, yıllık izin, iş sağlığı ve güvenliği gibi hususlar İş Kanunu kapsamında güvence altına alınacak.

* Geçici işçilerin çalıştıkları dönemlerde ulaşım, kantin ve çocuk bakım hizmetleri olmak üzere işyerindeki sosyal hizmetlerden, çalışmadıkları dönemlerde ise özel istihdam bürosundaki eğitim ve çocuk bakım hizmetlerinden eşit muamele ilkesince yararlanmaları sağlanacak.


Sözcü


Geri Dön