21 / 05 / 2024

Sultanahmet Adliyesi'nin altında antik Roma saklı!

Sultanahmet Adliyesi'nin altında antik Roma saklı!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kültürden, turizme pek çok konuda değerlendirmelerde bulunarak, "Arkeologların kulağını çektim, Sultanahmetteki adliyenin altını kazalım" diye konuştu...



AKM: En azından tamir edeceğiz

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ile ilgili bir sponsorluk toplantısı yapacağım. Henüz önümü göremiyorum. İstanbulda bazı büyük şirketler destek verirlerse, hayal ettiğimiz kadar modernleştirilmiş bir AKM değil ama tamir ve tadil edilmiş bir AKM olacak. Asıl güzel projeyi yargı durdurdu. Bir daha yargı ile kavga etme ve sil baştan uzun bir süreç yaşama niyetinde değilim.

Türkiye Müzesi: Frenler var

BÜYÜK Türkiye Müzesinin hayata geçirilmesi için Milli Komite bir türlü toplanamıyor. Herhalde orada bizden farklı fikirleri olanlar var ve onlar fren yapıyorlar. Ben hipodrom alanının Türkiye Uygarlıklar Müzesi olmasını istiyorum. Bir tartışma çıkmasın, kurum telaffuz etmeyeyim. Sanıyorum bazı kurumsal frenler var. O yüzden bir türlü o konuda net bir tavır alamadık.

Arkeoloji: Kulaklarını çektim

Arkeologlar benim mesaimden memnunlar. Yabancıların değil, Türk arkeologların da kulağını çektim. Verimli çalışmayanlardan aldım kazıları. Sayıyı, kaynağı artırdık. Bire bir gidip ilgileniyorum. Arkeoloji dünyası ilk defa bu konuyla ilgili bir bakan görüyor. Karşılıklı memnunuz.

Vakıflar: Restorasyonlar çok başarılı değil

VAKIFLAR İdaresinin yaptığı restorasyonları geziyorum. Yoğun çalışmasından çok memnunum. Ama restorasyonlarla ilgili şikayetler bize geliyor. Halbuki uygulaması bizim değil. Davul boynumuzda tokmak vakıfların elinde. Biz tabiat varlıklarını vermişsek, kültür varlıklarının da bizde olması gerekir.

İstanbul: Romadan fazlası var

ROMA çok sevdiğim şehirlerden biri. İstanbula bakıyorum, Romadan çok daha fazlası var ve olabilir. Adliye Sultanahmetten kalkacak. Adliyenin altını kazsak, oradan bir Roma çıkacak. Önerim oraya bir şey yapmayalım, kazalım altını. Oradan yepyeni bir arkeoloji çıksın. Dünyanın en uzun süreli İmparatorluğunun merkezi İstanbul ama biz İstanbulu sanayi şehri haline getirmişiz. Adamlarda korumacılık duygusu birkaç yüzyıl önce başlamış, biz daha 10 senedir bu işle uğraşıyoruz. Taksim Kışlasını yıkmış adam, İstanbulda padişah sarayının arkasına stadyum yapmış.

İnönü konusu kapandı

Günay, Beşiktaş Spor Kulübünün İnönü Stadyumunu yıkıp yeniden yapmayı planladığı proje konusunda, O konu kapandı dedi.

Danışmanlarım bakan yardımcısı

Günay: Bana açıp arkeolojiyle, tarihle, turizmle herhangi bir konu ile ilgili fikir söyleyen herkes bakan yardımcısı. Herkesin yardımından yararlanıyorum.
Umut ERDEM/Hürriyet


Geri Dön