07 / 11 / 2024

Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası lojmanları öğrenci yurdu oldu!

Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası lojmanları öğrenci yurdu oldu!

Cumhuriyetin ilk yıllarında yaptırılan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası'nın atıl durumdaki lojmanları restore edilerek AGÜ öğrencilerine yurt oldu. Lojmanlar AGÜ tarafından hazırlanan projeyle "Öğrenci Köyü"ne dönüştürüldü...




Birinci Beş Yıllık Sanayileşme Planı kapsamında Sovyetler Birliği'nden  alınan krediyle kurulan ve 1935'te hizmete açılan Sümerbank Bez Fabrikası'nın  işçi ve memurlarının kaldığı 16 bloktan oluşan lojmanlar, Abdullah Gül Üniversitesi tarafından  hazırlanan projeyle "Öğrenci Köyü"ne dönüştürüldü. Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut uygulamalarından biri olarak  değerlendirilen taş evler, şimdi Türkiye'nin farklı kentlerinden AGÜ'de okumak  için kente gelen öğrencileri ağırlıyor. 

 

1942 YILINDA YAPILDI

 

AGÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burak Asiliskender, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, lojmanların fabrika ile aynı tarihte değil, ihtiyaçtan dolayı  1942 yılında yapıldığını söyledi. 

 

Lojmanların fabrikanın hemen karşısına inşa edildiğini anlatan  Asiliskender, binanın kolektif bir yapı olduğunu, Bez Fabrikası gibi sadece Rus  mimarisini içermediğini belirtti. 

 

Fabrika lojmanlarının çekirdek ailelere uygun 2 odadan oluştuğunu  belirten Asiliskender, şöyle konuştu: 

 

"Fabrikanın 1999 yılında üretimine son vermesiyle atıl durumda kalan  lojmanlar daha sonra farklı amaçlarla kullanıldı. Binalar, çevre düzenlemeleri,  komşuluk ilişkileri, planlama biçimleri eski yerleşim göz önüne alındığında  farklı. 2013 yılında tescil başvurusu yaptık, Kültür Bakanlığı tarafından buranın  koruma altına alınmasını sağladık. Binaların özgün yapısını bozmadan bina  içindeki tahribatları restore ettik ve öğrencilerin kullanımına açtık.  Öğrencilere, taş binalarda ev kıvamında bir ortam hazırladık. Eski bir yapıyla  çalıştığımız için koruma kurulunun yanı sıra bir sürü yasal sürecimiz var. Bu  nedenle hala ufak tefek eksiklerimiz var." 

 

Asiliskender, Sümerbank Bez Fabrikası'nın ve yaşam alanlarının sadece  bir sanayi yatırımından öte aynı zamanda bir kent planlaması olduğunu, ilerleyen  yıllarda fabrika civarına kurulan mahallelerde bu dönemdeki mimarinin örnek  alındığını dile getirdi. 

 

DÖNÜŞÜM PROJESİ 

 

AGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Kutanoğlu ise eski Sümer  Lojmanları diye bilinen 16 bloktan oluşan alanın öğrenciler için yurda  dönüştürüldüğünü belirtti. 

Lojmanların 256 öğrenci kapasiteli olduğunu anlatan Kutanoğlu, şunları  kaydetti: 

 

"Odalarda yatak, televizyon, çamaşır makinesi, çalışma masaları ve  diğer ihtiyaçları mevcut. Odalarının dışında mutfakları var, alt katlarda da  ortak yaşam alanları. Hummalı bir çevre düzenlemesi yapıyoruz. Yürüme yolları,  spor alanları yapılma aşamasında. İlk 20 binden gelen öğrenciler yurtlarda  ücretsiz konaklıyor. Zaten öğrencilerimizin büyük kısmı da bu dilimin içinde yer  alıyor. Bize aslında 'koca bir bina dikin, öğrencileri burada barındırın' diyen  çok oldu. Ancak biz akademik kampüs olarak fabrikanın tarihi binalarını,  ambarlarını değerlendirdiğimiz gibi burada da işçi lojmanlarını yurt olarak geri  dönüşüme kazandırdık." 

 

Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencilerden Lütfiye Aykat da taş  binalarda yaşamaktan mutlu olduğunu ifade ederek ,"Binalar tarihi ancak içi çok  konforlu. Yıllar önce burada fabrika işçileri aileleriyle kalmış. Buradan mezun  olduğumuzda özellikle yurtla ilgili anılarımız çok farklı olacak" ifadelerini  kullandı. 


Milliyet Gazetesi 


Geri Dön