19 / 05 / 2024

Sur’a 2 milyar liralık yatırım!

Sur’a 2 milyar liralık yatırım!

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaraların sarılmasına başlandı. Adeta yeniden kurulması planlanan ilçede binlerce konut yapılacak, içme suyu hatları yenilecek, yeni yaşam alanları oluşturulacak ve tahrip edilen tarihi eserler restore edilecek.



Terör mağduru kentlerin başında gelen Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaraların sarılmasına başlandı. Adeta yeniden kurulması planlanan ilçede binlerce konut yapılacak, içme suyu hatları yenilecek, yeni yaşam alanları oluşturulacak ve tahrip edilen tarihi eserler restore edilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tüm bu yatırımlar için ayırdığı bütçe ise 2 Milyar Türk Lirası’nı buluyor.


Terörle sarsılan ve hükümet tarafından açıklanan destek paketleri ile yaralarını sarmaya başlayan Güneydoğu’daki yerleşim birimlerinin başında Diyarbakır’ın Sur ilçesi geliyor. 61 bin 115 kişinin yaşadığı ve terör saldırılarıyla evlerini ve işyerlerini kaybetmek zorunda kalan Sur’da ise yüzler gülmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım’ın Güneydoğu ile ilgili peş peşe verdiği müjdelerden sonra gözler bölgeye çevrildi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bölgedeki çalışmaları ise aralıksız sürüyor. Sadece Diyarbakır Sur’da 2 Milyar Liralık yatırım yapacak olan Bakanlık, açtığı irtibat ofisleriyle bölge halkını an be an bilgilendiriyor.


Enkaz Bir Ay İçinde Kaldırılacak

Sur’daki yıkım ve enkaz işlemlerinin bir ay gibi kısa bir zamanda tamamlanacağı bilgisini veren bakanlık, Çölgüzeli ve Üçkuyular mevkiinde 4000 konut yapımı için kolları sıvadı. Bu konutlardan ilk bin tanesinin ise yılsonunda tamamlanması hedefleniyor. Sadece yerleşime değil, alt ve üst yapı ile bölgenin kültürel ve sosyal yaşamlarının normalleşip, gelişmesi içinde çeşitli yatırımların hayata geçirilmesi planlanıyor. 25 bin 686 metre içme suyu ve 28 bin 474 kanalizasyon hattı ise yeniden yapılacak.


Kurşunlu Camii Gündemi Sarsmıştı

500 yılı aşkın bir süredir ayakta kalan bölgenin en eski ibadethanelerinden olan Kurşunlu Camii’de saldırılar sonucunda kullanılamaz hale gelmişti. Bölgenin dini ve kültürel mirasında önemli bir yeri olan Kurşunlu Camii ile birlikte 11 eserin ise restorasyonlarının hızla tamamlanması bekleniyor. 


Haber Akşam'da şöyle yer aldı;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, terör örgütü PKK'nın en büyük zararı verdiği alanların başında gelen Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki inşa ve restorasyon çalışmaları için yaklaşık 2 milyar liralık bütçe ayırdı.


Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, terör mağduru kentlerin başında gelen Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, yaraların sarılmasına başlandığı bildirildi.


Açıklamada, adeta yeniden kurulması planlanan ilçede binlerce konut yapılacağı, içme suyu hatlarının yenileneceği, yeni yaşam alanları oluşturulacağı ve tahrip edilen tarihi eserlerin restorasyonunun yapılacağı ifade edildi. Bakanlığın tüm bu yatırımlar için ayırdığı bütçenin ise 2 milyar lirayı bulduğu bildirildi.


Başbakan Binali Yıldırım'ın Güneydoğu ile ilgili destek paketini açıkladığı hatırlatılan açıklamada, hükümetin sağlayacağı desteklerle yaralarını sarmaya başlayan Güneydoğu'daki yerleşim birimlerinin başında 61 bin 115 kişinin yaşadığı, vatandaşların terör saldırıları ile evlerini ve iş yerlerini kaybetmek zorunda kaldığı Diyarbakır'ın Sur ilçesinin geldiği vurgulandı.


Açıklamada, bakanlığın bölgedeki çalışmalarının aralıksız sürdüğü, açılan irtibat ofisleri aracılığıyla da vatandaşların "an be an" bilgilendirildiği ifade edildi.


- Enkaz bir ay içerisinde kaldırılacak


Sur'daki yıkım ve enkaz işlemlerinin bir ay gibi kısa sürede tamamlanacağı aktarılan açıklamada, Çölgüzeli ve Üçkuyular mevkiinde 4 bin konut yapımı için çalışmaların başladığı ve bu konutlardan bin tanesinin yıl sonunda tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi.


Açıklamada ayrıca, "Sadece yerleşime değil, alt ve üstyapı ile bölgenin kültürel ve sosyal yaşamlarının normalleşip, gelişmesi içinde çeşitli yatırımların hayata geçirilmesi planlanıyor. 25 bin 686 metre içme suyu ve 28 bin 474 metre kanalizasyon hattı ise yeniden yapılacak." ifadelerine yer verildi.


- Kurşunlu Camii ile 11 eser restore edilecek


Bölgenin en eski ibadethanelerinden biri olan, yaklaşık 500 yıldır ayakta duran Kurşunlu Camisi'nin yaşanan saldırılar sonucunda kullanılamaz hale geldiği hatırlatılan açıklamada, Kurşunlu Camisi ile 11 eserin restorasyonlarının hızla tamamlanmasının beklendiği belirtildi.



Akşam 


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, terör mağduru Sur için harekete geçti. Binlerce konut yanında altyapısı yenilenecek olan ilçede yeni yaşam alanları kurulacak. Tahrip olan tarihi eserler restore edilecek. İlçe için 2 milyar TL’lik bütçe ayrıldı.


Diyarbakır’ın Sur ilçesinin yenilenmesi için düğmeye basıldı. Terör olayları nedeniyle büyük tahribat alan yerlerden biri olan Sur’un yenilenmesi için 2 milyar TL bütçe ayrıldı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sur’da binlerce konut ve içme suyu hatları yapacağını açıkladı. İlçede yeni yaşam alanları oluştularak, tahrip edilen tarihi eserler restore edilecek. Bütün bu yatırımlar için de 2 milyar TL harcanacak. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, terör mağduru kentlerin başında gelen Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaraların sarılmasına başlandığı bildirildi.

61 bin 115 kişinin yaşadığı Sur’da, yenileme paketinin vatandaşın ve esnafın yüzünü güldürdüğü ifade ediliyor. Bakanlık, açtığı irtibat ofisleriyle bölge halkını an be an bilgilendirdiğini belirtti. Başbakan Binali Yıldırım’ın Güneydoğu ile ilgili verdiği müjdelerden sonra gözler bölgeye çevrilmişti. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgedeki çalışmalarını hızla sürdürüyor. 


11 esere yenileme 


500 yılı aşkın bir süredir ayakta kalan bölgenin en eski ibadethanelerinden olan Kurşunlu Camii de saldırılar sonucunda kullanılamaz hale gelmişti. Bölgenin dini ve kültürel mirasında önemli bir yeri olan Kurşunlu Camii ile birlikte 11 eserin ise restorasyonlarının hızla tamamlanması bekleniyor. 


Enkaz kaldırılıyor


Sur’daki yıkım ve enkaz işlemlerinin bir ay gibi kısa bir zamanda tamamlanacağı bilgisi de paylaşıldı. Bakanlık, Çölgüzeli ve Üçkuyular mevkiinde 4 bin konut yapımı için kolları sıvadı. Bu konutlardan ilk bin tanesinin ise yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor. Sadece yerleşime değil, alt ve üst yapı ile bölgenin kültürel ve sosyal yaşamlarının normalleşip gelişmesi için de çeşitli yatırımların hayata geçirilmesi planlanıyor. 25 bin 686 metre içme suyu ve 28 bin 474 kanalizasyon hattı da yeniden yapılacak.


Milliyet


Haber Karar'da şöyle yer aldı;


Terör mağduru kentlerin başında gelen Diyarbakır’ın Sur ilçesinin yeniden kurulması amacıyla binlerce konut yapılacak, içme suyu hatları yenilecek ve tarihi eserler restore edilecek.


Terörle olayları ile sarsılan ve hükümet tarafından açıklanan destek paketleri ile yaralarını sarmaya başlayan Güneydoğu’daki yerleşim birimlerinin başında Diyarbakır’ın Sur ilçesi geliyor. 60 binin üzerinde vatandaşın yaşadığı ve terör saldırıları nedeniyle evlerini ve işyerlerini kaybetmek zorunda kalan Sur’da, vaandaşların yüzü gelen haberlerle gülmeye başladı.


Geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım’ın Güneydoğu ile ilgili peş peşe verdiği müjdelerden sonra gözler bölgeye çevrildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bölgedeki çalışmaları ise aralıksız sürüyor. Sadece Diyarbakır Sur’da 2 milyar liralık yatırım yapmaya hazırlanan olan Bakanlık, açtığı irtibat ofisleriyle bölge halkını an be an bilgilendiriyor.


4.000 KONUT GELİYOR

Sur’da terör olayları sonrasında oluşan yıkım ve enkaz işlemlerinin bir ay gibi kısa bir zamanda tamamlanacağı bilgisini veren bakanlık, Çölgüzeli ve Üçkuyular mevkiinde 4000 konut yapımı için kolları sıvadı.


Karar


Geri Dön