Sur'daki pasaj binasının kamulaştırılması mecliste!
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan bir pasaj binasının kamulaştırılması meclis gündemine taşındı. CHP'li Tanrıkulu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...
CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan bir pasaj binasının kamulaştırılmasına ilişkin soru önergesi verdi. Tanrıkulu, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.
CHP'li Tanrıkulu, ''Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim'' diye konuştu.
Ağbaba, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Diyarbakır Sur ilçesi Çiftehan sokakta bulunan Mehmethan Pasajı’ndaki 51 esnafın işyerlerinin bulunduğu bina 2017 yılında mülk sahiplerinin talebi üzerine çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamulaştırılmıştır. Ancak sadece bahse konu binanın kamulaştırıldığı, ne ilgili dönemde ne de halihazırda binanın kamunun yürüttüğü herhangi bir proje (yol, vb.) önünde engel teşkil etmediği ifade edilmektedir.''
CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu'nun soruları:
1. Diyarbakır Sur ilçesi Çiftehan Sokakta bulunan Mehmethan Pasajındaki 51 esnafın işyerlerinin bulunduğu binanın 2017 yılında kamulaştırılırken tam da Covid-19 Pandemi günlerinde esnaflara işyerlerini boşaltmaları için tahliye yazısı gönderilmesinin gerekçesi ve izahı nedir?
2. Binanın yıkımı yapılarak bahse konu binanın atıl bir hale getirileceği iddiaları doğru mudur?
3. iddialar doğru ise, bahse konu oluşacak hem kamu zararı hem de Covid-19 Pandemi günlerinde zaten ekonomik olarak sorun yaşayan 51 esnafın akıbeti ile ilgili olarak ne tür somut adımlar atılacaktır?
4. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüyle 51 esnafın yaptığı ilk görüşmede, ilgili esnaflara, "binanın ihtiyaç olduğu için değil, mülk sahiplerinin istediği için kamulaştırıldığının" ifade edildiği iddiaları doğru mudur?
5. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüyle 51 esnafın yaptığı ikinci görüşmede ise, binanın yıkılıp, binanın karşısındaki eski borsa binasının restorasyonu esnasında bina arsasının şantiye olarak kullanılacağının ifade edildiği iddiaları doğru mudur?
6. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüyle 51 esnafın yaptığı üçüncü görüşmede ise, binanın sağlam olmadığı için kamulaştırıldığının ifade edildiği iddiaları doğru mudur?
7. Bahse konu binanın riskli yapı olduğuna dair bir rapor olmadığı ve Sur İlçesinin 2012 yılında bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilmesine karşın mevzuata göre; “Bir yapının riskli alan içinde bulunması o yapının riskli yapı olduğunu göstermez. Riskli alan içinde bulunan yapı için riskli yapı tespitinin ayrıca yapılması gerekmektedir” ve "Riskli yapılar, tapu kütüğünün beyanlar hanesinde belirtilmek üzere, tespit tarihinden itibaren en geç on iş günü içinde bakanlık veya idare tarafından ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. tapu kütüğüne işlenen belirtmeler hakkında, ilgili tapu müdürlüğünce ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verilir." ifadeleri göz önüne alındığında, bina ile ilgili herhangi bir bildirim olmamasına rağmen binanın riskli yapi olduğu yönünde açıklama yapılmasının gerekçesi ve izahı nedir?
8. 51 esnafın Milli Emlak Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde kamulaştırma tarihinden sonraki 28 aylık dönem için ecrimisil bedeli ödenmesiyle ilgili çalışma ve görüşme yapıldığı, ecrimisil bedellerinin tespit edildiği ve yaklaşık 50 bin TL civarında bir ecrimisil ödemesinin ilgili 51 esnaf tarafından yapıldığı göz önüne alındığında, yaklaşık 80'den fazla dükkanın bulunduğu pasajda , 71 işyerinde 51 kiracı ile pasajda 40 yılı aşkın esnaflık yapan vatandaşların akıbeti ile ilgili olarak Bakanlığınızca ne tür somut adımlar atılacaktır?
9. Yaklaşık 1 yıldır süren Covid-19 Pandemi döneminde ilgili esnafların işyerlerini boşaltmasi akabinde, halihazırda ciddi ekonomik sıkıntı yaşayan esnaf ve vatandaşların durumu ile ilgili alınacak tedbirler nelerdir?
10. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün bahse konu tahliye yazısı ile AKP Hükümetinin esnafa destek söylemleri çelişmemekte midir?
11. Ayrıca Covid-19 Pandemi döneminde esnafın bulunduğu sokakta ve civarda 70 işyerinin taşınabileceği uygun dükkanların da olmadığı göz önüne alındığında, taşınacak işyeri bulamayan, eşyalarıyla ortada kalarak ayrıca işyerlerini de kapatarak çalışanları ile işsiz kalacak olan vatandaşlarımızın mağduriyetleri göz önüne alınmış mıdır?
12. Yaklaşık altmış yıldır bulunduğu sokağa ekonomik ve sosyal açıdan katkı sunan binanın işlevini yitirerek yaşanacak ekonomik ve sosyal kayıp göz önüne alınmış mıdır?
13. Yukarıda anılan yaşanacak olası tüm sorun ve mağduriyetler göz önüne alınarak ivedi değerlendirme yapılacak mıdır?
Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com