18 / 11 / 2024

Suriçi kentsel dönüşüm projesinde son durum!

Suriçi kentsel dönüşüm projesinde son durum!

Suriçi'nde 'kentsel dönüşüm' bilmecesi cevap bekliyor. 2009 yılında kentsel dönüşüm başladı ancak halen yıkık yerlerinde duruyor. Muhtarlar, mahallelerin mülteci kampına döndüğünü ve dertlerini kimseye anlatamadıklarını söylediler.




Suriçi'nde 'kentsel dönüşüm' bilmecesi cevap bekliyor. 2009 yılında imzalanan protokolle kentsel dönüşüm başladı ancak halen yıkık yerlerinde duruyor. Buna tepki gösteren muhtarlar, mahallelerin mülteci kampına döndüğünü, uyuşturucu bağımlıların bölgeyi mesken tuttuğunu ve dertlerini kimseye anlatamadıklarını söylediler.


Yetkililer duyarsız 

TOKİ, Valilik ve Büyükşehir Belediyesinin 6 yıl önce imzaladığı protokol ile Alipaşa, Lalebey, Fatilıpaşa ve Cevatpaşa mahallelerinde başlayan 'kentsel dönüşüm' projesi kapsamında Sur içinde bazı evler tamamen yıkılırken, bazı bölgeler harabe halinde bırakıldı. Mahalle sakinleri ve muhtarlar, projenin tamamlanması, evlerin tamamıyla yıkılması ve mahallelerin bu harabelerden temizlenmesi talebinde bulunduklarını ancak bir netice alamadıklarmı söylediler. 


Hizmet alamıyorlar 

BİZZAT kendilerinin konuyu yüzyüze yetkililere dile getirdiğini ifade eden Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Veysel Hatısara, çözüm için birçok yere başMiı duklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Halkın her konuda mağdur edildiğini belirten Hatısara, "Yıkılacak gerekçesiyle ne DİSKİ, ne DEDAŞ hiçbir kuram oraya hizmet vermiyor. Mahallenin yıkılan kısımları adeta mülteci kampına döndü. Uyuşturucu bağımlıları, baliciler, tinerciler mesken tutmuş oraları" şeklinde konuştu.


DİYARBAKIR' ın Suriçi'ndeki kentsel dönüşüm bilmecesi cevap bekliyor. 2009 yılında imzalanan protokolle kentsel dönüşüm başladı ancak evlerin bazıları tamamen yıkılırken bazıları ise bir kısmı yıkılarak harabeye döndü. Mahalle sakinleri ve muhtarlar harabeye dönen evler konusunda tedirgin olduklarını dile getirdiler.


Diyarbakır'un Suriçi'nde kentsel dönüşüm bilmecesi yanıt bekliyor. TOKİ, Valilik ve Büyükşehir Belediyesinin 2009 "da imzaladığı protokol ile başlayan proje kapsamında bazı evler tamamıyla yıkılırken bıı kısmı ise harabeye döndü. Harabeye dönen evlerin döndüğü mahalleler adeta savaş alanrnı andırırken, aynı zamanda evler çöplüğe, uyuşturucu bağımlılarının uğrak mekanları haline geldi. Mahalle sakinleri ve muhtarlar projenin tamamlanması, evlerin tamamıyla yıkılması ve mahallenin bu harabelerden temizlenmesi talebinde bulunduklarını ancak biı netice alamadıklarım ifade ettiler. 

İmzalanan protokol kapsamında Alipaşa, Lalebey, Fatihpaşa, Cevatpaşa Mahallerinde bin 202 yapı için yıkım kararı alındı. Bu yapıların 850"si Alipaşa ve çevresinde bulunurken şimdiye kadar ancak 360 civarında bina yıkıldı. 


'Tehlike saçıyorlar' 

Alipaşa Mahallesi sakinlerinden aynı zamanda birinci aza olan Abdurrahman Yağan, mahallede bulunan metruk binaların yıkılması için defalarca taleplerini ilettiklerini, bu mekanların uyuşturucu bağımlıları ve hırsızların uğrak mekanlarına dönüştüğünü belirtti. Geceleri metruk binalara her türden insanın geldiğini vurgulayan Yağan, "Biz defalarca binaların tamamıyla yıkılması yönünde taleplerimizi ilettik anacak sonuç alamadık. Çöplüğe dönmüş halde o binalar. Uyuşturucu bağımlıları ve hırsızların mekanı haline gelmiş durumdalar. Biz bundan endişe duyuyoruz. Tehlike saçıyorlar. Geceleri gelip içinde kalan, ateş yakanlar var" dedi.


Evlerimiz yerinde dönüştürülsün

30 yıldır Alipaşa Mahallesi nde yaşadığı evi kendi inşa ettiğini söyleyen Yağan, "Proje başladığında yıkık, harabe evleri gelip bedelinin üstünde paralara satın aldılar. 50,60 ve 100 bin TL civarında paralar ödediler. 

Şimdi bizim evlerimizi cüzi fiyatlara almak istiyorlar. Biz de bu şekilde kabul etmeyeceğimizi ifade ettik kendilerine. Kervansaray Otel "den Çiftkapı'ya kadar olan bölümde Turistik Caddesi üzerindeki ev sahiplerinin çoğu da kabul etmedi zaten. Bize TOKI "den ev verilmesini istemiyoruz. 

Bize proje sunsunlar biz ona göre evlerimizi yerinde yeniden inşa edelim ya da onlar gelip bizim için yerinde inşa etsin. 80-90 bin TL verip  TOKİ  "den ev almak istemiyorum" ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili basında defalarca haber yapıldığı bizzat kendilerinin konuyu dile getirdiğini ifade eden Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Veysel Ha tıs aııı da çözüm için birçok yere başvurduklaımı ancak bir sonuç alamadıklarım söyledi. Halkın her konuda mağdur edildiğini belirten Hatısaru, "Yıkılacak gerekçesiyle ne DİSKİ ne DEDAŞ hiçbir kurum oraya hizmet vermiyor. Kanal tıkanır gelip bakarlar ama müdahale etmezler, elektrik kesilir gelir bakarlar ama onarmazlar. Bazen günlerce elektrik hatlarının onarımını bekliyor vatandaşlar" dedi. 


'Mülteci kampına döndü adeta'

Mahallenin o kısmının harabeye döndüğünü ifade eden Hatısaru, "Mahallenin o kısmı adeta mülteci kamp ma döndü. Kimse sahip çıkmıyor. Uyuşturucu bağımlıları, balicileı; tinerciler mesken tutmuş oraları. Başıboş köpekleri getirip oralarda besliyorlar. Sabaha kadar havlıyor, mahalleli huzursuz ve tedirgin oluyor. Yarı yıkılmış evler bombalanmış biı- savaş alanmı andırıyor adeta. Defalarca dile getirdik ama bir sonuç alamadık"" şeklinde konuştu. 


Değer konusunda anlaşmasızlık 

Bir kısmı ev sahipleri ile anlaşmaya varıldığım ancak bir kısmıyla hala görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Hatısaru, "Evlere biçilen değerler konusunda uzlaşmasızlıklar var. Orada yaşayan vatandaşlar evlerine biçilen değeri az gördüğü için anlaşmaya varamadılar. Bazı vatandaşlar evlerine 22 bin TL biçildiğini, bu parayla başka biı* ev almanın hayal olduğunu ve bu yüzden evlerini vermediklerini ifade ediyorlar. Ev sahipleriyle anlaşmaya varılması biı* tarafa en azından yarı yıkık harabe evlerin enkazları ortadan kaldırılsın. Bu neden yapılmıyor anlamış değiliz?" dedi


Geçtiğimiz yıl 19 Şubat "ta, Diyarbakır eski Valisi Mustafa Cahit Kıraç başkanlığında TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Temel ve ilgili kurum amirlerinin katılımıyla kentsel dönüşüm başlığı altında bir toplantı yapılmış ve izlenecek olan adımlar masaya yatırılmıştı. Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Vali Kıraç, Suıiçi nde bulunan Hz. Süleyman Camii etrafı, Lalebey ve .Alipaşa bölgelerinde bulunan metruk yapıların yıknn çalışmalarına kısa biı* zaman soıııa başlatılacağının bilgisini vermişti. Kıraç, "Bir süre önce başlatılan çalışmalarda son dönemlerde biı durağanlık yaşandı. Bu sorunu aşmak ve şehrimizde bundan somaki kentsel dönüşümde ihtiyaç duyduğumuz çalışmaları yapmak amacıyla kurumlar arası bir işbirliği yaptık"" ifadelerini kullanmıştı.


19 milyon ödeme 

Aynı toplantı sonrası konuşan TOKI Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin ise, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Diyarbakırlılara 19 milyon lira ödeme yapıldığını ifade etmiş ve projeye ilginin yoğun olduğunu belirtmişti. Şahin, "Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Hz. Süleyman Camii, Alipaşa ve Lalebey bölgelerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile müşterek çalışmalarımız devam ediyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları, kolay yürümeyen, aşamaları çok olan, vatandaşlarımızla tek tek görüşülen bir çalışma olduğu için sabırla yapılan bir çalışmadır. Diyarbakır'da kentsel dönüşüm projesinde vatandaşlarımıza 19 milyon lira tutarında bir ödeme yaptık. Projeye olan güvenden dolayı yeni talepleri de peşinden getirdi. Şimdi bu talepleri yerine getirmeye çalışıyoruz" demişti. 


Mücadele Gazetesi


Geri Dön