30 / 04 / 2024

Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi'nde restorasyon tamamlandı

Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi'nde restorasyon tamamlandı

Kayseri'deki tarihi Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi'nde bir yıldır süren restorasyon çalışmaları sona erdi



Kayseri'nin Caferbey Mahallesi'nde bulunan ve 1191'de yaptırılan, Ermeniler için Anadolu'nun ilk kilisesi kabul edilen Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi'nde yaklaşık bir yıldan beri süren restoran çalışmaları tamamlandı.

İstanbul'da restorasyon işleri yapan Erhan Tanyıldız ve ekibi, kilisenin kubbesinde ve diğer bölümlerin tavanında su sızması sonucu bozulan motifler ve tarihi freskler, aslına uygun olarak kök boya kullanılarak onardı.

Yonu taşından yapılan kilisenin çatı bölümündeki derzler de özel bir çimento kullanılarak su sızdırmaz hale getirildi. Kilisenin horon bölümünde bulunan altın varak işlemeli oymalar da elden geçirildi.

Surp Krikor Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Zadik Toker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açılış törenine tüm Kayseri halkını ve protokolü davet ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Kilisemiz, Ermenilerin Anadolu'da bilinen ilk kilisesi olması dolayısıyla bizim için çok önemli. Bazı bölümlerini 1996'da restore edilen kilisenin, yıpranan motifleri ve resimleri aslına uygun olarak Müze Müdürlüğünün denetiminde restore edildi. Açılış törenine tüm Kayseri halkını ve protokolünü davet ediyoruz. Gelmek isteyen herkese kapımız açık. Türkler ve Ermeniler Anadolu'da yıllarca dostluk içerisinde yaşamış. Bu dostluğun devam etmesini istiyoruz."

Ermeni Kilisesi'nde 8 yıldır görev yapan Garabet İstepeyan ise Kayseri'de 3 Ermeni kaldığını vurgulayarak, "Kayseri'de cemaatimizden sadece Atik Erkuyumcu, Karnik Teke ve Serkis Teke kaldı. Kilisemiz ibadete ve ziyaretçilere açık. Yılda, 2 kez İstanbul'dan gelen Ermeniler burada ibadet yapıyor" diye konuştu.

Tarihi kilisede 7 Kasımda yapılacak takdis törenini ve 8 Kasımda yapılacak ayini Ermeni Patriği vekili Arom Ateşyan yönetecek.
AA


Geri Dön