21 / 12 / 2024

Süt Evleri'nin 15'incisi Tekirdağ Ferhadanlı'da açıldı

Süt Evleri'nin 15'incisi Tekirdağ Ferhadanlı'da açıldı

Süt Evleri'nin başarısı Danone'un faaliyet gösterdiği Fas, Tunus ve Mısır'a model oldu



Danone Tikveşli'nin ‘Sütüme sağlık, köyüme destek' projesi çerçevesinde kurmaya başladığı ‘Süt Evleri' sayesinde bir inekten elde edilen süt miktarını 9 litreden 16 litreye çıkarırken bu modelin başarısı Danone'un faaliyet gösterdiği Fas, Tunus ve Mısır'a da model oldu.

‘Süt Evleri' ile 1.5 yılda elde edilen süt miktarında yüzde 100 artış sağlanırken besicilerin kazancı ise yüzde 25 arttı. Danone Türkiye'nin Mayıs 2008'de ilkini Kırklareli Yeniköylü'de açtığı ‘Süt Evleri'nin sayısı 15'e ulaştı. Tekirdağ'ın Ferhadanlı Köyü'nde Süt Evleri'nin 15'incisinin açılışına katılan Danone Tikveşli Genel Müdürü Okay Eğdirici, ‘Süt Evleri'nin sayısının yıl sonunda 17'ye 2010'da ise 30'a çıkaracağını belirtti.
Projenin ortakları arasında yer alan  Ziraat Bankası'nın Genel Müdürü Can Akın Çağlar, tarım sektörüne haftada 139 milyon kredi verdiklerini söyledi.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Bilgisayarlı ‘SütEvi' yayılıyor, ineklerin verimi ikiye katlanıyor
      
Tarım Bakanlığı ve Danone Tikveşli, son 2 yıldır açtığı SütEvleri'nin 15'incisini Tekirdağ Ferhadanlı'ya açtı. 15'inci SütEvi'ne, Ziraat Bankası da 190 bin TL kredi verdi. Bilgisayar kontrollü SütEvleri sayesinde ineklerin verimi ikiye katlanırken, çiftçilerin kazancı da yüzde 25 artıyor.


TARIM Bakanlığı'nın tarımsal üretime verdiği destek kapsamında Danone Tikveşli ile birlikte geliştirdiği ve ‘SütEvi' adını verdiği modern süt üretim merkezlerinin sayısı 15'e çıktı.  ‘Sütüme Sağlık Köyüme Destek' projesi kapsamında Tekirdağ'a bağlı Ferhadanlı Köyü'nde açılan son SütEvi'ne Ziraat Bankası da 190 bin TL kredi açtı. Tarım Bakanlığı'nın da 50 bin TL hibe desteği sağladığı Ferhadanlı SütEvi'nin 240 bin TL'ye malolduğu belirtildi. Ziraat Bankası da projeye ilk defa kredi açarak, 5 yıllık ipoteksiz kredi verdi.
Verim 16 litreye çıktı
Danone Tikveşli'nin köylülere süt alım garantisi verdiği SütEvi'nin açılışında konuşan Danone Tikveşli Genel Müdürü Okay Eğdirici, köylülerin normal sağımla bir inekten günde 9 litre süt alabilirken, SütEvi ile bu miktarın 16 litreye çıktığını ifade etti. Eğdirici, “Bu miktar, 25 litreye kadar da çıkarılabilir. Bununla birlikte SütEvi sayesinde köylünün kazancı da yüzde 25 arttı. Yıl sonuna kadar SütEvi sayısı 17'ye çıkacak. Gelecek yıl 13 yeni SütEvi açarak toplamda 30'a ulaşacağız. Yurt dışında da aynı projeyi uygulayacağız. Danone; Mısır, Fas ve Tunus'ta da aynı mantıkla SütEvleri oluşturmaya başlayacak” diye konuştu. Türkiye'nin yıllık 12 milyon ton süt üretimiyle dünyada 16'ncı büyük süt üreticisi olduğunu söyleyen Okay Eğdirici, süt üretiminin büyük kısmının 1-9 baş hayvana sahip küçük süt üreticileri tarafından yapıldığını kaydetti.
Haftada 139 milyon TL kredi
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar da, 2002 yılında tarıma verilen kredi tutarının 227 milyon TL olduğunu belirterek, “Şu anda tarıma haftada 139 milyon TL kredi veriyoruz” dedi. Tarım kredilerinde öncelikli amaçlarının işletmelerde ölçekleri büyütmek olduğuna dikkat çeken Can Akın Çağlar, şunları dile getirdi: “Bu yılın ilk 9 ayında 7.1 milyar TL tarımsal kredi kullandırdık. Son 4 yılda tarımsal kredi miktarımız 22.7 milyar TL'yi buldu. Bu proje gibi binlercesine destek sağlıyoruz. Türkiye'de küçük işletme kalmaması için sanayideki KOBİ'ler gibi biz de TOBİ'yi (Tarımsal Orta Boy İşletme) açılımını getirdik. Bununla ilgili olarak  Adana  ve Antalya'da tarıma özel şubeler açtık. Bu kriz ortamında sektörü rahatlatmak için vadesi gelmiş 4.2 milyar TL'yi, faizini ödemek kaydıyla 1 yıl öteledik.”
TOBİ'lere özel şube artıyor
Tarıma özel Adana TOBİ şubesiyle şimdiye kadar 100 milyon TL kredi kullandırdıklarını açıklayan Ziraat Bankası Tarımsal Krediler Daire Başkanı Muharrem Uyar ise, şöyle konuştu: “Adana TOBİ'nin 100 milyon TL'lik kredi hacmi, tarıma destek sağladığını vurgulayan diğer bankaların toplamından daha fazla. Şu anda Türkiye'deki 3.1 milyon tarımsal işletmenin ancak yüzde 1'i TOBİ ölçeğinde bulunuyor. Bu ölçekteki işletmelere asgari 750 bin TL'lik kredi kullandırıyoruz. Adana ve Antalya'nın ardından bu ay içinde İzmir'e, kısa sürede de İstanbul'a TOBİ şubesi açacağız. Türkiye'de tarımın ayağa kalkması, TOBİ'lerle olacak.”

Ayşe Özgün 10 inek alsın Etiler'den bilgisayarla izlesin

FERHADANLI Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Güney, açılış programının sunucusu ve Danone'nin reklam yıldızı Ayşe Özgün'e ortaklık teklif etti. Ayşe Özgün'e ortak 10 inek almayı öneren Ahmet Güney, “Ayşe hanım, İstanbul- Etiler'deki evinden bilgisayara girip bizim köydeki ineklerin günde ne kadar süt verdiğini takip edebilir. Biz işte böyle bir tesis kurduk” dedi.

Sütteki bakteri sayısında AB standartları yakalandı

TARIM Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Danone işbirliği ile Tekirdağ Ferhadanlı'da açılan 15. SütEvi ile üreticiler, 1 litre sütteki bakteri miktarını 600 binlerden AB standartlarının da altına indiği bilgisi verdi. Buna göre AB, 1 litre sütte 400 bin bakteri sayısını kabul edilebilir görürken SütEvleri ile üreticiler, bu miktarı 70 binin altına indirmiş durumda.

3 büyük çiftlik kurmak da yeterdi, fakat biz üreticiye inandık

DANONE Tikveşli Genel Müdürü Okay Eğdirici, Türkiye'de 3 büyük çiftlik kurarak da günlük 1000 tonluk süt ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini; fakat bu yolu tercih etmediklerini vurguladı ve “Danone Tikveşli, küçük süt üreticisinin gücünü biliyor. Türkiye, yıllık 12 milyon ton süt üretimiyle dünyada en büyük 16'ncı süt üreticisi. Ülke, büyük gelişim fırsatlarına açık” diye konuştu. Süt üretimini yapan işletmelerin büyük kısmının 1-9 baş hayvana sahip olduğunu kaydeden Eğdirici, sektörde kalite ve verimliliği artırmak üzere 6 yıldır “Danone   Çiftçi Geliştirme Programını” yürüttüklerini anlattı.
Hürriyet

Danone Süt Evleri'yle üretimi iki kat artırıp Kuzey Afrika'ya örnek oldu

Danone Tikveşli'nin, 'Sütüme sağlık, köyüme destek' projesi çerçevesinde kurmaya başladığı 'Süt Evleri' sayesinde bir inekten elde edilen süt miktarı 9 litreden 16 litreye çıkarken, besicilerin kazancı da yüzde 25 arttı

Danone Tikveşli'nin, ‘Sütüme sağlık, köyüme destek' projesi çerçevesinde kurmaya başladığı ‘Süt Evleri' sayesinde bir inekten elde edilen süt miktarını 9 litreden 16 litreye çıkarırken bu üretim modelinin başarısı Danone'un faaliyet gösterdiği diğer ülkelere de model oldu. Süt sağımını daha hijyenik ve verimli hale getiren ‘Süt Evleri' sayesinde 1.5 yıl içinde elde edilen süt miktarında yüzde 100 artış sağlanırken besicilerin kazancı ise yüzde 25 oranında artış gösterdi. Ağırlıklı olarak kadınların çalıştığı ‘süt sağım'ında bu model sayesinde bir günlük işlem 1.5 saate kadar inerken köy kadınları kalan boş zamanlarında hem eşlerine daha fazla vakit ayırmaya hem de sosyalleşmeye başladı. Danone Türkiye'nin Mayıs 2008'de ilkini Kırklareli Yeniköylü'nde açtığı ‘Süt Evleri'nin sayısı dün itibarıyla 15'e ulaşırken bu modeli uygulamak için Mısır, Tunus ve Fas da harekete geçti.

Yıl sonunda 17'ye çıkacak
Danone Tikveşli Genel Müdürü Okay Eğdirici, ‘Süt Evleri'nin sayısını 2009 yılı sonuna kadar 17'ye 2010'da ise 30'un üzerine çıkaracaklarını belirterek, “Gelecek yıl 1500 küçük ölçekli süt üreticisi hane kazancını katlayacak” dedi. Danone Tikveşli olarak günde 1000 ton süt alımı yaptıklarını ve bunu üç çiftlikte 10-11 bin inekle karşılayabileceklerine dikkat çeken Okay Eğdirici, “Ama biz küçük çiftliklerin kıymetini biliyoruz ve ülkenin tamamına katkıda bulunacak şekilde hareket ediyoruz. Bu model Danone'un faaliyet gösterdiği diğer ülkelere de örnek oldu. Mısır, Fas, Tunus'ta da önümüzdeki günlerde uygulanmaya başlayacak” diye konuştu.
Tekirdağ'ın Ferhadanlı Köyü'nde Süt Evleri'inin 15'incisinin açılış törenine katılan Okay Eğdirici, ‘Süt Evleri' projesiyle Türkiye'deki süt üretim maliyetlerini dünya standartları seviyesine çekmek ve üreticinin kazancını artırmak istediklerine dikkat çekerek, bu modelin dünyada bir ilk olduğunu açıkladı. Ziraat Bankası'nın projenin ortakları arasında yer aldığını hatırlatan Eğdirici, projenin işleyişi hakkında şunları söyledi:
“Tarım Bakanlığı'nın konuyla ilgili olarak hibesi bulunuyor. Danone Tikveşli olarak biz besicilerin ürettikleri sütü alım garantisi veriyoruz. Ziraat Bankası da besicilere ipoteksiz ve bizim kefaletimizle beş yıl kredi sağlıyor.”
Eğdirici, bu projeyle amacın süt üretimini ve kalitesini artırmak, Avrupa Birliği standardlarına ulaşmak olduğunu sözlerine ekledi.
Ziraat Bankası'nın tarım sektörüne haftada 139 milyon TL kredi verdiğini ve dört yılda 22.7 milyar TL'lik finansal destek sağladığını söyleyen Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar da, “Eylül 2009 itibarıyla 7.1 milyar TL'lik tarımsal kredi kullandırdık bunun yüzde 50'si hayvancılığa verildi. 2010'da tarımsal kredilerin miktarı 9.2 milyar TL'ye yükselecek. Yüzde 12'lik bir artış yakalandı” dedi. ‘Sütüme sağlık, köyüme destek' projesinde ‘parayı veren düdüğü çalar' atasözündeki gibi ‘düdüğü çalan' taraf olduklarına dikkat çeken Çağlar, yeni projelerin de yolda olduğunu açıkladı. Çağlar, Mado'yla ‘yoksul köylülere 25'er başlık keçi dağıtımını' içeren bir proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Yoksul köylülere keçiler verilecek, Mado da bu keçilerin sütlerini alım garantisi verecek” diye konuştu.
Çağlar şöyle konuştu: “ Haftada ortalama 139 milyar TL tarımsal kredi kullandıran T.C. Ziraat Bankası'nda 200'den fazla farklı üretim konusunda 23 çeşit tarımsal kredi ürünüyle işletme ve yatırım kredisi kullandırılmaktadır.”

TOBİ bankacılığı başladı
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, 2008 yılı içinde tarımsal orta ve büyük işletmelerin kredilendirilmesi amacıyla hayata geçirilen TOBİ Bankacılığı uygulamasının önemi üzerinde durdu. Çağlar, ”Amacımız tarıma ‘tüccar çiftçi' kavramını getirmek ve çiftçilerin ölçeğini artımaktı. Büyük çiftçilerin kredilendirilmesi, küçük çiftçilerin büyüyebilmesi için TOBİ'yi geliştirdik” dedi.
Murat Ögütçen/Radikal

İnekler sütevinde sağılınca bakteri sayısı Avrupa'dan da aşağıya indi 
 
Tarım Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Danone Tikveşli işbirliği ile yürütülen 'Sütüme Sağlık, Köyüme Destek' projesi köylünün yüzünü güldürdü.
 
Tarım ve hayvancılıkta işletme ölçeklerini büyüterek süt üreticiliğini organize hale getirmeyi hedefleyen uygulama sayesinde sütevlerinde verim iki katına çıkarken, üreticilerin kazancı yüzde 25 arttı. AB'de 1 litre sütte 400 bin bakteri sayısı kabul edilirken sütevleri ile üreticiler, bu miktarı 600 binlerden 70 binin altına indirdi.

Danone Tikveşli'nin ilkini geçen yıl Kırklareli'nde açtığı sütevlerinin 15'incisi Tekirdağ'ın Ferhadanlı köyünde faaliyete başladı. Tarım Bakanlığı'nın 50 bin lira hibe destek sağladığı, Ziraat Bankası'nın da beş yıllık ipoteksiz 190 bin lira kredi açtığı proje 240 bin liraya mal oldu. Açılışta konuşan Danone Tikveşli Genel Müdürü Okay Eğdirici, Türkiye'de üç büyük çiftlik kurarak süt ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini ancak bunu küçük süt üreticisini desteklemek amacıyla yapmadıklarını söyledi. Sütevi sayısını yıl sonuna kadar 17'ye çıkarmayı planlayan firma, gelecek yıl 13 yeni sütevi açarak toplamda 30'a çıkarmayı hedefliyor. Sütevi projesinin uzun vadeli amacı, küçük ölçekli üreticileri bir araya getirerek üreticilerin bütün hayvanlarını tek bir çiftlik çatısı altında toplamasını sağlamak, böylece köy çiftlikleri uygulamasını yerleştirmek. Merkezî yem ünitesi sayesinde hayvan yeminin kaliteli olması garanti altına alınıyor ve böylece süt kalitesi artıyor. Merkezî sağım ünitesindeki veteriner aracılığıyla ineklerin sağlık kontrolleri ve tedavileri yapılıyor ve kalıntı içermeyen süt üretilmesi sağlanıyor. Merkezî soğutma sistemi sayesinde de zararlı bakteri oluşumu engellenerek kalite yükseliyor. Artan süt kalitesi için kalite primi veriliyor. Törende konuşan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, çiftçilere son dört yılda 22,7 milyar lira destek sağladıklarını bildirdi. Bu yılın ilk 9 ayında tarımsal işletmelere 7,1 milyar lira kredi verdiklerini aktaran Çağlar, bunun yüzde 50'sine yakınının da hayvancılık sektörüne verildiğini dile getirdi. Çağlar, 2002'de 227 milyon lira tarımsal kredi kullandırılırken bugün bu miktardaki krediyi 1,5 haftada dağıttıklarını ifade etti.
Bayram Kaya/Zaman

Sütle gelen saadet! 
 
'Sütüme sağlık, köyüme destek'le ineklerin sütü arttı eşler birbirine yaklaştı

Danone Tikveşli ve Ziraat Bankası'nın 'Sütüme sağlık, köyüme destek' projesi çerçevesinde açtığı 'Süt Evleri'nin sayısı 15'e ulaştı. Dünyada ilk olan bu model Danone'nin diğer operasyonlarına örnek oldu. Proje, krizde besicinin aldığı süt miktarını 1.5 yılda yüzde 100, gelirini yüzde 25 artırdı. Bu arada süt sağım süresi 1.5 saate kadar inince çiftlerin ilişkileri de daha sıkı hale geldi

Danone Tikveşli'nin 'Sütüme sağlık, köyüme destek' projesi çerçevesinde kurmaya başladığı 'Süt Evleri' sayesinde bir inekten elde edilen süt miktarını 9 litreden 16 litreye çıkarırken bu üretim modelinin başarısı Danone'nin faaliyet gösterdiği diğer ülkelere de model oldu. Süt sağımını daha hijyenik ve verimli hale getiren Süt Evleri sayesinde 1.5 yıl içinde elde edilen süt miktarında yüzde 100 artış sağlanırken besicilerin kazancı ise yüzde 25 arttı. Ağırlıklı olarak kadınların çalıştığı 'süt sağım'ında bu model sayesinde 1 günlük işlem 1.5 saate kadar inerken köy kadınları kalan boş zamanlarında hem eşlerine daha fazla vakit ayırmaya hem de sosyalleşmeye başladı.

Üç ülke sırada

Danone Türkiye'nin Mayıs 2008'de ilkini Kırklareli Yeniköylü'nde açtığı 'Süt Evleri'nin sayısı dün itibarıyla 15'e ulaşırken bu modeli uygulamak için Mısır, Tunus ve Fas da harekete geçti. Danone Tikveşli Genel Müdürü Okay Eğdirici, 'Süt Evleri'nin sayısını 2009 yılı sonuna kadar 17'ye, 2010'da ise 30'un üzerine çıkaracaklarını belirterek, “Gelecek yıl bin 500 küçük ölçekli süt üreticisi hane kazancını katlayacak” dedi.

Danone Tikveşli olarak günde bin ton süt alımı yaptıklarını ve bunu 3 çiftlikte 10-11 bin inekle karşılayabileceklerine dikkat çeken Eğdirici, “Ama biz küçük çiftliklerin kıymetini biliyoruz ve ülkenin tamamına katkıda bulunacak şekilde hareket ediyoruz. Bu model Danone'nin faaliyet gösterdiği diğer ülkelere de model oldu. Mısır, Fas, Tunus'da da önümüzdeki günlerde uygulanmaya başlayacak” diye konuştu.

Tekirdağ'ın Ferhadanlı Köyü'nde Süt Evleri'nin 15'incisinin açılış törenine katılan Okay Eğdirici, 'Süt Evleri' projesiyle hem Türkiye'deki süt üretim maliyetlerini dünya standartları seviyesine çekmek ve üreticinin kazancını artırmak istediklerine dikkat çekerek, bu modelin dünyada bir ilk olduğunu açıkladı. Ziraat Bankası'nın projenin ortakları arasında yer aldığını hatırlatan Eğdirici, projenin işleyişi hakkında şunları söyledi:

“Tarım Bakanlığı'nın konuyla ilgili olarak hibesi bulunuyor. Danone Tikveşli olarak biz besicilerin ürettikleri sütü alım garantisi veriyoruz. Ziraat Bankası da besicilere ipoteksiz ve bizim kefaletimizle 5 yıl kredi sağlıyor.”

Dipnot

* Süt Evleri'nin ortalama maliyeti 250 bin TL düzeyinde.

* Danone Tikveşli, Trakya'daki en büyük süt alıcıları arasında.

* Sütün 658 TL'lik ton fiyatı, 1 Aralık'tan itibaren 725 TL olarak uygulanacak.
Hale Tüzün / VATAN


Geri Dön