02 / 05 / 2024

Süt, yoğurt ve peynirde hileler nedir? Bakın ne hileler yapıyorlarmış!

Süt, yoğurt ve peynirde hileler nedir? Bakın ne hileler yapıyorlarmış!

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Süt Akademisi Eğitim Koordinatörü Prof. Dr. Barbaros Özer, çiğ süte ilişkin merak edilen soruları cevapladı.



Özer, ''Çiğ süte olan talep her geçen gün artıyor. Fakat tüketicinin evde yoğurt ve peynir yaparken çiğ sütten gelebilecek riskleri göz ardı etmemesi gerekiyor'' dedi.

EN HAFİFİNDEN AĞIRINA SÜTTE NE TÜR KALINTILAR OLABİLİR?

Sütte var olması muhtemel kalıntıların başında ağır metaller, mikrobiyel toksinler ve antibiyotik geliyor. Çiğ sütün sağıldığı andan itibaren tüm kontrol parametrelerinin sıkı bir şekilde takip edilmesi ve sütün sağıldığı hayvanın sağlığının iyi olması gerektiği gibi korunması halinde bu kalıntıların süte geçişinin engellenmesi mümkündür.

BİR TÜKETİCİ OLARAK BU KALINTILARI BERTARAF ETME ŞANSIMIZ VAR MI?

Tüketici olarak satın aldığımız süt ve süt ürünlerinde bu kalıntıların giderilebilmesi imkânsızdır. Çiğ sütün ve işlenmiş sütün kayıtlı işletmeler tarafından ve doğru üretim pratikleri uygulanarak üretilmiş olduğundan emin olunması gerekir.

 Süt, yoğurt ve peynirde hileler nedir? Bakın ne hileler yapıyorlarmış!

BAZI UZMANLARIN DEYİMİYLE; KUTU SÜT, ÖLÜ SÜT MÜDÜR?

Kutu süt veya daha doğru bir ifadeyle işlenmiş içme sütü (UHT, pastörize içme sütü vb.) ölü kabul edilemez. İlk olarak “ölü süt” ifadesinin hiçbir bilimsel geçerliliği ve arka planı yoktur. “Ölü” ifadesiyle sütün bazı bileşenlerinin ısı uygulamasından hasar görmesi anlatılmak isteniyor.

Fakat, hiçbir tüketicinin evinde çiğ süt tüketmediğini ve eve alınan çiğ sütün kaynama sıcaklığında (100 C dolayında) uzun bir süre boyunca (10-15 dk) ısı işleme maruz bırakıldığı düşünüldüğü zaman endüstriyel ölçekte daha kısa sürede (15-30 saniye arasında) ve daha düşük sıcaklıklarda (72-75 C) ısıtılan sütlerde neden bileşenler “ölü” durumda olsun?

İşte detaylar...


Geri Dön