23 / 12 / 2024

Sütlüce'de yıkılan bina imar barışından faydalanabilir miydi?

Sütlüce'de yıkılan bina imar barışından faydalanabilir miydi?

Sütlüce ilçesinde geçtiğimiz günlerde yıkılan bina ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Canlı yayında yıkılan bina hem ruhsatsız hem de iskansız olduğu açıklandı. Peki bina yıkılmasaydı imar barışından faydalanacak mıydı?



İstanbul'un Sütlüce ilçesinde geçen salı günü yıkılan binanın hem ruhsatsız hem de iskansız olduğu ortaya çıktı. Peki bina yıkılmasaydı diğer binalar gibi imar barışından faydalanacak mıydı? Yüksek İnşaat Mühendisi Hakan Çatalkaya, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

İMAR BARIŞINDAN FAYDALANAMAZDI

Çatalkaya, açıklamasında "Bu yapı için imar başvurusu yapılsaydı, ilk önce bununla ilgili devlete gerekli ödemeyi yapıp, yapı kayıt belgesini alması gerekiyordu. Diyelim ki bunu da almıştı, resmi işlemleri yapmıştı; imar affı kanunua baktığımız zaman açıkça şunu diyor; siz binanız için gerekli başvuruları yapacaksınız, ama binanın depremselliği sağlamlığı ya da heyelan bölgesinde olup olmadığı ile ilgili bütün sorumluluk size ait" dedi. 

Habertürk Gazetesi'nden Kübra Demir'in haberin göre, bina imar affı kapsamına girseydi, burada herhangi bir şey yapılamayacaktı. Devletin bina ile ilgili hiç bir sorumluluğu yok. 

MİLLETLE DEVLET ARASINDA BARIŞ SAĞLANACAK

Mimar Dr. Sinan Genim ise, "Milletle devlet arasında barış sağlamak için yapılmış bir şey. Kanunda madde var 'sorumluluk size aittir' diye, çünkü bütün dünyada kişinin beyanı esastır. Bu yapıda oturanlar ve devletin bürokrasisi arasında bir savaş var. Bu, savaşı minimalize etmek için yapılmış bir adım." diye konuştu.

İMAR BARIŞINA 31 EKİM'E KADAR BAŞVURULABİLECEK

TMMOB Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ali Hacıalioğlu'da konu ile ilgili "Bu çıkan yasada, yapının güvenliği mülkiyet sahibine bırakılarak bu kapsama alınıyor. Bu son derece yanlış. Mülkiyet sahibi o binanın güvenliği konusunda donanıma sahip değildir, onu kamu adına denetleyecek olan organlar vardır; belediyeler, bakanlıklar ya da bizim gibi teknik insanlarla yapılacak olan çalışmalar..." dedi ve ekledi: "Bunlar hiçbir şeyi çözmez. Çok daha büyük felaketlere sebebiyet vermeye de devam eder." açıklamasında bulundu.

İmar başvuru rakamlarının 31 Ekim'e kadar artmasını beklediklerini söyleyen Hacıalioğlu, "Gerek İstanbul'da gerek Türkiye'nin hemen her yerinde yapılaşma olan, imara açılan her yerde kaçak yapılan yapılar her türlü kamu denetiminden, mühendislik-mimarlık hizmetlerinden uzak tutulmuş yapılardır. Bunlar her zaman çok ciddi risk taşıyan yapılardır" şeklinde konuştu.
 


Geri Dön