22 / 12 / 2024

Tabanlıoğlu: RIBA Ödülü bizi Premier Lige çıkardı!

Tabanlıoğlu: RIBA Ödülü bizi Premier Lige çıkardı!

Gayrimenkul alım kararında metrekare fiyatı, müteahhit kadar projenin mimarı da artık sorgulanıyor. Türkiyenin en iyi mimarlık ofislerinden biri olan Tabanlıoğlu, RIBA Ödülünü alarak Türk mimarlarının alanında çok iyi bir noktaya geldiğini gösterdi



Türkiyenin en iyi mimarlık ofislerinden biri olan Tabanlıoğlu, RIBA Ödülünü alarak Türk mimarlarının alanında çok iyi bir noktaya geldiğini gösterdi. Türkler inşaatta aranıyordu, Oscar kabul edilen bu ödülle tasarımda da tercih edilecek

Türkiyede gayrimenkul sektörü 2004ten sonra çok hızlı gelişti. Doymamış bir pazar vardı ve 2008e kadar tabir yerindeyse, ne yapıldıysa satıldı. Sonra malum Lehman Brothers battı mortgage krizi patladı ve o furya bir süreliğine durmuş görünüyor.

 Her proje alıcı bulamamaya başladı. 2010a gelindiğinde artık  TOKİ  usulü tek tip sıradan projelerden, mimari kimliği ile öne çıkan projelelere doğru kayış hızlandı. Sadece metrekare fiyatı ve projenin arkasındaki müteahhitin kimliği ile ilgilenen potansiyel alıcılar da artık bilinçlendi ve projenin mimarını da merak etmeye başladı.

Tabanlıoğlu Mimarlık, bu alanda kuşkusuz en iyiler arasındaydı. Marmara Forum, Kanyon, Sapphire gibi görkemli projelerin mimarı olan Tabanlıoğlu Mimarlık, sayısız ödül de aldı.

Kazakistanın başkenti Astanada yaptıkları Astana Arena Stadı, International Property Awards Kamusal Yapı dalında büyük ödülü aldı. Geçen yıl da Tripoli Kongre Merkezi ile yine International Property Awards Kamusal Yapı dalında uluslararası büyük ödülü Tabanlıoğlu almıştı. Aynı yapı, Dubaide verilen Cityscape Awards for Architectureda yine büyük ödülü ve Middle East Architectde en iyi kamusal yapı ödülünü kazanmıştı.

Bunlar Tabanlıoğlu Mimarlıkın son 2 yılda aldığı ödüller oldu. Ancak son olarak aldıkları RIBA International Awards, onları başka bir yere taşıdı. RIBA, şu an dünyada mimarlık ofislerinin bir proje ile kazandıkları en prestijli ödül anlamına geliyor.

Geçen hafta içinde Tabanlıoğlu Mimarlıkın ortakları Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, Murat Tabanlıoğlu ve Melkan Tabanlıoğlunun kardeşi Özdem Gürsel ile biraraya geldik, RIBA ödülünü konuştuk. Murat Tabanlıoğlu, aldıkları RIBA ödülünün önemini şöyle özetledi:

- Genelde mimari yarışmalara siz başvurursunuz. Ribada ise başvuru yoktur. Onlar gelir sizi bulurlar. Geleneği çok eskilere dayanan İngiliz tarzı en prestijli ödüldür. Bu yıl ödül verilen 13 proje arasında tasarladığımız Loft 2nin yer alması bizim için müthiş bir sevinç. Chipperfield, Zaha Hadid, Foster gibi mimarlığın duayenleri arasında yer almak heyecan verici. Sadece bizim için değil, Türk mimarisi açısından da heyecan verici. Bu ödülü veren Ribada sadece İngiliz Kraliyet Mimarlar Odasının mimarlardan oluşan jürisi var. Ödülün ticari bir sponsoru yok. Kelimenin tam anlamı ile hakedene verilen bir ödül.

Hemen bu arada söze girdim ve Riba ödüllerinin mimari alanın Oscarı olup olmadığını sordum. Bu soruma da Melkan Tabanlıoğlu yanıt verdi:

- Bu alanda Oscar sayılması gereken ödül Pritzkerdir. Ancak o ödül, bir mimari esere değil, mimara verilir. Yıllarca başarılı işlere imza atmış bir mimar o ödülle onurlandırılır. O ödüle giden yolda Riba ödülü sahibi olmak büyük bir adımdır. Ben o yolda olduğumuzu hissediyorum. Pritzkeri farklı bir yere koyarsak evet Riba en prestijli ödüldür diyebiliriz.

Peki bu ödül, Tabanlıoğlu Mimarlıkı nasıl bir noktaya taşıyacak

Mimarlık alanında uluslararası arenada boy göstermek öyle kolay bir iş değil. Hele hele bu işi belirli ülkeler kendi tekeline almışken. Örneğin biz Dubaide tam 7 yıl uğraş verdik. Bir proje almak için çabaladık durduk. Dubaideki otel ve rezidanstan oluşan Crystal Tower projesi böyle bir uğraşın sonucudur. Bu ödül tabii ki bizim tanınırlığımızı bilinirliğimizi çok ama çok artıracak. Tabanlıoğlu Mimarlık artık en üst lige çıktı diyebiliriz. Şu an süren işlerimizin dışında yeni projelerde bu ödül bize katkı sağlayacak. Sadece bize de değil. Türk mimarlarına olan bakışı da değiştirecektir.

Bu noktada Tabanlıoğlunun halen devam eden projelerini sordum:

Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminal Binası, Pegasus yönetim binası, Kırım-Yalta da villa ve otel projesi, Dubaide rezidans ve otel projesi, Sabancı Grubu için İstinyede rezidans ve Alaçatıda resort otel projesi, Arnavutköy, Fatih ve Konya Selçuklu Belediyeleri için kültür yapıları,  Ankara  Oran, İncek ve Esatda konut projeleri, Samsunda Rönesans Grubu için bir AVM, Selçuk Ezca yönetim binası, Çamlıca 210 konut projesi, Beyazıt Kütüphanesi renovasyon projesi Tarabya Oteli renovasyon projesi, Galeria Regetta renovasyon projesi ve Çankaya Camii renovasyon projesi, yürüyen işlerin bir bölümünü oluşturuyor.

Hiçbir işi yemek masasında almadık

Yatırımcı açısından mimari proje çok önemli. Hem estetiğe dikkat edeceksiniz ancak maliyetleri de gözönünde bulunduracaksınız. 5e çıkar denilen bir projenin 10a malolduğu pek çok örnek biliyorum. Yatırımcısının mimarın adını anmak istemediği pek çok proje var. Bunlardan bir kaç tanesini hatırlattığımda Melkan Tabanlıoğlu, kendi tarzlarını şöyle özetledi:

Mimarlık sadece havada uçuşan fikirler demek değildir. Saat gibi çalışan bir ofisiniz olacak. Size güvenen yatırımcının her zaman yanında olacaksınız. Sonuçta yatırımcı bu projeye ciddi bir para ayırıyor. Resimde gösterdiğinizin aynısını yapmak ve maliyetlerine de harfiyen uymak zorundasınız. Biz en azından böyle hissediyoruz. Yatırımın da her aşamasında maliyetleri check eden bir sistemimiz var. Şunu da belirtmeliyim ki biz bugüne kadar hiçbir işimizi ilişkilerimizi kullanarak yemek masalarında almadık. Sosyalleşme aracılığıyla aldığımız tek bir iş yok.

Bu arada Park Şamdandaki buluşmamızda rejimde olduğumdan söylemesi ayıp ama sadece enginar yedim. Ancak masadakilerin dil balığı ve kalkan siparişleri gelince de gözüm kaldı açıkçası. Özdem, Murat ve Melkan, kendi balıklarından birer parçayı bana vermeyi teklif etti. Melkan Tabanlıoğlu, balık dilimlerinden öyle zarif bir tabak yaptı ki, mimari estetik ve sunum hünerini burada da konuşturdu.

LOFT 2DE EV HALİ

Leventte yer alan Loft 2, Loft 1in başarısının ardından yapıldı. 35 milyon dolar civarı bir yatırım maliyeti olan Loft 2nin 8i dubleks 82 dairesi var. Loft 2 sakinleri tanıtım filmi için evlerini açtı. Özdem Gürsel ve Mina Gürsel köpekleri ile oynarken, Hamdi Akın ise kızı Pelin ile iddialı bir tavla maçı yaparken görüntülendi. Gazeteci Uğur Cebeci ile Fatih Çekirgenin ev halleri de bir hayli dikkat çekiciydi. RIBA ödülünü veren jüri heyetinin Loft Bahçe projesiyle ilgili değerlendirmesi ise şöyleydi:

21 katlı konut yapısı, ana biçimine ustaca müdahalerle esnek bir yaşam formuna dönüştürülmek suretiyle, zarifçe insani ölçeğe taşınmış. Yüksek kotlarda yeralan avlu-bahçeler, çıkmalar şeklinde yerleştirilen cumbalarla dengelenerek cepheye gömülmüş ve bu hareketlilik, cephedeki dolu-boş dengesini güçlendirmiş. Plan ve kesitlerin organizasyonu, alternatif konut biçimleri ve bazıları yatayda avluların çevresinde, bir kısmı ise dikeyde iki kat yükselerek geniş bir mekansal çeşitlilik sağlamış. İç mekanlarda ise tasarımcılar, endüstriyel loft estetiğini cesur bir tutku ile sergilemiş; brüt beton, çelik ve ahşap kullanılan alanlarda alt yapının saklanmaması tercih edilmiş. Loft Bahçe, ustaca kişiselleştirilen bir tipoloji içinde zarafet ve sınırın uç ifadesi olmayı başarmış

Tabanlıoğlu Architects Zaha Hadidli Chipperfieldlı, Fosterlı listenin içinde

- Loft Gardens, Istanbul, Türkiye - Tabanlıoğlu Architects

- Laboratory Building, Basel, İsviçre - David Chipperfield Architects

- Guangzhou Opera House, Çin - Zaha Hadid Architects

- Galleria Centercity Department Store, Cheonan, G. Kore - UN Studio

- Masdar Institute, Masdar City, Abu Dhabi, BAE - Foster and Partners

- Boston Museum of Fine Arts, Massachusetts, ABD - Foster and Partners

- School of Arts, Singapur - WOHA

- Alila Villas, Bali, WOHA

- Stanislavsky Factory, Moscow, Rusya - John McAslan & Partners

- Iron Market, Port-au-Prince, Haiti - John McAslan & Partners

- North College, Rice University, Houston, Texas, ABD - Hopkins Architects Partnership

- Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, Virginia, ABD - Rick Mather Architects

- Brain and Mind Research Unit - Youth Mental Health Building, University of Sydney, Australya - BVN - Bligh Voller Nield Architecture (RIBA 2011 ödülünü alan 13 yapı ve mimarı)

Herkesin içine sinen liste

İtalyan Il Giornale dellArchitettura dergisi , bu yıl çağdaş mimarlığa yön veren 100 isim arasında Türkiyeden sadece Melkan Gürsel & Murat Tabanlıoğluna yer verdi. Mimarlar arasında çok popüler olan derginin yaptığı liste herkesin içine sinerken kimse itiraz etmedi ve Gerçekten 100ü de en iyi dedirtti.
Vatan/Ercan İnan


Geri Dön