03 / 05 / 2024

Tacikistan müteahhitlik sektöründeki Türk firmaları için fırsat!

Tacikistan müteahhitlik sektöründeki Türk firmaları için fırsat!

Cihangir Fikri Saatçioğlu, Tacikistan’ın, altından pamuğa, enerjiden tekstile, tarımdan alüminyum üretimi ve alüminyum ve pamuk işleme alanına, inşaata kadar birçok alanda Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanmak istediğini belirtti.



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı Cihangir Fikri Saatçioğlu, Türkiye ile Tacikistan arasında resmi rakamlara göre geçen sene 455 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığına dikkat çekti. 

Cihangir Fikri Saatçioğlu, Türkiye ile Tacikistan arasındaki ilişkilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Saatçioğlu, "İşlenmemiş alüminyum, pamuk, pamuk ipliği, çimento, elektrik enerjisi, çinko ve kurşun cevherleri de diğer öne çıkan ürünler olarak sıralanıyor. Türkiye’den Tacikistan’a ihraç edilen ürünlere baktığımızda en çok bebek bezleri ve hijyenik ürünlerin yer aldığını görüyoruz. Diğerleri ise motorlu taşıtlar, plastik inşaat malzemeleri, makineler ve gıda" diye konuştu. 

Tacikistan’ın, altından pamuğa, enerjiden tekstile, tarımdan alüminyum üretimi ve alüminyum ve pamuk işleme alanına, inşaata kadar birçok alanda Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanmak istediğini dile getiren Saatçioğlu, şöyle konuştu: 

"İki ülke arasındaki ticaret hacminde Tacikistan’dan Türkiye’ye pamuk ihracatı da önemli rol oynuyor. Son dönemde maden ve altın alanlarındaki bazı Türk şirketlerinin takı üretiminden fayda sağladığı gözlemleniyor. Yabancı şirketler Tacikistan’da hidroelektrik santraller kuruyorlar. Tacikistan, özellikle baraj ve hidroelektrik santralleri konusunda Türk müteahhitlik ve mühendislik firmalarının tecrübesinden faydalanmak istiyor. Bunun yanı sıra Orta Asya’nın yüzde 60 su ihtiyacını karşılayan, kendi elektriğinin büyük bir kısmını da hidroelektrik santrallerinden temin eden bir ülke olan Tacikistan, müteahhitlik ve enerji sektöründeki Türk firmaları için de ciddi fırsatlar olarak değerlendirilmelidir." 

Özbekistan'da inşaat sektörü yüzde 7,3 büyüdü!


Geri Dön