21 / 05 / 2024

Tahıl koridoru uzatılacak mı? Gıda güvenliği ve fiyat artışları için süresiz anlaşma gündemde! 

Tahıl koridoru uzatılacak mı? Gıda güvenliği ve fiyat artışları için süresiz anlaşma gündemde! 

Türkiye ve Birleşmiş Milletler girişimleriyle Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının süresinin uzatılması amacıyla temaslar sürüyor. Peki tahıl koridoru uzatılacak mı? İşte ayrıntılar...



Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Sade, Rusya ve Ukrayna Savaşı ile dünyada lojistik ve gıda tedarik zincirinde aksamalar oluştuğuna vurgu yaparak, "Dünyanın bir bölümü, özellikle Afrika'nın birçok ülkesi zaten kuraklık nedeniyle kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya iken temel gıda ürünleri olan tahılların temin güçlüğü veya yüksek fiyatları nedeniyle sorun giderek derinleşmiş, insani drama dönüşmüştür" diye konuştu ve salgından önce onu 250 dolar olan ekmeklik buğday fiyatının salgın ve savaş etkileriyle 450 dolar düzeyine ulaştığını belirtti. 

Tahıl koridorunun süresinin azaldığına dikkat çeken Sade, ""Bu zamana kadar 7 milyon ton ürün taşındı. Bu dikkate alındığında, kalan sürenin Ukrayna'nın geçen sezon 25 milyon tonluk ürününün taşınmasının pek mümkün olmadığı görülüyor. Bunun için sürenin uzatılması zaten bir gereklilik olarak görülürken yeni sezon ürünün taşınması da dünya gıda güvenliği ve kıtlık pençesinde kıvranan ülkelerin nefes alması için mutlak zorunluluk olarak görülmektedir" ifadelerini kullandı ve tahıl koridoru anlaşmasının süresiz şekilde uzatılmasının, dünyadaki gıda güvenliği baskısını azaltacak en önemli yol olduğuna vurgu yaptı. 

Tahıl koridoru uzatılacak mı? Gıda güvenliği ve fiyat artışları için süresiz anlaşma gündemde!  

Sade, Türkiye önderliğinde tahıl koridoru anlaşmasının süresiz uzatılması yönündeki görüşmelerde, Rusya'nın tahıl ve tahıl ürünleri ile gübrenin de dahil edilmesine yoğunlaşmasının beklendiğinin altını çizdi ve bunun gıda güvenliğini doğrudan ilgilendiren kritik bir başlık olacağına dikkat çekti. 

Avrasya İncelemeleri Merkezi Kıdemli Analisti Dr. Turgut Kerem Tuncel de Rusya ve Ukrayna'nın aynı belgeyi birlikte imzalamadığına, Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile iki farklı anlaşma yaptığına vurgu yaparak, "Ortada Ukrayna-Türkiye-BM ve Rusya-Türkiye-BM tarafından imzalanmış iki anlaşma var. Bunun sebebi, özellikle Ukrayna'nın ülkesini işgal eden Rusya ile herhangi bir anlaşma metnine imza koymaktan imtina etmesi" açıklamasında bulundu ve anlaşmanın 120 gün geçerli olduğunu hatırlatarak, 19 Kasım tarihine kadar yenilenmezse tahıl koridoru"nun ortadan kalkabileceğini belirtti. 

Tahıl koridoru uzatılacak mı? Gıda güvenliği ve fiyat artışları için süresiz anlaşma gündemde! 

Anlaşmanın yenilenmesi ile ilgili olarak Ukrayna tarafından şimdiye kadar herhangi bir olumsuz sinyal gelmediğinin altını çizen Tuncel, "Dünyadaki gıda krizi özellikle Küresel Güney'de gerçek bir tehdit. Bu nedenle anlaşmanın uzatılması çok olumlu bir gelişme olacaktır. Bunun yanında Ukrayna ve Rusya'nın bu konudaki olumlu yaklaşımlarının gelecekte mümkün olabilecek bir ateşkes için ümit yaratabilir" ifadelerini kullanarak açıklamasını sonlandırdı. 

Taşınmaz satışlarından 6 milyar TL gelir bekleniyor!

Borsa İstanbul’da yeni rekor geldi mi? Güne yükselişle başladı!

Altın fiyatları yerle bir oldu! Altın için yeni rakam verildi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön