30 / 04 / 2024

Tahıl koridoru uzatılacak mı? Gıda güvenliği ve fiyat artışları için süresiz anlaşma gündemde! 

Tahıl koridoru uzatılacak mı? Gıda güvenliği ve fiyat artışları için süresiz anlaşma gündemde! 

Türkiye ve Birleşmiş Milletler girişimleriyle Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının süresinin uzatılması amacıyla temaslar sürüyor. Peki tahıl koridoru uzatılacak mı? İşte ayrıntılar...



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlar, İstanbul Mutabakatı ile açılan tahıl koridorunun işlemeye sürmesi için diplomasi trafiğine devam ederken, uzmanlar da bu adımların dünya için hayati önem taşıdığı görüşünü savunuyor. 

Türkiye ve Birleşmiş Milletler girişimleriyle Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının süresinin uzatılması amacıyla temaslar sürüyor. 

Tahıl koridoru uzatılacak mı? Gıda güvenliği ve fiyat artışları için süresiz anlaşma gündemde! 

Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus ve Ukraynalı liderlerle yaptığı görüşmelerde konunun önemini vurgulayarak, taraflar arasında "kolaylaştırıcı" rolü üstleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak Astana'da gerçekleştirdiği açıklamada, "Türkiye ile Rusya'nın bu süreç içinde atacağı adımlar belli çevreleri rahatsız ederken öbür tarafta az gelişmiş ülkeleri de mutlu edecektir. İstanbul Mutabakatı'nı güçlendirerek devam ettirmemiz, Rusya tahıl ve gübresinin yine aynı şekilde Türkiye üzerinden az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda kararlıyız" şeklinde konuşmuştu. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da konuyla ilgili açıklamasında, "Bu anlaşmanın uzatılmasını istiyoruz. Ukrayna tarafıyla görüştük, olumlu bakıyorlar. Ruslar ile de konuşuyoruz. Kendi mahsullerini, amonyak ve gübrelerini gönderme konusunda bazı endişeleri var" ifadelerini kullanmıştı. 

Tahıl koridoru uzatılacak mı? Gıda güvenliği ve fiyat artışları için süresiz anlaşma gündemde! 

Diplomatik düzeyde görüşmeler sürerken, uzmanlar ve sektör temsilcileri 22 Temmuz tarihinde İstanbul'da imzalanan ve 19 Kasım tarihinde sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasının süresiz işletilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. 

Gıda krizi ve fiyatlardaki artışın engellenmesi ve bu ülkelerdeki yeni mahsullerin dünya pazarlarına ulaştırılması için konunun hayati öneme sahip olduğunun altını çizen uzmanlar, Türkiye'nin yürüttüğü sürecin de hayati önemi olduğunu belirtiyor. 

İşte ayrıntılar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön