23 / 12 / 2024

Tahliye harcı 2013!

Tahliye harcı 2013!

Gayrimenkul tahliye davalarında, ne kadar tahliye harcı ödenmesi gerekiyor? Tahliye harcı nasıl hesaplanır? Tahliye harcı 2013 nedir? İşte 492 sayılı Harçlar Kanunu kapsamında bulunan hükümler...



Tahliye harcı 2013!

Tahliye harcına ilişkin hükümlere 492 sayılı Harçlar Kanunu kapsamında yer veriliyor. Kanuna göre, Gayrimenkulün tahliyesi davalarında, yazılı mukavele olsun veya olmasın bir yıllık kira bedeli üzerinden karar ve ilam harcı alınıyor.


Tahliye davalarında değer: 

Madde 17 – Gayrimenkulün tahliyesi davalarında, yazılı mukavele olsun veya olmasın bir yıllık kira bedeli üzerinden karar ve ilam harcı alınır. 

 

Gayrimenkul veya gemilerin tahliye ve teslimi: 

Madde 18 – Bir gayrimenkulün veya bir geminin tahliye ve teslimine dair olan icra takiplerinde tahsil harcı;bir yıllık kira bedeli, yoksa bu süreye göre takdir edilecek bir bedel üzerinden hesaplanır. 

 

Menkullerin teslimi: 

Madde 19 – Bir menkulün teslimine dair olan icra takiplerinde tahsil harcı; menkulün ilamda veya takip talebinde gösterilen değeri, bu yoksa takdir edilecek değer üzerinden hesaplanır. 

 

İcra takiplerinde faiz: 

Madde 20 – İcra takiplerinde takipten sonra işliyecek olan faizler, harcın hesabında nazara alınmaz. 

 

Harcın nispeti: 

Madde 21 – Yargı harçları (1) sayılı tarifede yazılı nispetler üzerinden alınır. 

 

Davadan feragat, davayı kabul veya sulh: 

Madde 22 – Davadan feragat veya davayı kabul veya sulh, muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa,karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır. 

 

İcra takibinden vazgeçme: 

Madde 23 – Her ne sebep ve suretle olursa olsun, icra takibinden vazgeçildiğinin zabıtnameye yazılması için vazgeçilen miktara ait tahsil harcının yarısı alınır. Ancak haczedilen mal satılıp paraya çevrildikten sonra vazgeçilirse tahsil 

harcı tam olarak alınır. 

 

Gayrimenkul veya gemilerin tahliye ve tesliminde tahsil harcı nispeti: 

Madde 24 – Gayrimenkul veya gemilerin tahliye veya teslimine dair icralarda Tahsil Harcı (1) sayılı tarifede yazılı miktarların yarısı nispetinde alınır. 


Harcın Ödenmesi 

Ödeme usulü: 

Madde 25 – Yargı harçları makbuz karşılığında ödenir.(1)

 

Ödeme yeri: 

Madde 26 – Yargı harçları harca konu olan işlemleri yapan mahkeme veya daire tarafından alınır. Kanunlarda aksine hüküm varsa bu madde yerine o hüküm uygulanır. 

 

Maktu harçlarda ödeme zamanı: 

Madde 27 – (1) sayılı tarifede yazılı maktu harçlar ilgili bulunduğu işlemin yapılmasından önce peşin olarak ödenir. 


Mahiyetleri icabı işin sonunda hesap edilip alınması gerekenler, harç alacağının doğması tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenir. 


Harç peşin veya süresinde ödenmemiş ise, mütaakıp muamelelere ancak harç ödendikten sonra devam olunur. 

 

Nispi harclarda ödeme zamanı: 

Madde 28 – (1) sayılı tarifede yazılı nispi harçlar aşağıdaki zamanlarda ödenir.: 


a) (Değişik: 23/7/2010-6009/18 md.) Karar ve ilam harcı, 

Karar ve ilam harçlarının dörtte biri peşin, geri kalanı kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir. Şu kadar ki, ölüm ve cismani zarar sebebiyle açılan maddi ve manevi tazminat davalarında peşin alınan harcın oranı yirmide bir olarak uygulanır. Bakiye karar ve ilam harcının ödenmemiş olması, hükmün tebliğe çıkarılmasına, takibe konulmasına ve kanun yollarına başvurulmasına engel teşkil etmez. (1) 

 

b) İcra Tahsil Harcı, 

İcra takiplerinde Tahsil Harcı alacağın ödenmesi sırasında, ödeme yapılmayan hallerde harç alacağının doğması tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenir. Harç alacağı icranın yerine getirilmesiyle doğar. Konunun değeri üzerinden alınacak İflas Harclarında da bu bent hükümleri uygulanır. 


c) Depozito, defter tutma ve miras işlerine ait harclar, 

(1) Sayılı tarifenin (D) bölümünde yazılı depozito defter tutma ve miras işlerine ait harclar işin sonundan itibaren 15 gün içinde ödenir. 

 

İlamsız takiplerde peşin harc: 

Madde 29 – İlama dayanmıyan takip isteklerinden alacak miktarının binde beşi peşin alınır. 

 

Peşin harclar takip sonunda alınacak asıl harca mahsup olunur. İlama dayanmıyan takiplerde alacaklı mahkemeye müracaata mecbur kalırsa, peşin alınan harç kendisine iade olunur. Veya alacaklının isteği üzerine mahkeme harclarına mahsup edilir. 

 

Noksan tesbit edilen değer üzerinden harcın ödenmesi: 

Madde 30 – Muhakeme sırasında tesbit olunan değerin, dava dilekçesinde bildirilen değerden fazla olduğu anlaşılırsa, yalnız o celse için muhakemeye devam olunur, takip eden celseye kadar noksan değer üzerinden peşin karar ve ilam harcı tamamlanmadıkça davaya devam olunmaz. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 409 uncu maddesinde gösterilen süre içinde dosyanın muameleye konulması, noksan olan harcın ödenmesine bağlıdır. 

 

Peşin alınan karar ve ilam harclarının geri verilmesi: 

Madde 31 – Peşin alınan Karar ve İlam Harcı işin hitamında ödenmesi gerekenden fazla olduğu anlaşılırsa fazlalık istek üzerine geri verilir. 


Çeşitli Hükümler 

Harcı ödenmiyen işlemler: 

Madde 32 – Yargı işlemlerinden alınacak harclar ödenmedikçe mütaakıp işlemler yapılmaz. Ancak ilgilisi tarafından ödenmiyen harcları diğer taraf öderse işleme devam olunmakla beraber bu para muhakeme neticesinde ayrıca bir isteğe hacet kalmaksızın hükümde nazara alınır. 

 

İşçi alacaklarının takibi: 

Madde 33 – İş mahkemeleri tarafından işçiler lehine hükme bağlanmış olan hak ve alacakların takibinde işçilerden hiç bir harç alınmadan gerekli işlem yapılır. Bu harclar işçi haklı çıktığı takdirde takip sonunda hesap edilerek ayrıca bir hükme hacet kalmadan borçludan tahsil olunur. 

 

Yol giderleri ve tazminatı : 

Madde 34 – (Mülga : 8/5/1991 - 3717/3 md.) 

 

İstinabe yoliyle icra takiplerinde giderler: 

Madde 35 – Diğer bir icra ve iflas dairesinden istinabe suretiyle bir işlemin yapılması istendiği zaman bu işlemlere ait lüzumlu giderler o dairelere gönderilir. 

 

Paraların bankalara ve mal sandıklarına yatırılması: 

Madde 36 – Mahkemeler, hakimler, C. savcıları ve icra iflas daireleri tarafından adli ve idari işlemlerle takip işlemlerinden dolayı herhangi bir sebeple alınmış olan paraların bankaya yatırılması halinde bu paralara ait faiz, ikramiye ve sair menfaatleri Devlete aittir. 

 

Şüyuun giderilmesi neticesinde hasıl olan para ve tereke paraları ile kısıtlı veya gaip adına bankaya yatırılan paralar yukarıki fıkra hükmünden müstesnadır. 

 

Paraların bankaya ve malsandıklarına yatırılması için ilgililerden gider adı ile bir şey alınmaz. 

 

Paraların alacaklıya gönderilme giderleri alacaklıya aittir. İlgilinin hak ettiği parayı, hak etme tarihinden itibaren on yıl içinde almak için müracaat etmemesi halinde, bu paralar Hazineye gelir kaydolunur. 


Süresinde ödenmiyen harclar: 

Madde 37 – Bu kanunda ödeme zamanı gösterilen harclardan süresinde ödenmiyenleri, ilgili mahkeme ve daireler tarafından sürenin sonundan itibaren onbeş gün içinde bir yazı ile o yerin vergi dairesine bildirilir ve harclar vergi dairesince tahsil olunur. 

 

Yazıda harcın nevi ve mahiyeti, miktarı, mükellefin soyadı ve adı ve en son ikametgah adresi açık olarak gösterilir. 



Tarife: Uygulanan miktar - kanunla getirilen miktar

Gayrimenkullerin ve gemilerin tahliye ve tesliminde: 

aa) İcra emrinin tebliği üzerine tahliye olunduğu takdirde (Yüzde 2,27) Yüzde 1,2 


bb) Tahliye ve teslim icra marifetiyle olduğu takdirde (Yüzde 4,55) Yüzde 2,4 



Harçlar Kanunu Genel Tebliği!




Geri Dön