26 / 11 / 2024

Taksim'e 300 milyon dolara Osmanlı Mahallesi

Taksim'e 300 milyon dolara Osmanlı Mahallesi

Avrupa'da yaptığı projelerle tanınan Mimar Şefik Birkiye Türkiye'de ilk kez Dünya gazetesinden Bülent Aytaç Yoldaş'a konuştu. Birkiye Türkiye'de ne yapacak? İstanbul'da hangi projelere hazırlanıyor? Nereler için? Hangi prjoeleri hazırladı?




Haydarpaşa Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında Çalık Holding için hazırladığı lale şeklindeki 7 gökdelenli projesi tartışmalara konu olan Mimar Şefik Birkiye, 2008'de İstanbul'da yaklaşık 500 milyon dolarlık proje gerçekleştirecek. Şefik Birkiye'nin şirketi Vizzion Europe, Taksim'de 300 milyon dolara mal olacak, içinde alışveriş merkezi, konut, otel ve eğlence merkezlerinin yer alacağı bir "Osmanlı Mahallesi" kurmaya hazırlanıyor.

Şan Tiyatrosu müzikhol olacak

Taksim Elmadağ'da büyük bir alışveriş merkezi yapacaklarını söyleyen Şefik Birkiye, Ermeniler'e ait Surp Agop Vakfı ile Şan Tiyatrosu ve Surp Agop Hastanesi'ni içine alan 20 bin metrekarelik arsa için bir anlaşma imzaladıklarını söyledi. Birkiye, buraya çok amaçlı bir "Osmanlı Mahallesi" inşa edeceklerini açıklayarak, "Mahalle içinde konutlar, alışveriş merkezi, otel ve eğlence merkezleri yapacağız. Mevcut iyi binaları da restore ederek fakir Ermeniler'in oturabilmelerine imkan sağlayacağız. Bu bölgede binlerce otel var ve binlerce yabancı geliyor. Burada böyle bir projeye ihtiyaç var. Bu mahalle içinde orijinal markadaki restoran ve barlar da yer alacak. Şan Tiyatrosu'nu yenileyerek buraya da bir müzikhol yapacağız" dedi.

Projenin yatırım maliyetinin yaklaşık 300 milyon dolar olduğunu kaydeden Birkiye, projelerini tamamlayarak, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün onayına sunduklarını, onayın alınmasının ardından tahminen projeye 2008 yılının sonunda başlayacaklarını açıkladı.

Ömerli'de 200 villalık projeye başladı

Ömerli'de de iki safhada 100'er villalık yüksek çevre değerine sahip ve Avrupa'ya örnek olabilecek bir mahalle kurmak istediklerini dile getiren Birkiye, 150 metrekare net büyüklüğe sahip, yüzde 70 daha az enerji harcayarak ve daha uzun süre dayanacak yapılar inşa edeceklerini söyledi. Birkiye, doğalgazdan dönüşüm yaparak kendi elektriklerini üreteceklerini vurgulayarak, "İlk safhanın inşaatına başladık ve üç ay sonra satışa başlayacağız. Her safhanın yatırım maliyeti 40 milyon dolar. Arsa dahil bir villayı metrekaresi 2 bin dolara mal edip, 2 bin 600 dolara satacağız" diye konuştu.

Levent'e ofis otel ve kongre merkezi

Levent'te Mövenpick Hotel'in yanında kendi arazileri üzerine ofis, otel ve kongre merkezlerinden oluşan karma bir proje gerçekleştirmeyi planladıkları bilgisini veren Birkiye, "Bu projede odalarında birer ofisin de bulunduğu 120 odalı business otel, 20 bin metrekare küçük şirketlere yönelik büro, 20 bin metrekare de büyük şirketlere yönelik ofisler yer alacak. Bu projenin yatırım maliyeti de 160 milyon dolar olacak" dedi. Birkiye, İstanbul dışında da yatırım planları bulunduğunu belirterek, Ankara, Bursa, Kayseri, Malatya, Antalya, Samsun'da da yatırım için çalışmalar yürüttüklerini, çeşitli ihalelere teklifler verdiklerini söyledi.

Alternatif Haydarpaşa projesi hazırladı

Haydarpaşa Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında ilk projeyi Çalık Holding için yaptıklarını hatırlatan Birkiye, "Çalık Holding bir proje yarışması düzenlemişti. Bu yarışmada bizim projemiz birinci seçilmişti, fakat proje hem yaklaşım açısından hem de zamanlama açısından tam istediğimiz gibi olmamıştı. Bu nedenle yeni bir proje düşündük. Daha çok 1700'lerden 1900'lere kadar olan şehircilik anlayışlarından esinlenen, çeşitli zamanları tekrar yorumlayan bir proje ürettik. Finansmanını da organize ettiğimiz bu projeyi ihale olduğunda takdim edeceğiz" dedi. Birkiye, projeyle ilgili detayları şöyle anlattı: "Haydarpaşa projesinin bir kısmında 17. yüzyıldan esinlendik. Cumbalı evler bulunacak. Deniz kıyısından ayrı olarak içerde bir su boyu geliştirdik ve bunun üzerine yalılar yerleştirdik. Shoping mall'lar, kongre merkezleri şehre iyi entegre olmuyor. Bu tip yapıları da tepelerin üzerine bahçeler yaparak, adaların içine sakladık. Proje 3 milyon metrekarelik bir inşaat alanını kaplıyor."

Fortis Real Estate, İstanbul'da otopark zinciri kurmak istiyor

Avrupa'nın ikinci büyük otopark zincirine sahip Fortis Real Estate'in kendisiyle ortaklık yaparak Türkiye'de otopark zinciri kurmak istediğini açıklayan Birkiye, "Fortis Real Estate, Avrupa'nın ikinci büyük otopark işletmecisi ve 60-80 bin araba kapasitesine sahip. İstanbul'da şehre entegre olmuş yeraltı otoparkları yapmak istiyorlar. Otoparkların üstlerini de mağazalar ve benzeri yapılarla değerlendirmek istiyorlar. Onlar 20-30 otoparklık bir otopark yatırımı yapmayı düşünüyorlar. Fortis son olarak Deutsche Bank ile Almanya'daki tüm tren yollarının otoparklarını yapmak üzere anlaştı" şeklinde konuştu.

Dünyanın en zengin aileleri Vizzion Europa'da

İstanbul'da gerçekleştirecekleri projeler hakkında ilk kez Dünya'ya konuşan Mimar Şefik Birkiye, Brüksel'de bulunan merkez ofiste 97'si mimar olmak üzere 140 kişilik bir ekiple çalıştıklarını belirterek, Karayipler, Mısır, Fas, Budapeşte, Fransa, Hollanda, Lüksemburg başta olmak üzere dünyanın önemli şehirlerinde projeler sürdürdüklerini söyledi. Bugüne kadar toplam 7 milyon metrekarelik proje yaptıklarını ifade eden Birkiye, bu projeler arasında Avrupa Birliği'nin 12 büyük binası, oteller, alışveriş merkezleri, büyük banka binaları ve kentsel dönüşüm projelerinin yer aldığını kaydetti. Gayrimenkul yatırım alanında 30 kişilik profesyonel bir ekip oluşturarak 2000'de proje geliştirme ve finans şirketi Vizzion Europe'u kurduğunu anlatan Birkiye, "Vizzion Europe dünyanın en zengin aileleri arasında yer alan 12 aile ile 87 yatırımcıyı bünyesinde barındıran bir fon. Son olarak Aralık 2005'te Türkiye'deki projelerimize ve yatırımlarımıza hız kazandırmak amacıyla 40 kişilik uzman bir kadrodan oluşan AAU Mimarlık AŞ ve Vizzion Europe Gayrimenkul Geliştirme Hizmetleri ve İnşaat Sanayi AŞ'yi de kurduk" dedi.

BÜLENT AYTAÇ YOLDAŞ


Geri Dön