01 / 01 / 2025

Taksim'e giriş ücretli olacak!

Taksim'e giriş ücretli olacak!

Davutoğlu 4 yıllık yeni eylem planını açıkladı. Büyükşehirlerdeki tüm iş yeri, üniversite ve okul servisleri kalkacak. Öğrenci, işçi, memur ve çalışana ücretsiz ya da indirimli kart verilecek




Başbakan Ahmet Davutoğlu 4 yıllık yeni eylem planını açıkladı. Büyükşehirlerdeki tüm iş yeri, üniversite ve okul servisleri kalkacak. Öğrenci, işçi, memur ve çalışana ücretsiz ya da indirimli kart verilecek

 

Davutoğlu’nun 9 başlıkta açıkladığı ‘Öncelikli Dönüşüm Programı’nda 76 milyonun hayatını değiştirecek önemli düzenlemeler var:

 

Büyükşehirlerde servis araçlarının kapasite ve güzergâhları yeniden değerlendirilecek. Halen 70 bini okul 200 bin servis aracı var.

Öncelikle mevcut raylı sistem hatları üzerindeki iş yerleri, üniversite ve okullarda semt servisi uygulaması kaldırılacak. 

 

Metroyu kullananlara indirim

 

Yolcular metro gibi yüksek kapasiteli toplu taşıma sistemlerine yönlendirilecek. Servis kullanan öğrenci, işçi, çalışan ve memurlara toplu taşıma bileti veya kartları ücretsiz veya indirimli verilecek. 

 

Taksim’e giriş ücretli olacak

 

Kent merkezlerine otomobil girişi sınırlandırılacak. Taksim, Kızılay paralı olacak. Toplu taşıma sistemlerinin çevresindeki durak ve istasyonlarda ‘Park Et-Devam Et’ uygulamaları yaygınlaştırılacak. 

 

Az yakıt tüketen araca indirim 

 

Çevreyi kirletmeyen, az yakıt tüketen taşıtlara vergi avantajı getirilecek. Buzdolabı, çamaşır makinesi, ütü gibi aletlerden elektriği az tüketenin vergisi de az olacak. Isı yalıtımı yapılacak binalardan vergi ve

harç alınmayacak. İmarda bisiklet yolu zorunlu olacak

 

9 maddeli iddialı paket!

 

Başbakan Davutoğlu, 2018 sonuna kadar milli gelirin 1.3 trilyon dolara çıkarılmasını, işsizliğin yüzde 7’ye indirilmesini hedefleyen paket açıkladı. Bu her yıl dolar bazında yüzde 15 büyüme anlamına geliyor.

 

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu,  yapısal reform eylem planının  reel ekonomiye ilişkin bölümünü açıkladı. Pakette 9 madde ve 417 eylem planı var. Sırada 8’er maddelik makroekonomik ve insan odaklı yapısal dönüşüm adımları bulunuyor. 

 

Davutoğlu, yanına 11 bakanı alarak basın toplantısı düzenledi. “Cumhuriyet tarihinin en önemli yapısal dönüşüm hamlesini başlatıyoruz” diye seslenen Davutoğlu, 9 sektörel dönüşüm programı ve 417 eylem planının bir temenni olmadığını vurgulayarak, “Bizim söz verip de yapmadığımız  hiç bir taahhüdümüz olmamıştır. Hedefimiz, bu  dönüşüm programlarıyla 2018 sonuna kadar yani 4 yıl içinde, GSYH’yi 1.3 trilyon dolara, cari açığı yüzde 5.2’ye çekmek, işsizlik oranını da yüzde 7 civarına indirmektir” dedi.

 

Ana fikir yerli üretime destek

 

1-İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı: Hedef ihracatın ithalatı karşılama oranını 2018’de yüzde 70’in üzerine çıkarmak. 

 

2-Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı: Orta ve yüksek teknolojiye yönelik yeni yatırım programı hazırlanacak. 

 

3-Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim Programı Yerli firmaların kamu ihalelerinden daha fazla pay alması artırılacak.

 

4-Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı: 2018 yılında enerji üretiminde yerli kaynak payının yüzde 35’e çıkarılması planlanıyor. Bürokrasiyi hafifleterek yatırım kolaylaştırılacak. 

 

5-Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı: Linyit kaynakları azami şekilde ekonomiye kazandırılacak. 

 

6-Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı: Su tasarrufu yaygınlaştırılacak. Tarımda su kullanımını etkinleştirecek adımlar atılacak. 

 

7-Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı:  2018’de cihaz ihtiyacının yüzde 20’si, ilaç ihtiyacının yüzde 60’ı yerli imkanlarla karşılanacak.. 

 

8-Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı: Yerli Ar-Ge ve üretimi destekleyecek şekilde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı kurulacak. 

 

9-Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı: Lojistik destek adımları atılacak. Lojistik master planı hazırlanacak. Lojistik mevzuatı hazırlanacak.


Tıpkı Londra’da olduğu gibi aracıyla şehir merkezine girenler ekstra bedel ödeyecek. Büyük metropollerde kent merkezine araç girişini ücretlendiren akıllı ulaşım sistemleri uygulanacak.

 

Hükümetin 25 maddeden oluşan Yapısal Dönüşüm Planı’nın ilk paketi dün açıklandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan pakette enerji, sağlık, lojistik, Ar-Ge alanlarında olmak üzere 9 madde ve 417 eylem planı bulunuyor. Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı’nın eylem planı dikkat çekici uygulamalar öngörüyor. Buna göre, Londra gibi bazı Batı ülkelerinde de görülen büyükşehirlerde kent merkezine araç girişinde ücret alınması uygulaması Türkiye’de de gündeme gelecek. İstanbul gibi büyük metropollerde kent merkezine araç girişini ücretlendiren pilot akıllı ulaşım sistemleri uygulamaları başlatılacak. 

 

Raylı sistem istasyon projelerinin tasarımında otopark zorunlu hale getirilecek ve otopark ücreti ile ulaşım ücreti ilişkilendirilerek otopark-toplu taşıma sistemi entegrasyonu sağlanacak. Toplu taşıma sistemlerinin kent çeperindeki durak ve istasyonlarında  park et-devam et uygulamaları yaygınlaştırılacak. 

 

Yaya ulaşım şebekesi kesintisiz hale getirilerek, yaya yollarının, yaya geçitlerinin ve yaya kaldırımlarının ergonomik, sürdürülebilir ve erişilebilir olması sağlanacak. Kent merkezlerinde, tarihi-doğal özelliği olan alanlarda ve kentin prestij noktalarında araç trafiği tamamen veya kısmen kapalı olan yaya bölgeleri oluşturulacak. 

 

Bisiklet yollarının yaygınlaştırılması için 1/1000 ölçekli uygulama imar planı kararları geliştirilecek ve bu kararlar etkin şekilde uygulanacak. Bisiklet yollarının tasarımına ve yapımına yönelik standartlar geliştirilerek topografik yapısı uygun güzergahlara bisiklet yolları ve bisiklet parkları yapılacak. Bisiklet yolları mümkün olduğunca araç trafiğinden ayrı planlanacak.  Bisiklet ulaşımı diğer ulaşım türleriyle entegre edilecek. Bisiklet paylaşım  sistemi uygulamaları yaygınlaştırılacak. Bisikletlerin otobüs ve raylı toplu taşıma araçlarında taşınmasına imkan veren düzenlemeler yapılacak. 

 

Kaza ve acil durum yönetim sistemi, dinamik trafik sinyalizasyon  sistemi, yeşil dalga sistemi, yol sensörleri, değişken mesaj sistemi, trafik  yoğunluk haritası  benzeri uygulamalar artırılacak.


Metro gibi raylı toplu taşıma imkanı olan hatlarda iş-okul servisi verilemeyecek. Bunun yerine servisi kullananlara toplu taşıma bileti veya kartlarının ücretsiz verilmesi gündemde.

 

Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı Eylem Planı, gündelik hayatta milyonlarca çalışanı ve öğrenciyi yakından ilgilendiren önemli bir yenilik daha öngörüyor. 

 

Program çerçevesinde büyükşehirlerde toplu taşımayı, yakıt sarfiyatını ve enerji verimliliğini öncelikle gözeten ulaşım ana planları ve uygulamaları yürürlüğe konulacak. Öncelikle mevcut raylı sistem hatları üzerindeki iş yerleri, üniversite ve okullarda semt servisi uygulaması kaldırılarak, yolcuların yüksek kapasiteli toplu taşıma sistemlerine yönlendirilmesine yönelik tedbirler alınacak. Servis aracı kullanıcılarına toplu taşıma bileti ve/veya kartlarının ücretsiz veya indirimli verilmesi uygulamaları getirilecek. 

 

Yeni araçlara teşvik

 

 Yeni araç alımlarında ve kiralamalarında yapılacak teşvikler uzun vadede kamu ve özel sektörün enerji verimliliği ve tasarruf kabiliyetini artıracak ve giderlerini azaltacak. Fosil yakıtla çalışan motorlu araçlarda enerji verimliliğini artıran  ve üretilen emisyonların azaltılmasını dikkate alan bir vergilendirme sistemi getirilecek. 

 

Vergi avantajı

 

Yeni nesil araçlar için vergilendirme avantajı sağlanacak.  Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan “Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planları” çerçevesinde Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı Eylem Planı’nın koordinatörlüğünü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapacak.

 

Londra’da Paris’te servis yok

 

Bahçeşehir Ün. Ulaştırma Müh. Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı:

 

Ulaşım ile ilgili bu sorunun hükümet programında yer alması mükemmel. Ancak uygulama aşamasında yasal desteğe ihtiyaç var. 

 

Servislerin kaldırılması konusu kısa sürede olamaz ancak çok doğru bir karar. Bugün Londra’da, Paris’te servis yoktur. Günde 4 saat çalışıp, 20 saat şeritlere park ederek yatan araçlar trafiği olumsuz etkiliyor. Bugün İstanbul’da 50 bin servis aracı var. Bunların 25 bini her gün köprüden boş geçiyor. 50 bin servisin toplu taşıma sisteme entegre edilmesi gerekiyor.

 

Kent merkezlerinin ücretli olması kısa vadede gerçekleşemez. Bunun için park et - devam et sisteminin heryerde ve cazip olması gerekiyor. Bugün İstanbul’da trafik sorunu tek yolculu otomobillerden kaynaklanıyor. Pik saatte bu tür araçların oranı yüzde 85. Eğer tek yolculu otomobillerin yüzde 35’ni engelleyebilirsek trafik hızını 10’dan 20 kilometreye çıkartıyoruz.

 

7 yaşında otobüslere tek binemez

 

İstanbul Umum Servis Araçları İşl. Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk:

 

Açıkçası bu konuda okul servislerinin etkileneceğini biz düşünmüyoruz. Çünkü kimse çocuğunu belediye otobüs durağından otobüse bindirmek istemez. Velilerin servisleri tercih etmesinin nedeni çocukları evlerinin kapısından almamızdır. Toplu taşıma araçları için geliştirilen projelerin hepsi çok güzel. Biz de karşı değiliz. Ama öğrenci taşımacılığında belediye otobüslerinin giremediği ara sokaklar var. Ayrıca 3 yaşındaki ana sınıf öğrencisi ve 7 yaşındaki birinci sınıf öğrencisi bir otobüse yalnız binemez. Toplu ulaşım araçlarında taciz şeklinde olaylar bile yaşanıyor.”




Vatan


Geri Dön