23 / 11 / 2024

Talimhane Taksim'in "oteller vahası" olarak adlandırılıyor!

Talimhane Taksim'in

1994 yılında turizm alanı ilan edilen Talimhane Taksim'in "oteller vahası" olarak adlandırılıyor. Taksim'in göbeğine yürüme mesafesindeki bu bölgede yaklaşık 200 dönümlük bir alanda 11 bin yatak kapasitesine sahip 40 otel faaliyet gösteriyor...




"Oteller vahası" olarak adlandırılan Talimhane'de yaklaşık 200 dönümlük bir alanda 40 otel faaliyet gösteriyor. Bu otellerde de yaklaşık 11 bin yatak var. Talimhane'deki otellerin dokuzu ve yatakların 2 bin 125'i Öztanık ailesine ait. Öztanık ailesi içinde de başı beş otel ile Nafi Öztanık çekiyor. Bölgede ikişer oteli olan Özbek, Elik ve Eresin aileleri de Talimhane'de otelcilik alanında söz sahibi. 



1994 yılında turizm alanı ilan edilen Talimhane Taksim'in "oteller vahası" olarak adlandırılıyor. Taksim'in göbeğine yürüme mesafesindeki bu bölgede yaklaşık 200 dönümlük bir alanda 11 bin yatak kapasitesine sahip 40 otel faaliyet gösteriyor. Öztanık Ailesi otel ve yatak sayısıyla öne çıkıyor. Bölgedeki 40 otelden dokuzuna ve 11 bin yataktan 2 bin 125'ine Öztanık Ailesi sahip. Öztanık Ailesi içinde ise beş otel ile Nafi Öztanık başı çekerken, Saydan Öztanık'ın iki, Ceylan Öztanık ve Lütfü Öztanık'ın birer oteli bulunuyor. 


Talimhane'de otelcilik alanında söz sahibi üç aile daha var. Özbek, Elik ve Eresin Ailelerinin de bu bölgede ikişer oteli bulunuyor. Özbek ailesi 636, Elik Ailesi 554 ve Eresin Ailesi ise 231 yatak kapasitesine sahip. 


Ciner Holding'e ait Lares Park Hotel, Martı GYO'ya ait Martı İstanbul Hotel, Aygiin ailesine ait Titanic City Hotel, Üstündağ Gaıp'a ait The Green Park Hotel, Gönen Turizm'e ait Taksim Gönen Hotel de bölgedeki yüksek kapasiteli otellerden bazıları. 


Talimhane'deki oteller 100 ile 550 Euro arasında değişen fiyatlardan oda satıyor. Bu fiyatlar yüksek sezonda daha da yukarılara çıkabiliyor. Bu nedenle de yatırımcılar bu bölgede yer almak için can atıyor. 


TALİMHANE'NİN OTEL KRALI 


Talimhane'de en fazla otele sahip olan Nafi Öztanık'ın ikisi 4 yıldızlı, ikisi butik ve biri de 4 yıldızlı beş oteli var. Bu otellerden en büyüğü 193 oda ve 402 yatak kapasitesine sahip Golden Öztanık Hotel. Kervansaray Group Hotels'in sahibi Nafi Öztanık'ın beş otelindeki toplam oda sayısı 44l'i, toplam yatak sayısı ise 895'i buluyor. 


Kervansaray Group Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Öztanık, Talimhane'nin Taksim'e yakın konumu ile önemli bir yere sahip olduğunu, burada buldukları tüm fırsatları değerlendirerek yatırımlar yaptıklarını söylüyor. Taksim bölgesinin İstanbul'un en yüksek doluluk oranlarına sahip bölgesi olduğuna işaret eden Nafi Öztanık, "Taksim'de yıl genelinde doluluk oranları yüzde 75'leri geçiyor, kimi yıllarda yüzde 90'lara dayanıyor. Ancak son yıllarda otel sayısının artması rekabeti de artırdı. Geçmişte 6-8 yılda geri dönen bir turizm yatırımının geri dönüşü artık 10-12 yıla ulaştı" diyor. 


Günümüzde birçok turizmci Talimhane'den otel satın almaya çalışIyor. Çünkü Lütfi Kırçlar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ile İstanbul Kongre Merkezi'ne yakınlığıyla kongre ve etkinlik turizmine hitap eden Talimhane, yoğun turist almasının yanı sıra nitelikli turistlere hitap etmesiyle de kârlı bir bölge. 


Taksim'in genel itibariyle tercih edilen bir bölge olduğuna dikkat çeken Elite World Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik, "Buraya olan inancımızla bundan beş yıl önce bölgenin ilk 5 yıldızlı otelini açtık. Toplantı salonlarımızın ve iki otelimizin yan yana olmasının avantajını yaşıyoruz. Gezi olaylarına kadar bölge yükselişteydi. O dönemi atlattık ama şimdi de İstanbul'daki yatak arzının sıkıntıları gözleniyor. Yine de bölgemiz hala yıllık yüzde 75-85'lik doluluk oranlarına sahip" diyor. 


Bölgede beş yıl önce 60-70 bin dolar seviyesinde olan metrekare fiyatlarının bugün 135 bin dolar seviyelerine çıktığına işaret eden Elik şöyle devam ediyor: "Geçtiğimiz günlerde bölgede yer alan Kızılay Kan Merkezi'nin 165 metrekarelik binası 13 milyon dolara satıldı. Bu, bölgemizin geldiği noktayı gösteriyor. Ancak bu rakamlara bakınca yatırımların geri dönüşüm süresinin de uzadığını belirtmeden olmaz. Geçmişte 5-8 yıl olan yatırımların geri dönüş süresi artık 10-13 yıla çıktı." 


OTELLERİN YAKINLIĞI AVANTAJ 


İstanbul'un en büyük yatak kapasitelerinden birinin Talimhane'de bulunduğuna işaret eden Eresin Hotels Genel Müdürü Müberra Eresin, bölgenin önemini şöyle özetliyor: "Talimhane, özellikle Büyükşehir Belediyesi'nin, Beyoğlu Belediyesi'nin ve burada bulunan otelcilerin kurduğu Talimhane Otelciler Birliği'nin sayesinde bambaşka bir çehreye kavuştu. Türkiye'nin yabancılar için ilk görünen yüzü haline geldi. 


İstanbul'un merkezi olması ve kongre vadisine yakınlığıyla hem iş hem de turistik seyahat yapanlarca tercih ediliyor. Büyük kongre grupları için büyük ve tek bir otel gibi. Otellerin birbirine yakınlığı kongre organizatörleri için maliyetleri düşürüp organizasyonun daha başarılı ve daha az zaman kaybıyla tamamlanmasını sağlıyor." Bölgede faaliyet gösteren 5 yıldızlı üç otelden biri olan Point Hotel Taksim'in sahibi olan Özbek Grubu'nun yönetim kurulu üyesi Gökhan Özbek de kongre turizmine yönelik hizmet verdiklerine işaret ediyor. Özbek, bölgenin hemen yanında yer alan Surp Agop Hastanesi'nin yerine yapmaya başladıkları kongre oteli ile bölgedeki etkinliklerini daha da artıracaklarına vurgu yapıyor. 


İMAR PLANI SIKINTISI 


İstanbul'daki otellerin çatı kuruluşu olan Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) verilerine göre, Talimhane bölgesinde 40 civarında otelin yer almasına karşın bunların sadece 27'si turizm belgeli tesislerden oluşuyor. Bu tesislerde 6 bin 141 yatak bulunuyor. Geri kalan 13 tesiste 5 bin civarında yatak kapasitesinin ise işletme belgesi olmadan faaliyette olduğu tahmin ediliyor. 


TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Kurumsal Değerleme Departmanı Kıdemli Değerleme Uzmanı Esra Adıbelli, Talimhane'nin 1994'te Bakanlar Kurulu kararı ile turizm alanı ilan edilmesi ve 2004'teki yayalaştırma projeleriyle oteller bölgesi kimliğine kavuştuğunu vurguluyor. Bölgede oteli olan işletmecilerin yeni otel açmak için arayış içinde olduğuna işaret eden Adıbelli, "Bölgenin 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının iptal olması yatırımcılar açısından çekince yaratıyor. Beyoğlu Belediyesinden edinilen bilgiye göre planın ne zaman tamamlanacağı da henüz belli değil" diyor. 



EKONOMİST


Geri Dön