09 / 05 / 2024

Talu-Alke 75 milyon dolarını soruyor

Talu-Alke 75 milyon dolarını soruyor

TOKİ, Seyrantepe Spor Kompleksi için yeni ihale duyurusu yaparken, Eren Talu ve ortaklarının bugüne kadar harcadığı 75 milyon dolar konusu havada kaldı



Talu'nun ortağı Alke İnşaat'ın Genel Müdürü Serdar Kemaloğlu, "1.5 yılda 75 milyon dolar para harcandı. Ne olacağını bilmiyoruz" dedi.

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ), Seyrantepe için yeniden "arsa karşılığı gelir paylaşımı" usulüyle ihaleye çıkacağını açıklaması yeni soruları gündeme getirdi. Bugüne kadar Eren Talu ve ortağı Alke İnşaat'ın yaptığı 75 milyon dolarlık yatırımın ne olacağı gündeme gelirken,  TOKİ  yeni ihaleye katılmak isteyen firmaların başvurularının 17 Temmuz 2009'a kadar kabul edileceğini duyurdu. 1.5 yılda Seyrantepe Spor Kompleksi için 75 milyon dolar harcandığını vurgulayan Alke İnşaat'ın Genel Müdürü Serdar Kemaloğlu, "Bu konuda kafalarda soru işareti var. Harcanan para geri mi ödenecek, yoksa yeni ihaleye mi eklenecek bilmiyoruz. Bu konu üzerinde çalışacağız" dedi.

Seyrantepe Spor Kompleksi projesinde aktif partner olmadıklarını belirten Serdar Kemaloğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: "Seyrantepe projesine bugüne kadar çok büyük bir yatırım yapıldı. 1.5 yıl önce temeli atılan projeye bugüne kadar 75 milyon doların üzerinde para harcandı. Bu paranın ne olacağını bilmiyorum. Geri ödeme konusunda bir şey duymadım. Yeni ihale sözleşmesinde bugüne kadar yapılan yatırımla ilgili nasıl bir madde bulunacak bunlara bakmak lazım. Ancak hukuki açıdan incelemelerin yapılması gerekiyor. TOKİ'yle görüşmeler yapılacaktır. Bu görüşmelerden ne sonuç çıkacak hep birlikte göreceğiz. "
Bundan sonra yeni ihale süreciyle de yakından ilgileneceklerini ifade eden Serdar Kemaloğlu, şu bilgileri verdi: "Yeni ihale süreci çok önemli. Burada nasıl bir yapı olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Her şeyi hazmetmem gerekiyor. Daha sonra oturup tekrar düşüneceğim. Yeni ihaleye girersek çok farklı olur. Bu konuda net bir şey söylemem mümkün değil. Ancak bundan sonra atılacak her adım ve yeni çalışmayı takip edeceğiz. Seyrantepe Spor Kompleksi için çok çalıştık. Çok zaman ve emek sarf edildi. Değerlendirmemizi yapıp önümüze bakacağız."

Yabancılar katılabilecek

TOKİ tarafından yeni ihaleye katılım için istekliler, tanıtıcı firma dosyalarıyla birlikte 17 Temmuz 2009 Cuma gününe kadar başvurabilecek. Değerlendirme neticesinde yeterli görülenler, ikinci bir davetle çağrılacak ve ihale kamuoyuna açık olarak şeffaf bir şekilde yapılacak. İhale, yerli ve yabancı inşaat firmalarına ve bunların kendi aralarında veya finans kuruluşlarıyla yapacakları ortak girişimlere açık olacak. Ancak uluslararası bir ihale olmayacak. Teklifler, Türkçe verilecek.

Yeni yapılacak stadyumun özellikleri

52 bin kişilik stadyumun çatısı açılır kapanır olacak.
Toplam 4 bin 500 araçlık otopark yapılacak.
3 yıllığına kiralanacak 149 adet loca yapılacak.
Statta toplam 4 bin 700 adet VIP koltuk bulunacak. 


Ceyhun KUBURLU/Hürriyet


Geri Dön