Tamer Heper: Karar olmadan girmeyin!
Posta gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper, bugün ki köşe yazısında bir okuyucunun kira ile ilgili sorusuna yanıt verdi. Tamer Heper'in cevapladığı köşe yazısı;
Bir handa iki adet büro vasfında bağımsız bölümümüz var. 2012'de kiraya verdik ancak kiracı bir ayın kirasını peşin ödedi ve bir daha da ödemedi, kayıplara karıştı. Dava ettik ama davamız reddoldu ve Yargıtay da onadı. Şimdi bir avukata vermek istesek astronomik ücret istiyorlar. Ne yapmamızı önerirsiniz?
Bir kira sözleşmesini en kolay feshetme yolu temerrüt dediğimiz olgudur. Kirasını ödemeyen kiracıya ihtarname gönderilir ve ya özel bir yolla icra takibi yapılır. Kiracıya ödeme için 30 gün süre verilir, 30 gün içinde kira bedellerini ödemeyen kiracıya 31'inci gün tahliye davası açılır. Davada hakim kira bedelinin ödendiğine dair makbuz ibraz edilmezse sadece ihtarnamenin tebliğ tarihine ve 30 gün içinde ödenip ödenmediğine bakarak tahliye kararı verir.
Anlattıklarındanızdan anladığım,siz bu yolu izlemediniz, başka yolları izlediniz ve usuli bir hata yaptınız, bu nedenle de davanız reddoldu. Ancak açtığınız birinci davanın reddolması benim önerdiğim yolu izlemenize mani değildir, bu yolla kiracının tahliyesini talep edebilirsiniz. Bugün için kiracının ortadan kaybolması nedeni ile işyerinin kapısını açıp içine girin diyemem. Bunun için mahkemeden karar alacaksınız ve sonra tahliyeyi icra müdürlüğü vasıtası ile yapacaksınız. Size önerdiğim yola yapılacak işlemlerde de şekli bir hata yapılırsa bu da reddolur. Dolayısı ile ben her zaman bir meslektaşımın yardımı ile hukuki işlem yapılmasından yanayım. Yüksek ücret talep edildiğini söylüyorsunuz. Bu ücret her avukat için fiks değildir. Asgari ücret tarifesinin altında kalmamak kaydı ile taraflarca serbestçe kararlaştırılır. Bir meslektaşımla ücret konusunda anlaşamayabilirsiniz, bir başkasına başvurun. Elbet ücret konusunda size yardımcı olacak bir meslektaşım bulunacaktır. Dikkat edin kaybedilmiş bir dava nedeni ile zararınız çok daha büyüktür.
Posta