27 / 04 / 2024

Tamer Heper: Yakıt bedeli ortak giderdir!

Tamer Heper: Yakıt bedeli ortak giderdir!

Posta gazetesi Hukuk köşesi yazarı Tamer Heper bugün ki yazısında okuyucusunun kalorifer, bazı bloklarda kullanılmak istenmediği takdirde bu bloklara ait yakıt parası yinede alınıyor mu sorusunu yanıtladı.



Sitemiz dörder katlı altı bloktan oluşuyor. Her bloğun altında kendisine ait kalorifer kazanı var. Kaloriferler kömürlü. Bir de site yönetimi var. Bazı bloklarda oturulmuyor, bazı bloklarda oturan var ama bazıları kalorifer kullanmayacağını söylüyor. Bu bloklara ait yakıt parasını alacak mıyız, yoksa kullanmayanlar yakıt bedelinden muaf mı? 


Önce size genel kuralı anlatayım. Bir site veya blokta herhangibir bağımsız bölüm maliki, ortak alanı veya ortak tesisi kullanmayacağı veya kullanma ihtiyacının bulunmadığı gerekçesi ile ortak gideri ödemekten kaçınamaz. İkinci kural; müstakil bloklardan oluşan sitelerde her blok kendine ait yönetimi belirler, kendine ait yöneticisi olur. Şimdi bu kurallar çerçevesinde olaya bakarsak; sizin sitede altı blok var. Bunlann kendi içlerindeki problemleri kendileri halledecek. Yani her bloğun müstakil kalorifer kazanı olduğu için yakıt politikalarını kendileri belirleyecek. 

Hepsi birden kalorifer yakmaktan vazgeçerse buna site yönetimi kanşmayacak. Mesela oturulmayan, boş boklar için zaten bu davranış kaçınılmaz. 


Bazı dairelerde oturuluyor, bazılannın boş olması hali veya tamamında oturuluyor olmasına karşın bazı bağımsız bölüm maliklerinin kendi kaloriferlerini kullanmak istemedikleri hususu kabul edilmez. Daire boş olsa da veya dairede oturan kendi katındaki kaloriferi kapatmış olsa da kalorifer giderine katılır. Ancak bu site yönetiminin meselesi değil, sadece o bloğun meselesi olur. 


Okuyucularıma yaygın bir olayı anlatayım: Sitede merkezi ısınma olsaydı ve altı bloktan biri kendi kendine karar alıp "Biz merkezi ısınmadan ayrılıyoruz, kendi imkanlarımızla bu işi halletmeye karar verdik" deselerdi bile bu geçersiz olacaktı. Bu halde hem kendi imkanları ile ısıma bedeli ödeyecekler hem de ortak ısınma giderine katılacaklardı. Yani iki defa ısınma masrafına katlanmak zorunda kalacaklardı. Ancak bu durum okuyucumun sitesinde söz konusu olmayacak, bu sadece bir açıklamaydı. Bu problemlerin yaygın olmasının nedeni yakıt giderinin yüksek olmasıdır. Özellikle doğalgaza yapılan zamlar vatandaşı kömür sobasına yöneltti. Umarım tezek dönemine dönmeyiz. 


Posta


Geri Dön