09 / 05 / 2024

tamer heper 1 aralık

tamer heper 1 aralık

Posta gazetesi Hukuk köşesi yazarı Tamer Heper bugün ki yazısında okuyucusunun kalorifer, bazı bloklarda kullanılmak istenmediği takdirde bu bloklara ait yakıt parası yinede alınıyor mu sorusunu yanıtladı.

Kira sözleşmesi olmayan kiracı tahliye edilebilir mi? Hukuki kiracı evden giderse ne yapılmalı?

Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper, 1,5 yıldır evinde yaşayan ancak hukuki olarak aralarında kiracı ev sahibi ilişkisi bulunmayan kişinin tahliyesinin mümkün olup olmadığını soran okuyucusuna yanıt verdi. İşte dikkat çeken o yanıt...

Oturduğunuz apartmanda bu varsa dikkat edin! Mahkemelik olabilir, 1.500 TL masraf ödeyebilirsiniz! 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde, binaların çatı katında yapılacak değişiklikleri kaleme aldı. Peki çatı onarımları için apartmanlarda nasıl oylama yapılır? Çatı onarımına ilişkin sorunlar oylama ile çözülür mü? İşte Tamer Heper'in okuyucusunun sorusuna verdiği o yanıt...

Miras kalan hisseli arsada hissedar payını satabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda babasından miras kalan arsa hissedarının emlakçıyla 1.350 TL'den anlaştığını ve kendilerinin de satış yapmaları için bilgi verdiğini aktaran okuyucu, emlakçının satış ilanını 1.581 TL'den verdiğini; satış yapmak zorunda olup olmadığını sordu.

Devre tatillerde tapu verilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, bir firmayla devremülk almak için anlaştığını söyleyen okuyucu, aradan 1 yıl geçmesine rağmen tapularını alamadıklarını belirtti. Okuyucu, tapularını almak için nasıl bir girişimde bulunmaları gerektiğini sordu.

Apartman aidatı neye göre belirlenir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bulunduğumuz apartmanda yönetim planında hisseme 1/41 arsa payına göre masraflara katılma öngörüldüğü halde eşit aidat istendiği için mahkemeye başvurdum. Yapmam gerekenler hakkında yorumunuzu istirham ediyorum. ' sorusunu cevapladı.

Sitelerde karar oylamasında arsa payı önemli mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Binamız 30 daireli. Yeni uygulama ile ana girişe kalorimetre bağlandı ve radyatörlere ‘pay ölçer’ taktırdık. Bazı sakinler ‘ferdi ısınmaya geçelim’ istiyor. ‘Yarıdan 1 fazla oyla karar alalım ve yaptıralım’ diyorlar. Bu uygun olur mu?' sorusunu cevapladı

Kiracılar dikkat! Zararlı çıkabilirsiniz!

Posta yazarı Tamer Heper '4 yıldır kirada oturuyorum. Kontrat her yıl Ekim'de yenileniyor. 1 yıllık yapılmıştı. Yeni ev satın aldım, 18 Ekim’de ev sahibine daireden ayrılacağımı bildirdim. Ev sahibi depozitomu vermedi. Bu durumda mahkemeye versem depozitomu alabilir miyim?' sorusunu cevapladı.

Miras paylaşımında vasi öncelikli midir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babadan kalma arsa vardı, müteahhide verdik, üç daire yapacak, 2'si onun 1'i bizim. Murisler 11. Vasi olan kendisinin oturması gerektiğini, hakkı olduğunu iddia ediyor. Biz kiraya verilmesini, kiranın paylaşılmasını istiyoruz. Hukuken nasıl halledilir?' sorusunu cevapladı.

Dairedeki tadilat işleriyle yönetici ilgilenir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '4 katlı 8 daireli apartmanın 1’inci katında oturuyorum. Banyo ve tuvalet tavanının bazı kısımlarından su akıyor. Nereden geldiği bulunamadı. Üst komşum konuyla ilgilendi ama ondan kaynaklı olmadığını söyledi. Yöneticinin mi ilgilenmesi gerekiyor?' sorusunu yanıtladı.

Kooperatif borçlarında zamanaşımı süresi ne kadar?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Konut yapı kooperatifine üye oldum. Daireler kura ile dağıtıldı. Kalan borcu ödeyerek tapuyu aldım ve 1 Nisan 2015’te ibralaşarak kooperatiften ayrıldım. 5 yıl geçti. Yeni başkan borcum olduğunu söyledi. Benden bu parayı alabilir mi?' sorusunu yanıtladı.

Kiracıya tahliye davası açılmasının şartları neler?

Posta yazarı Tamer Heper, '3.5 yıldır yaşadığımız, bir vakfa ait evimiz ihaleyle satıldı. Satın alan 1 ay içinde taşınmazın tahliyesi için ihtar çekti. Pandemi ve mali kısıtlamalar nedeniyle taşınamadık. Bizi zorla evden attıracağını söylüyor. Bu süreçte nelerle karşılaşırız?' sorusunu yanıtladı...

Kira sözleşmesi bittikten sonra kiracı tahliye edilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kira sözleşmesi 15 Mart 2020’de sona eren işyerinde kiralayanla 9 Haziran’da kirayı anlaştık. Kira sözleşmesi yapmadık. Aynı gün noterden ‘1 hafta içinde dükkanı boşaltın’ diye ihbarname yolladı. Haklarımız nedir?' sorusunu yanıtladı.

Miras kalan malların paylaşımı nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, '20 yıllık evliyiz. Geçtiğimiz yıl da eşimin annesi vefat etti. Ondan eşime miras olarak bir ev kaldı. Tapusu eşimin üstüne. Eşime birşey olduğu taktirde ben o evden de 4/1 miras hak ediyor muyum?' sorusunu yanıtladı.

tamer heper 1 aralık Haberi

tamer heper 1 aralık

Sitemiz dörder katlı altı bloktan oluşuyor. Her bloğun altında kendisine ait kalorifer kazanı var. Kaloriferler kömürlü. Bir de site yönetimi var. Bazı bloklarda oturulmuyor, bazı bloklarda oturan var ama bazıları kalorifer kullanmayacağını söylüyor. Bu bloklara ait yakıt parasını alacak mıyız, yoksa kullanmayanlar yakıt bedelinden muaf mı? 


Önce size genel kuralı anlatayım. Bir site veya blokta herhangibir bağımsız bölüm maliki, ortak alanı veya ortak tesisi kullanmayacağı veya kullanma ihtiyacının bulunmadığı gerekçesi ile ortak gideri ödemekten kaçınamaz. İkinci kural; müstakil bloklardan oluşan sitelerde her blok kendine ait yönetimi belirler, kendine ait yöneticisi olur. Şimdi bu kurallar çerçevesinde olaya bakarsak; sizin sitede altı blok var. Bunlann kendi içlerindeki problemleri kendileri halledecek. Yani her bloğun müstakil kalorifer kazanı olduğu için yakıt politikalarını kendileri belirleyecek. 

Hepsi...