04 / 05 / 2024

Tamer Utkucu: İzmir'e yatırımdan vazgeçmeyin!

Tamer Utkucu: İzmir'e yatırımdan vazgeçmeyin!

İzmir Defterdarı Tamer Utkucu, irtifak hakkıyla yatırımcılara 30 yıla kadar yer tahsisi yaptıklarını söyledi. Utkucu, "Sağlık, turizm, sera ve enerji gibi çeşitli sektörlere yatırım imkanları sunuyoruz" dedi




İzmir Defterdarı Tamer Utkucu, kentte 10-150 milyon dolar arasında yatırım yapanlara 30 yıllık yer tahsisinde bulunduklarını hatırlatarak, iş dünyasına 'yatırım yapın' çağrısında bulundu. 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis toplantısı Ender Yorgancılar başkanlığında yapıldı. Meclis oturumuna katılan  İzmir  Defterdarı Tamer Utkucu, irtifak hakkıyla yatırımcılara 30 yıla kadar yer tahsisi yaptıklarını söyledi. Hazine taşınmazlarının sanayiciye, yatırım amacıyla irtifak hakkı veya kiralanma yöntemiyle verildiğini kaydeden Tamer Utkucu, "Sağlık, turizm, sera ve enerji gibi çeşitli sektörlere yatırım imkanları sunuyoruz. Firmalar 30 yıl boyunca irtifak hakkı sağlanan yeri kendi malıymış gibi kullanabiliyor. Bazı alanların ihalesiz olarak verilmesinde de bağlayıcı kurallar var. Örneğin organize hayvancılık yapacaklar 20 milyon dolarlık yatırım şartı var. Teknolojik seracılıkta da en az 10 milyon dolar ve en az 10 kişiye 10 yıl süreyle istihdam şartı bulunuyor. Kıyı yatırımlarında ise en az 150 milyon dolarlık yatırım ve 10 yıl boyunca en az 250 kişiye istihdam şartı var" dedi. 


Sahiller herkesin

Sahillerden herkesin eşit faydalanma hakkı olduğunu dile getiren Utkucu, "Sahiller sadece belediyelere ve mahalli idarelere kiraya verilebiliyor. Onun haricinde Danıştay buraların özel sektöre kiralanmasını yasakladı. Türkiye'nin her yerinde vatandaşlar istedikleri kumsalda hiç bir ücret ödemeden yararlanma hakkına sahip. Sadece şezlong kiralama gibi alacağınız hizmetleri için ücret ödeyebilirsiniz" diye konuştu. Hazine'ye ait taşınmazların satışından defterdarlığın sorumlu olduğunu belirten Utkucu, "İzmir'de toplam 105 bin 508 taşınmaz bulunuyor. Bu alanların kapladığı yer ise İzmir'in yüzde 30'luk kısmına denk geliyor. Yani kentin nedereyse 3'te 1'i Hazine'ye ait. Toplam 4.5 milyon metrekareyi bulan bu taşınmazlardan geçen yıl 71 milyon liralık kısmının satışını yaptık" dedi.


"Zirvenin dönüşü olacak"

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, 24 Temmuz'da Yeni Asır'ın girişimleriyle düzenlenen İzmir Ekonomi Zirvesi'ne değindi. Zirvede teşvikle ilgili taleplerini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye aktarma fırsatı bulduklarını ifade eden Yorgancılar, "Ümit ederim ki, yaptığmız açıklamalar bakanlık nezninde değerlendirilir. Konunun tek bir bakanla çözülmesi mümkün değil. Anlatılan sıkıntıların hepsi ayrı ayrı ilgili bakanlıklarca konuşulup, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a iletilir. Ama ben mutlaka bir geri dönüş olacağına inanıyorum" dedi. 


Yeni Asır


Geri Dön