05 / 05 / 2024

Tank Palet Fabrikası'nın özelleştirmesinde izlenecek yol belli oldu!

Tank Palet Fabrikası'nın özelleştirmesinde izlenecek yol belli oldu!

Sakarya'daki Tank Palet fabrikası askeri şirket olan ASFAT’a devredilecek. ASFAT fabrikayı dilediği şirkete 25 yıllığına kiralayabilecek.



Türk Silahlı Kuvvetlerinin(TSK) elindeki Tank Palet fabrikasının özelleştirilmesine yönelik gelen tepkiler üzerine fabrikanın BMC'ye devri için ASFAT formülü uygulamaya geçiriliyor. Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, yeni formüle göre Tank Palet fabrikası 25 seneliğine Milli Savunma Bakanlığı şirketi olan Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketine (ASFAT) devredilecek. Yüzde 100 kamu şirketi olan ASFAT, devraldığı fabrikayı, MSB ile beraber istediği şirkete kiralayacak. Yeni formülle işçiler, özelleştirme mağduru olmayacak fakat fabrika planlandığı gibi BMC”ye kolaylıkla verilebilecek.

Sözcü gazetesinin edindiği bilgilere göre, önümüzdeki dönemde yeni bir Cumhurbaşkanlığı kararı yayımlanarak Tank Palet fabrikasının Özelleştirme İdaresi'ne devrini öngören 20 Aralık 2018 tarihli karar yürürlükten kaldırılacak. Yeni kararla, Tank Palet fabrikası 1.8 milyon metrekare taşınmazıyla beraber 25 yıllığına ASFAT'a devredilecek. Fabrikayla beraber fabrika işçilerinin tamamı da ASFAT personeli olarak kamuda kalacak.
İşçilerin mevcut sendika üyeliğini sürdürecek şekilde yeni bir yönetmelik yayımlanacak. En kritik maddesine göre de, fabrikada yapılacak işlerin 3'üncü kişilere kiralanması MSB ile ASFAT arasında düzenlenecek olan ortak protokolle gerçekleştirilecek. Böylelikle özel sektöre kiralama işi için ihale de düzenlenmeyeceğinden baştan beri ismi söylenen Katar ortaklı BMC firmasının fabrikada çalışması için hiçbir engel de kalmayacak. Yeni formül sayesinde ‘askeri fabrikayı özelleştirdiler' eleştirileriyle olası işçi eylemlerinin önü kesilirken, fabrika dolaylı yoldan da olsa planlanan şekilde gibi istenen şirkete verilebilecek.

Cumhurbaşkanlığı tarafından 20 Aralık 2018 tarihinde yayımlanan kararla Türkiye'de ilk defa askeri bir fabrikanın özelleştirilmesinin yolu açıldı. Karara göre, TSK'nın elindeki tüm paletli zırhlı araçların tamir ve bakımı ile sınır ötesi operasyonlarda kullanılan Fırtına Obüslerinin üretildiği kritik fabrika, 1.8 milyon metrekare arsasıyla beraber 25 yıllığına işletme hakkı devri yoluyla özelleştirilecekti. Fabrikayı kim ya da kimlerin alacağı tartışılırken, henüz ihale şartnamesi bile oluşturulmadan Altay tanklarını üretecek olan Katar ortaklı BMC firmasına fabrikanın verileceği açıklandı.

    

Tank Palet Fabrikası'nın satışı Anayasa Mahkemesi’ne taşındı!                                                                                                    


Geri Dön