03 / 05 / 2024

Tansaş Et Entegre Tesisi Hazine'ye geçti!

Tansaş Et Entegre Tesisi Hazine'ye geçti!

Büyükşehir, Buca Kaynaklarda boşaltılan TANSAŞ Et Entegre içindeki arıtma tesisini, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden 2 yıl süreyle devraldı. Bölgedeki çevre kirliliğin önüne geçildi. Tesis, son düzenlemelerinden sonra Hazine'ye geçti..




İzmir Büyükşehir Belediyesi, satın almak istediği Buca Kaynaklar'da TANSAŞ Et Entegre Tesisi'nin içinde bulunduğu araziden Hazine Müsteşarlığı'nın 27 milyon lira gibi yüksek bedel talebi üzerine vazgeçti. Bu arada îzmir Büyükşehir Belediyesi ile TANSAŞ arasındaki kiralama sözleşmesi de geçtiğimiz günlerde süresi dolduğu için sona erdi. O süreçte açıklama yapan Kocaoğlu, Et Entegre Tesisi'nde tüm bölgenin ihtiyacını karşılayan bir arıtma tesisinin bulunduğunu belirterek, buranın işletilmesi amacıyla Milli Emlak'a başvurduklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin başvurusunu değerlendiren Milli Emlak, 2 yıl süreyle et entegre tesislerinin güvenliğini sağlaması koşulu ile belediyenin arıtma tesisinin çalıştırma teklifini kabul etti.

 

TESİS HAZİNEYE GEÇTİ 


Tansaş Et Entegre Tesisi, Maliye Bakanlığı'nın son düzenlemelerinden sonra Hazine'ye geçti. Yasal düzenleme ile mülkiyeti hazineye ait olan parsellerin üzerindeki tüm tesislerinde hazineyeye devri öngörüldü. Ancak, Büyükşehir Belediyesi, TANSAŞ'a 2013 yılma kadar kiraladığı alanı hazineye kaptırmamak için harekete geçti. Büyükşehir Belediyesi, Hazine Müsteşarlığından, tesislerin kurulu olduğu araziyi satın almak için görüşmelere başladı. 


Tesisin kullanılmamasının büyük bir çevre faciasına neden olabileceğini söyleyen Kocaoğlu, "Arıtmayı TANSAŞ çalıştırıyor. Balık halinin, Polis Eğitim Kampusü'niin, Birlik Otel'in ve gölette bulunan bütün yerlerin arıtması orada. Bu arıtma da kapandı. Milli Emlak'a, 'siz değerlendirinceye kadar, çevre faciasıyla karşılaşacağız. Verin, geçici olarak para harcayıp çalıştıralım' diyoruz. Oranın isale hattı çok zor bir sistem. Arıtmayı çare buluncaya kadar çalıştırsak, diğer tesislerin çevre problemi yaratmadan bu işlerini halletsek de razıyız" diye açıklama yaptı. Milli Emlak, TANSAŞ Et Entegre Tesisleri'ni nasıl değerlendireceğini netleştirinceye kadar 2 yıl süreyle tesisin güvenliği sağlaması koşulu ile arıtma tesisini belediyenin çalıştırmasına izin verdi. Böylece olası bir çevre faciasının da önüne geçilmiş oldu. 



Sabah Egeli


Geri Dön