29 / 04 / 2024

Tapu bedeli hesaplama 2015!

Tapu bedeli hesaplama 2015!

Taşınmaz malların tescili ile ilgili yapılacak tüm işlemler Tapu Dairesinde gerçekleşiyor. Burada verilen hizmetler için belli oranda tapu harcı ödeniyor. İşte tapu bedeli hesaplama 2015...



Tapu bedeli hesaplama 2015!

Taşınmaz malların tescili ile ilgili yapılacak tüm işlemler Tapu Dairesinde gerçekleşiyor. Burada verilen hizmetler için belli oranda tapu harcı ödeniyor. İlgili işlem için öncelikle, gerekli belgeler ile başvurunun yapılmış olması gerekiyor.


Tapuda gerekli belgeler;

Satıcıdan tapuda satış için gerekli evraklar..

- Tapu aslı veya fotokopisi

- 1 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- Vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.)

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)

 

Alıcıdan tapuda satış için gerekli evraklar..

- 2 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- T.C. Kimlik Numarası

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)


Tapu bedeli hesaplama 2015..

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır.


Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olup; Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanıyor.


Tapu bedeli hesaplama 2015 örneği..

Değeri 200 bin TL olan bir ev almak istediğinizi düşünelim. Alıcı olarak 4 bin TL tapu bedeli ödemeniz gerekiyor. Aynı masrafın satıcı tarafından da ödenmesi gerekiyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil olunabilir. 


Ayrıca e-tahsilat ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.



Tapu harcı peşin mi ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön