29 / 04 / 2024

Tapu dolandırıcılıkları arttı! Yaşlılar ve yurt dışında oturanlar radarda!

Tapu dolandırıcılıkları arttı! Yaşlılar ve yurt dışında oturanlar radarda!

Özellikle Türkiye dışında oturan ve yaşlı insanlara ilişkin sahte vekalet kullanılarak yapılan taşınmaz satışlarında yükseliş kaydedildi. Hukuk sektöründen temsilciler bu satışlara engel olmak amacıyla web tapuya “ben gelmeden işlem yapılamaz” beyanı yazılması tavsiyesinde bulundu.



“Emlak vergisi öderken öğreniyorlar”

Tapu Müdürlükleri özelinde sahte vekaletle ya da sahte nüfus belgeleri aracılığıyla tapu devrinin gerçekleştirilmesi sonucunda ortaya çıkan mağduriyetlerin uzun zamanlardır olduğunun altını çizen Mono Hukuk Kurucusu Avukat Hanife Emine Kara da, bu ve benzeri sahtecilikler için çoğu zaman 60 yaş ve üzeri kişilerin tapularının dolandırıcıların hedefi olduğunu vurguladı.

Tapu dolandırıcılıkları arttı! Yaşlılar ve yurt dışında oturanlar radarda!

Uzun zamadır tapuda işlem gerçekleştirmemiş olan, özellikle de emlak vergisini ödememiş olan kişiler, emlak vergisini ödemek istediğinde, isimlerine kayıtlı olan bir tapu olmadığını öğrendiğini ve büyük oranda sahteciliğin böylece ortaya çıktığına dikkat çeken Kara, “Bu gibi durumların önüne geçmek adına vatandaşların öncelikli olarak yapması gereken; web tapu uygulamasını kullanarak, beyan işlemleri bölümünden ‘işlem yapılmaz beyan tesisi’ni seçmeleridir. Bu beyanın bildirilmesi ile artık vatandaş bizzat tapuya gitmeden üçüncü kişilerin tapuda işlem yapması mümkün olmayacak.” diye konuştu.

Web tapu uygulamasında kaydı bulunan kişilerin kaydettikleri telefon numaralarına, her giriş ve çıkış yapıldığında sms aracılığıyla bilgi aktarıldığının altını çizen Kara, “Böylece örneğin kötü niyetli üçüncü kişiler tapunuzun satışı için sizin adınıza web tapudan başvuruda bulunmak istediğinde bu durum tarafınıza kısa mesaj ile bildirilecek.” açıklamasında bulundu.


Geri Dön