Tapu fotokopisi ile kredi çekilir mi?
Gayrimenkulünü sahipleri tapu fotokopisinin bir başkasının eline geçmesi halinde neler yapılabileceğini merak ediyor. Peki, tapu fotokopisi ile kredi çekilir mi?
TAPU İLE YAPILABİLECEK İŞLEMLER
Velayetten mal alımı, Geçit hakkı, İntifa hakkı yani başkasına ait bir taşınmazdan yararlanma hakkı, Sükna yani oturma hakkı, Kaynak hakkı, Kat irtifakı temlik sözleşmesi, Mal devri, Miras payının devri, Trampa yani takas işlemi, Kısıtlamalı satış, Hükümlü adına taşınmazın satışı, Kanuni ipotek tesisi, Bağış, Bağımsız bölüm ilavesi, Ölünceye kadar gelir sözleşmesi, Kooperatif üyelerinin ferdileşmesi gibi işlemler tapuda yapılabilen akitli işlemler arasında yer alıyor. Tapuda akitli işlemler resmi senet düzenlenerek gerçekleştiriliyor.
Mal devri, kat mülkiyeti gibi ayni hakların kurulması ve devri dışında kalan işlemlere akitsiz işlemler denir. Bu işlemlerde resmi senet yerine tescil istem belgesi düzenlenir. Tapuda akitsiz işlemlerden bazıları şunlardır:
Kira şerhi istemi, Aile konutu şerhi, Mirasın intikali, İfraz yani ayırma istemi, Finansal kiralama, Tevhit yani birleştirme istemi, Cins değişikliği istemi, Ticari işletme rehni, Ferdileşme yani bir gayrimenkulün kooperatif üyeleri adına tescil işlemi, Aile konutunda kalma hakkının şerhi, Mal rejimi sözleşmesi, İpotek terkini istemi, İştirakin bozulması, Kat karşılığı inşaat hakkı sözleşmesi şerhi, Hükmen kamulaştırma, Yola terk yani imar planı çerçevesinde gayrimenkulün bir kısmının kamu kullanımına bırakılması istemi, Şufa yani önalım istemi, Vasiyetnamenin tenfizi yani yerine getirilmesi istemi, Ortak kullanılan yerlerin tescili, Kira şerhi terkin istemi, Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin tescili istemi, Satış vaadinin şerhi istemi, Vefa yani geri alım hakkı istemi, Geçici tescil şerhi, Unvan değişikliği istemi, Cebri satışın tescili istemi yani borçlu kişinin sahip olduğu gayrimenkulün icra müdürlüğü yoluyla satılması ve ihale alıcısının adına tescil edilmesi işlemi, Paylı mülkiyetin devam yükümlülüğü, İştira yani alım hakkı istemi ve Yönetim planı değişikliği istemi olarak sıralanıyor.