28 / 04 / 2024

Tapu harcı hesaplama 2022 nasıl yapılır? Tapu masrafı nasıl hesaplanır?

Tapu harcı hesaplama 2022 nasıl yapılır? Tapu masrafı nasıl hesaplanır?

Ev alıp satarken en çok araştırılan hususlardan biri de tapu harcı oluyor. Tapu masrafı olarak da adlandırılan bu detay alım satım işlemlerinde büyük önem teşkil ediyor. Peki, Tapu harcı hesaplama 2022 nasıl yapılır? Tapu masrafı nasıl hesaplanır? İşte tüm merak edilenler...



Tapu harcı, taşınmaz varlıkların alım satım işlemlerinde uygulanan tapu hizmetlerin karşılığında ödemekle yükümlü olunan bir bedel olarak karşımıza çıkıyor. Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen tapu harcı oranı ve satışı gerçekleştirilen gayrimenkulün beyan edilen bedeli üzerinden hesaplanıyor. 

Tapu devir ücreti olarak da ifade edilen bu hizmet bedeline ek olarak satış işleminde döner sermaye bedeli de ödenmesi gerekiyor. Bu noktada konut ve iş yerlerinin sigortalı durumda olması, olası problemler karşısında alıcı ve satıcılar için büyük kolaylık sağlıyor. 

Tapu harcı hesaplama 2022 nasıl yapılır? Tapu masrafı nasıl hesaplanır?

Tapu harcı ücreti, alım satım işlemi gerçekleştirilen gayrimenkulün tapu üzerinde beyan edilen satış bedelinin yüzde 4’ünden oluşuyor. Konut, iş yeri ve arsa alışverişleri sırasında yatırılması zorunlu olan tapu harcı, hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. 

Tapu masrafı hesaplama işleminde devir işlemi gerçekleştirilen gayrimenkulün satışta beyan edilen değerinin yüzde 2’si hesaplanıyor. Ortaya çıkan miktarı hem satıcı hem de alıcı karşılayarak toplamda yüzde 4’lük bir kısım ödenmesi gerekiyor. 


Geri Dön