27 / 04 / 2024

Tapu harcı indirimi 2019!

Tapu harcı indirimi 2019!

Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi alım satım işlemleri için tapu dairesinde alıcı ve satıcı belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Tapu harcında yapılan indirimler 2019 yılında da uygulanıyor...



Gayrimenkul alım satım işlemleri için tapu dairesinde alıcı ve satıcı belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 

2018 yılı başında konut sektörünü desteklemek amacı ile tapu harçlarında indirim yapıldı. Yapılan bu indirim 2019 yılında da uzatıldı.

Tapu harcı indirimi 2019

Tapu harcı ve KDV indirimlerinin yeni yılda 3 ay süreyle devam edileceği Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından sene başınd açıklandı. Konut ve iş yerleri için uygulanan indirimi ile tapu harçları yüzde 3 olarak hesaplanmaya devam edilecek. 

Tapu harçları 2019

Mart sonuna kadar ev veya iş yeri alanların tapu masrafları

Ev ve iş yeri tapu devir işleminin Mart ayı sonuna kadar yapılması durumunda, taraflar indirimli tapu harcı kampanyasından faydalanabiliyor. Geçtiğimiz sene başlatılan ve bu sene de Mart ayı sonuna kadar uzatılan kampanya kapsamında tapu harçları binde 15 oranında tahsil ediliyor. Ayrıca tapu döner sermaye harcı da ödeniyor.  

Nisan itibariyle ev veya iş yeri alanların tapu masraları

Ev ve iş yeri tapu devir işleminin Nisan ayı itibariyle yapılması halinde (indirimin uzatılmaması durumunda) Harçlar Kanunu Tebliği kapsamında belirtilen oranlar kullanılmaya başlanacak. Buna göre ev veya iş yeri satış işlemi için taraflar binde 20 oranında harç ödeyecek. 

Hesaplama örneği

300 bin TL değerindeki bir daire için 6 bin alıcı, 6 bin satıcı olmak üzere toplamda 12 bin TL harç ödemesi yapılıyordu. İndirim ile bu ev için 4 bin 500 TL alıcı, 4 bin 500 TL satıcı olmak üzere toplamda 9 bin TL harç ödemesi yapılacak. Böylece toplam 3 bin TL kar edilecek.

2019 yılı boyunca arsa veya arazi alanların tapu masrafları

Arsa ve araziler için tapu harcı indirimi yapılmaması nedeni ile bu tür gayrimenkullerin devir işlemleri için sene boyunca taraflardan binde 20 oranında harç ödenmesi istenecek. 


Konutta KDV ve tapu harcı indirimi kalıcı olacak mı?

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön