17 / 05 / 2024

Tapu harcı indirimi 3. çeyrekte konut satışlarını artırdı!

Tapu harcı indirimi 3. çeyrekte konut satışlarını artırdı!

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, 2017 III. çeyrek konut satış istatistikleri verilerini değerlendirdi. 



Maya değerlendirmesinde: “2017 3. çeyrek konut satış istatistiklerine bakıldığında verilerin oldukça olumlu geldiğini görüyoruz. İpotekli satışlarda önemli bir ivme kaybı bu çeyrekte gözlenirken, toplam satış rakamlarının bu denli yüksek gerçekleşmesinde en önemli nedeninin tapu harçlarındaki indirimden yararlanma motivasyonu olduğunu düşünüyoruz” dedi.


Konut satışlarında 2017 yılı üçüncü çeyreğinde nihai tüketiciye sağlanan teşviklerle birlikte hareketlilik söz konusu. Geçtiğimiz Mart ayı ortasında binde 20’den binde 15’e düşürülen tapu harcı uygulaması  Eylül ayı sonu itibarıyla son bulması ve sürenin uzatılmaması tapu tescillerinde önemli bir hareketliliğe yol açtı. 

 

Buna göre  2017 yılı 3. çeyreği bir önceki çeyreğe göre yüzde 14,5, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 10 oranunda büyüdü. 


Yeni konut satışları 3. çeyrekte pozitif 

İlk satılan konutlarda 3. çeyrek itibarıyla ikinci çeyreğe göre yüzde 20'lik artış yaşandı. İkinci el satışlarda da yüzde 1,4 seviyesinde daralma yaşandı. TCMB verilerine göre, 2. çeyreği ile konut fiyat endeks artışının yavaşladığı ve 3. çeyrekte de bu durumun artarak devam ettiği açıklandı. Nisan ayındaki konut fiyat endeksi yıllık artışı yüzde 13,13'ten Ağustos ayında yüzde 11,31’e kadar geriledi.

 

Yabancıya konut satışları geçen yıla oranla %47 arttı

Yabancıya konut satışları ikinci çeyreğe göre yüzde 6, 2016 yılının aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 47 artışla 5.646 adet seviyesinde oldu.

Suudi Arabistan ve Irak vatandaşlarına yapılan konut satışları 3. çeyrekte yabancıya konut satışlarındaki payı yaklaşık yüzde 31 olarak gerçekleşti. 


Geri Dön