03 / 01 / 2025

Tapu harcı muafiyeti!

Tapu harcı muafiyeti!

Tapu harcı ile ilgili yasal esaslara göre, bazı kurum, kuruluş ve kişiler tapu harçlarından muaf tutuluyor. Peki, tapu harcından muaf kurumlar hangileridir? İşte tapu harcı muafiyeti esasları...



Tapu harcı muafiyeti!

Tapu harcı ile ilgili yasal esaslara göre, bazı kurum, kuruluş ve kişiler tapu harçlarından muaf tutuluyor.


Muafiyetten yararlanmak için söz konusu muafiyet hakkına haiz olan kişi ve kuruluşların tapu işlemi sırasında muafiyete ilişkin belgeleri yanında bulundurmaları gerekiyor. Konu ile ilgili genelge kararı aşağıda yer alıyor.


Tapu harcından muaf kurumlar..

Sayı : B.09.1.TKG0100001- 1947-11-3449  

Konu : Tapu ve Kadastro Harçlarından Muafiyet.  

15 Ağustos 2007  


.............................. VAKFI  


İlgi : a) 13/08/2007 tarihli ve 0316.İE/611-2588 sayılı yazınız ve eki,  b) 21/12/1982 tarihli 4-1-1-7/1450 sayılı genelgemiz.  


İlgi(a) yazınız ve eki incelendi.  İlgi(a) yazınız ve eki 20/12/1977 tarih ve 7/14433 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı  gereği Vakfınızın tanımlanan kamu yararına olan hizmetler için tapu harçlarından ve ücretten  muaf olduğunu, ancak tapu sicil müdürlüklerinden gayrimenkul bağışı ve satın alma işlemleri  için " tapu harcı" ve "ücret" istendiği bu sebeple Vakfınızın " Tapu ve Kadastro Harçları"  ile ilgili muafiyetin devam ettiğine ilişkin bir yazı verilmesi istenmiştir.  


Bilindiği üzere; 3045 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün Kuruluş ve  Görevleri Kanunun 2/a maddesi göre, ".. .Hazinenin sorumluluğu altındaki tapu sicillerinin  düzenli bir biçimde tutulmasını, siciller üzerinde değişikliklerin takibini, denetlenmesini,  sicil ve belgelerin korunmasını ilgili mevzuata uygun olarak sağlamak" ,  Türk Medeni Kanunun "Sorumluluk" başlıklı 1007.nci maddesi; " Tapu sicilinin  tutulmasından doğan bütün zararlardan Devlet sorumludur. 


Devlet, zararın doğmasında  kusuru bulunan görevlilere rücu eder. Devletin sorumluluğuna ilişkin davalar, tapu  sicilinin bulunduğu yer mahkemesinde görülür."  492 sayılı Harçlar Kanunun " İşlemin Yapılamayacağı" başlıklı 127 nci maddesi,  " Bu kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, harçların tamamı peşin olarak ödenmeden  harca mevzu olan işlem yapılmaz." Aynı Kanunun " Memurların Sorumluluğu" başlıklı 128  nci maddeside, " Gerekli harçları tamamen almadan işlem yapan memurlar harcın  ödenmesinden mükellefler ile müteselsilen sorumludurlar.


"  19/01/2002 tarih ve 24645 sayılı ile Resmi Gazetede Yayımlanan 4736 sayılı  Kanunun 1/1 fıkrası, "Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı  döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik  kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu  iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile  bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme  işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tabi kuruluşlar  ve özel hukuk hükümlerine tabi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar,  kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve  kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması ticari indirimler hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife  uygulanmaz." ve aynı Kanunun 17 4 fıkrası, " Bakanlar Kurulu birinci fıkra hükmünden  muaf tutulacak kişi veya kurumları tespit etmeye yetkilidir. "  492 sayılı Harçlar Kanunun " Harçtan Müstesna Tutulan İşlemler" başlıklı 59/b  bendi, " Kamu menfaatlerine yararlı dernekler ile Bakanlar Kurulunca verşi muafiyeti  tanınan vakıfların iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni hakların tescilleri ve  şerhi gerektiren işlemleriyle bu dernek ve vakıflara ait tesislerin ve bu tesislerin sonradan  iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni hakların tescilleri ve şerhi gerektiren  işlemleri ve bunların terkinleri "  Hükmündedir. 

 

Kurumumuzun görev ve sorumlulukları 3045 sayılı Kanuna göre düzenlenmiş ve  aksi durumda Türk Medeni Kanunun 1007 nci maddesine göre sorumluluk getirilmiştir.  492 sayılı Harçlar Kanunun 127 nci maddesine göre harç tahsil edilmeden harca konu  işlemlerde işlem yapılamayacağı Kanun hükmündedir. 


Ancak 492 sayılı Harçlar Kanunun  " Harçtan Müstesna Tutulan İşlemler" başlıklı 59 ncu maddesinde bazı işlemlerde harçlardan  muafiyeti mevcuttur.  Diğer taraftanda 4736 sayılı Kanunda; Kurum ve Kuruluşların Döner Sermaye  Ücreti tahsil edileceği ve muafiyetlerin Bakanlar Kurulu Kararınca tespit edileceği Kanun  Hükmüdür.  Bu nedenle, Vakfınızın faaliyetleri ile ilgili bağışıklıktan faydalanacak işlemin  Bakanlar Kurulu Kararının gün ve sayısı ile Resmi Gazete'de yayınlandığını taleplerinizde  belirtilmesi halinde Harçtan aynk(Müstesna) tutulan işlem hakkında ügi(b) sayılı  genelgemizde açıklık mevcuttur.  Vakfınızın faaliyetleri ile ilgili 19/01/2002 tarih ve 24645 sayı ile Resmi Gazetede  Yayımlanan 4736 sayılı Kanuna göre Döner Sermaye Ücretinden muafiyet yoktur. 


2014 tapu harcı nasıl hesaplanır?


Geri Dön