Tapu hisse devri için ne gerekli?
Hisseli tapu, gayrimenkule birden fazla kimsenin sahip olması halinde söz konusu oluyor. Hisseli tapuya sahip olunması halinde hisse satışı, diğer ortakların da onayı alınarak yapılabiliyor. Peki, tapu hisse devri için ne gerekli?
Tapu hisse devri için ne gerekli?
Hisseli tapu, gayrimenkule birden fazla kimsenin sahip olması halinde söz konusu oluyor. Tapuda hak sahiplerinin hisse oranları belirtiliyor.
Bu şekilde bir gayrimenkule sahip olunması halinde hisse satışı, diğer ortakların da onayı alınarak yapılabiliyor. Tarafların anlaşma sağlayamaması durumunda, Sulh Hukuk Mahkemesinde İzale-i şuyu davası açılabiliyor. Ancak satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.
Peki, tapu dairesinde hisse devri için ne gerekli?
Tapu hisse devri için gerekenler:
1.Tapu Aslı veya Fotokopisi
2.Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği
3.4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.
4.Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.
5.İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir
6.Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6x4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır.Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet.
Tapu masrafları..
Ödenecek masraflar, yapılan devrin niteliğine göre değişiyor. Hisse devri bedelli ise satış harcı, bedelsiz ise bağış harcı ödeniyor.
Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. Döner sermaye ücreti için ise 2015 yılında 82,50 TL tahsil ediliyor.
Hisse devri işleminin bir bedel karşılığında yapılması halinde; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor.
Hisse devri eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.
Hisse tapulu ev alınır mı?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com