Tapu iptali davası şartları!
Tapu tescilinde bulunan yanlışlıkların düzeltilmesi için tapu iptal davası açılabiliyor. İşte, tapu iptali davası şartları!
Tapu iptali davası şartları!
Tapu’ya ve Tapu Senedi’ne esas teşkil eden gayrimenkul üzerindeki hakların hallerini gösteren Resmi Sicillere Tapu Kütüğü, bir başka ifadeyle ‘Tapu Sicili” deniyor.
Ortada haklı bir sebep olmaksızın yapılan, Bir tescil (Kütüğe yazım) veya, Tescilin tadili (değiştirilmesi) veya, Terkini ile bir ayni haklan zedelenmiş olması gerekiyor. Bu durumda; ayni hakkı zedelenen kimse, Tapu sicilinin düzeltilmesini dava edilebiliyor.
Dava, taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesinde açılıyor. Tapu iptal davaları ile ilgili usul ve esaslara Türk Medeni Kanunu'nda yer veriliyor. Kanun gereğince, tapu iptaliyle birlikte ‘Tescil de istenmişse; o zaman, taşınmazın bulunduğu yere göre; Hazine’ye, Köy Muhtarlığına, Belediye Başkanlığı’na da husumetin yöneltilmesi gerekiyor.
Tapu iptal davaları..
1. Hesap hatası nedeniyle tapu iptal davası
Hesap hatası nedeniyle; dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalara, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.
2. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedeniyle tapu iptal davası
Ölünceye kadar bama sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşmedir. Bakım borçlusu, bakım alacaklısı tarafından mirasçı atanmışsa, ölünceye kadar bakma sözleşmesine miras sözleşmesine ilişkin hükümler uygulanır.
3. Aile konutu nedeniyle tapu iptal davası
Aile konusu şerhi kurucu değil, açıklayıcı bir şerhtir. Bu nedenle eşin rızası dışında yapılan işlemlerde üçüncü kişinin kazanımının korunup korunmayacağı onun iyiniyetli olup olmamasına bağlıdır.
4. Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal davası
Bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlıklıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın gerçek ve ortak iradeleri esas alınır.
5. Vekalet görevinin kötüye kullanılması nedeniyle tapu ipral davası Vekil, vekalet verenin açık talimatına uymakla yükümlüdür. Ancak, vekalet verenden izin alma imkanı bulunmadığında durumu bilseydi onun da izin vereceği açık olan hallerde, vekil talimattan ayrılabiliyor.
Tapu sicilinin düzeltilmesi davası!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com