Tapu işlemlerinde yaş sınırı nedir?
Posta yazarı Tamer Heper 'Babam 70 yaşında. Bir miktar birikimi var ve hesaplı bulduğu bir daireyi almak istiyor. Yaşı itibarıyla böyle bir alımı yapabilir mi yoksa bir vasi tayini gerekir mi?' sorusunu cevapladı.
Posta yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 'Babam 70 yaşında. Bir miktar birikimi var ve hesaplı bulduğu bir daireyi almak istiyor. Yaşı itibarıyla böyle bir alımı yapabilir mi yoksa bir vasi tayini gerekir mi?' sorusunu yanıtladı.
Babam 70 yaşında. Bir miktar birikimi var ve hesaplı bulduğu bir daireyi almak istiyor. Yaşı itibarıyla böyle bir alımı yapabilir mi yoksa bir vasi tayini gerekir mi? l K.L.
Okuyucumun sorusu bir tek onun sorusu değil. Ne yazık ki bu virüs belası bazı düşünceleri alt üst etti. Hani 65 yaş üstü için olur olmaz tedbirler alındı da bu yaştakiler işe yaramaz gibi ilan edildi ya toplumun aklına tüm olaylarda bunları saf dışı bırakmak takıldı. Sevgili okuyucum, yok böyle bir şey. Akıl sağlığı yerinde olan her yaştaki insan mal da alır mal da satar.
Noterler de yukarıdaki imajı destekler gibi 60-65 yaş üstü vatandaşların işlemlerini yapmaz oldu. Bunun için rapor getirilmesini istemeye başladılar. Bu düşünce ve bu uygulama çok kırıcı. İşin doğrusu şu: Günlük hayatında aklı başında görünen her kişi her türlü yasal işlemi özgürce yapar. O kişinin yaşına bakılmaz. Ancak günlük yaşantısı içinde davranışları tereddüt uyandıracak kişiler için doktor raporu istenebilir.
Yasalarımızda herhangi bir yaş için sınırlama yoktur. Sınırlama, 18 yaşını ikmal etmemiş gençler için vardır. Akıl hastalığına yakalanmış kişiler için vardır. Günlük yaşantısını idame ettiren kişilere akıl hastası muamelesi yapılamaz. Hatta ben biraz daha ileri gideyim. Aklı başında görünen kimseye akıl hastası muamelesi yapıp görevini yerine getirmeyen kamu görevlisi suç işliyordur.
Dolayısıyla babanızın bir daire alması veya satması çok doğaldır. Bizler hukukçu olarak tedbiren rapor alınması tavsiyesinde bulunabiliriz. Bu, işlem yapan kişinin vefatından sonra birilerinin hak iddia etmek için o kişinin akıl hastası olduğu iddiasını bertaraf etmek amacıyladır. Yoksa muamele yapmak için gerekli bir işlem anlamına değildir.
Bizler 70 yaşını geçmiş bireyler olarak her gün adliyede veya resmi kurumlarda işlem yapıyoruz. Şimdi bizim her duruşmaya girdiğimizde rapor mu almamız gerekecek, böyle bir saçmalık olur mu? Babanız alabileceği daireyi alsın. Akıl sağlığı yerindeyse ondan rapor istemek, rapor yoksa işlemini yapmamak suçtur.