11 / 05 / 2024

Tapu işlemlerinin adresi değişti! 1 Ocak’tan sonra tapu alım satım işlemleri artık böyle olacak!

Tapu işlemlerinin adresi değişti! 1 Ocak’tan sonra tapu alım satım işlemleri artık böyle olacak!

Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde geçerli olacak yeni dönem yaklaştı. İşte tapuda yeni dönem detayları!



Yeni yılla yani 2023’te girilmesi ile emlak alım satım işlemlerine yeni düzenlemeler getiriliyor. Milyonları ilgilendiren bu düzenleme 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmaya başlayacak.

TAPUDA YENİ DÖNEM

1 Ocak 2023 tarihinden başlayacak şekilde noter üzerinden ev alım satımı başta olmak üzere tapu işlemi ve devri işlemleri gerçekleşecek.

TAPU HARCINA EK NOTER ÜCRETİ ALINACAK!

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı, alıcı ve satıcıdan tek tek yüzde 2 olmak üzere satış bedeli üzerinden yüzde 4 olarak alınmaktadır.

Tapu işlemi, tapu dairesi tercih edilirse yalnızca tapu harcı ödenirken, işlem noterde gerçekleştirilirse tapu harcına ek olarak noter ücreti de ödenecek. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak. Bu miktarlar, her yıl tekrardan değerleme oranına göre belirlenecek.

NOTER’DE BUNDAN SONRA TAPU SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi ile birlikte noterlerin bilgisi dahilinde olacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nden (TAKBİS) noterliklerin veri alabilmesi için teknik hazırlıklar devam edecek. Taşınmazın ilgili belgelerinin eksik ise bu belgeler sistemde talep edilecek ve eksiklikler tapu müdürlüğü tarafından sisteme aktarılacak.

Noterler tarafından hak sahibi belirlendikten ve taşınmazın satışına engel hukuki bir durumun bulunmadığı durumunda taşınmaz satış sözleşmesi gerçekleşecek. Satış sözleşmesi taraflar tarafından imzalama işlemi yapıldıktan sonra noter, tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi de sisteme kaydedecek. Yine verilen bilgiye göre, sözleşme sisteme kaydolduktan sonra tapu müdürlüğü tarafından taşınmazın tapu siciline tescili yapılacak. Satış sözleşmesi ile birlikte diğer belgeler, noter tarafından sisteme aktarılacak aynı zamanda fiziki olarak da arşivlenecek.

2023’e girerken cüzdanı kasanın arkasında bırakacaksınız! İşte yılbaşı menülerine dair detaylar!

Yılbaşı yaklaşırken aman dikkat! Uzmanlar yılbaşı tuzağına karşı uyardı!

2023’te buna yatırım yapan dört köşe olacak! Analistlerin hepsi aynı şeyi söylüyor! Altını solladı! İşte detaylar!


Geri Dön