29 / 04 / 2024

Tapu maliyeti ne kadar?

Tapu maliyeti ne kadar?

Gayrimenkul alım satım işlemleri taşınmaz malın bulunduğu yerin tapu dairesinde gerçekleşiyor. Devir işlemleri belli oranlarda tapu harcına tabi tutuluyor. Peki, tapu maliyeti ne kadar tutar?



Tapu maliyeti ne kadar?

Gayrimenkul alım satım işlemleri taşınmaz malın bulunduğu yerin tapu dairesinde gerçekleşiyor. Devir işlemleri belli oranlarda tapu harcına tabi tutuluyor.


Bu harç, hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.


Peki bir evin alım satım işleminde neler ödenir? Tapu maliyeti ne kadar tutar?


Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20’dir. Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanarak ödeniyor.


Gayrimenkulün kredi ile alınması halinde de tapu harcının yine gerçek devir bedeli üzerinden ödenmesi gerekiyor. Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının ise nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, bu şekilde ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekiyor.


Ayrıca, tapu dairesinde döner sermaye bedeli de ödeniyor.


Tapu harcı eksik beyan edilirse ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön