03 / 05 / 2024

Tapu masrafları 2019!

Tapu masrafları 2019!

2019'da yapılacak tapu devir işlemlerinde kimler ne kadar masraf ödeyecek? Tapu harçları 2019 ne kadar? Tapu döner sermaye bedeli 2019 ne kadar? Tapu harcı indirimi ne zamana kadar sürecek?



Konut, iş yeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin devir işlemleri için tapuda belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Tapuda yapılacak devir işlemleri için bazı gayrimenkul türlerinde tapu harcı indirimi uygulanıyor.

Peki, 2019'da yapılacak tapu devir işlemlerinde kimler ne kadar masraf ödeyecek? Tapu harçları 2019 ne kadar? Tapu döner sermaye bedeli 2019 ne kadar? Tapu harcı indirimi ne zamana kadar sürecek?

Tapu harcı indirimi 2019

Geçtiğimiz sene uygulanan ve 31 Aralık 2018 tarihinde sona ermesi beklenen tapu harcı indirimi Mart ayı sonuna kadar uzatıldı. İndirimden konut ve iş yeri alıcıları ile satıcıları faydalanabiliyor.

Tapu masrafları 2019

Mart sonuna kadar ev veya iş yeri alanların tapu masrafları

Ev ve iş yeri tapu devir işleminin Mart ayı sonuna kadar yapılması durumunda, taraflar indirimli tapu harcı kampanyasından faydalanabiliyor. Geçtiğimiz sene başlatılan ve bu sene de Mart ayı sonuna kadar uzatılan kampanya kapsamında tapu harçları binde 15 oranında tahsil ediliyor. Ayrıca tapu döner sermaye harcı da ödeniyor.  

Nisan itibariyle ev veya iş yeri alanların tapu masraları

Ev ve iş yeri tapu devir işleminin Nisan ayı itibariyle yapılması halinde (indirimin uzatılmaması durumunda) Harçlar Kanunu Tebliği kapsamında belirtilen oranlar kullanılmaya başlanacak. Buna göre ev veya iş yeri satış işlemi için taraflar binde 20 oranında harç ödeyecek. 

2019 yılı boyunca arsa veya arazi alanların tapu masrafları

Arsa ve araziler için tapu harcı indirimi yapılmaması nedeni ile bu tür gayrimenkullerin devir işlemleri için sene boyunca taraflardan binde 20 oranında harç ödenmesi istenecek. 

Tapu döner sermaye bedeli 2019

Tapu döner sermaye harcı olarak yine 128 TL ve ilave hizmet bedeli olarak 17,50 TL tahsil edilecek. 

 

Tapu işlemleri 2019'da nasıl yapılacak?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön