23 / 11 / 2024

Tapu memuru olma şartları!

Tapu memuru olma şartları!

Tapu memuru olma şartları, tapu ve kadastro dairesindeki iş pozisyonuna göre değişkenlik gösteriyor. Tapu memuru olma şartları, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan yönetmeliklerde açıklanıyor...




Tapu memuru olma şartları!

Tapu memuru olma şartları, tapu ve kadastro dairesindeki iş pozisyonuna göre değişkenlik gösteriyor. Konu ile ilgili genel hususlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan yönetmeliklerde açıklanıyor.


Örneğin, 26 Mart 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değiştirme Yönetmeliği; liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde görev yapan Devlet memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.


Yönetmelik, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan personelden 5 inci maddede sayılan kadrolara, görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsıyor.


Tapu memuru olma şartlarının da belirtildiği sözleşmeli personel ilanı örneği aşağıda yer alıyor:


İLAN

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLATINA SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALINACAKTIR.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Merkez, Taşra Birimlerinde çalıştırılmak üzere ekli listede bölgesi, ili, unvanı, adedi belirtilen Sözleşmeli Personel Pozisyonlarına 06.06.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ?Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar? ın Ek Madde 2/b bendine göre KPSS (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle başarı sırasına göre sözleşmeli personel alınacaktır.


UNVANLAR VE ADAYLARDA ARANAN NİTELİKLER:


A) GENEL ŞARTLAR


1. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinin (A) fıkrasının 4, 5, 6 ve 7 nci bentlerinde belirtilen koşulları taşımak.


2. Lisans mezunları için 2012 yılı KPSSP3 (B) puan türü, Önlisans mezunları için 2012 yılı KPSSP93 (B) puan türü ve Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi mezunları için 2012 yılı KPSSP94 (B) puan türünden 70 ve üzeri puan almış olmak.


3. Başvuracak adayların durumunun; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesinin ?Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler.? hükmüne uygun olması.


B) ÖZEL ŞARTLAR:


1-Mühendis (Harita) (Taşra):


a) Üniversitelerin Harita, Harita ve Kadastro, Geomatik, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği bölümlerinden mezun olmak.


b) Şantiye şartlarında çalışmayı ve çalışma süresince şantiyede ikamet etmeyi kabul etmek, bu şartlarda çalışmaya engel hali bulunmamak.


2-Mühendis (Bilgisayar) (Merkez):


Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden mezun olmak.


3-Mimar (Merkez) :


Üniversitelerin Mimarlık bölümlerinden mezun olmak.


4-Kadastro Teknisyeni (Taşra) :


a) Meslek Yüksekokullarının Harita-Kadastro bölümü mezunu olmak veya Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi mezunu olmak.


b) Şantiye şartlarında çalışmayı ve çalışma süresince şantiyede ikamet etmeyi kabul etmek, bu şartlarda çalışmaya engel hali bulunmamak.


5- Uzman (Taşra):


Üniversitelerin Hukuk, İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler ve Kamu Yönetimi Bölümlerinden Lisans mezunu olmak veya Tapu ve Kadastro Meslek Yüksekokulu mezunu olmak ya da Emlak ve Emlak Yönetimi mezunu olmak.


6- Büro Personeli (Merkez ve Taşra):


Üniversitelerin Hukuk, İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler ve Kamu Yönetimi Bölümlerinden Lisans mezunu olmak veya Tapu ve Kadastro Meslek Yüksekokulu mezunu ya da Emlak ve Emlak Yönetimi mezunu olmak.


7-Tapu Arşiv Uzmanı (Merkez ve Taşra):


Yüksek okulların kütüphanecilik veya arşiv ile ilgili bölümlerinden (Bilgi ve Belge Yönetimi, Dokümantasyon ve Enformasyon, Arşivcilik, Kütüphanecilik, Kütüphanecilik ve Bilgi Çalışmaları lisans programından) mezun olmak veya programında Osmanlı Paleografyası derslerine yer veren Yüksekokul mezunu olmak (Atanmaya hak kazanan adaylardan Osmanlı Paleografyası dersi gördüğünü gösterir Transkript istenecektir).


8- Arşiv Uzmanı (Merkez):


Programında Osmanlı Paleografyası derslerine yer veren (Bilgi ve Belge Yönetimi, Dökümantasyon ve Enformasyon, Arşivcilik, Kütüphanecilik, Kütüphanecilik ve Bilgi Çalışmaları lisans programından) 4 yıllık yüksekokul mezunu olmak (Atanmaya hak kazanan adaylardan Osmanlı Paleografyası dersi gördüğünü gösterir Transkript istenecektir).


9- Programcı (Taşra):


a) Üniversitelerin Elektrik, Elektronik, Elektrik ve Elektronik, Elektronik Haberleşme,Bilgisayar, Matematik, İstatistik ve Fizik Bölüm/Mühendislikleri mezunu veya Fakülte veya Meslek Yüksek Okullarının Bilgisayar Programcılığı Bölümleri mezunu olmak,


b) Yüksek öğrenimi sırasında, bilgisayar alanında ders aldığına ilişkin belge veya Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Bilgisayar Kurslarını bitirdiğine ilişkin sertifika sahibi olmak,


c) Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (KPDS) katılmış olmak ve en az (D) düzeyinde İngilizce bilgisine sahip olduğunu belgelemek. Yabancı dil sınavı sonuçları 5 yıl süre ile geçerlidir.


Ancak;


- Yurtiçi veya yurtdışında İngilizce Dili ile öğretim yapan fakülte, yüksekokul ve bilgisayar programcılığı alanında meslek yüksekokulu mezunu olanlar,


- Yurt içinde lisans düzeyinde öğrenim gördükten sonra ana dili İngilizce olan yabancı ülkelerde İngilizce dilinde mastır veya doktora eğitimi yapanlar,


- İngilizce dilinde ?Test of English as a Foreign Language? (TOEFL-IBT sınavından en az 72 CBT sınavından 198 PBT sınavından 531 veya geçerlilik süresi dolmamış eski dengi) veya ?İnternational English Language Testing System? (IELTS) sınavından en az 4 puan alanların, İngilizce dil düzeyleri (D) düzeyi kabul edilir.


10) Uçak Kontrol Makinisti (Merkez):


a) Yükseköğretim kurumlarının en az lisans düzeyinde eğitim veren ilgili bölümlerinden (Uçak Gövde- Motor, Uçak Gövde- Motor Bakım veya Uçak Gövde-Motor Bakım) lisans programından mezun olmak,


b) İlgili kurum ve kuruluşlarda (Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Türk Hava Kurumu, Türk Hava Yolları) görev yapmış ve hava aracı bakım veya kontrol lisansına sahip olmak,


c) Hava Kuvvetleri veya onarım servislerinde yetişmiş ve sivil havacılık tarafından verilmiş B2 tipi uçak bakım teknisyeni sertifikası sahibi olmak, CEFR (Common European Framework of Reference of Languages) İngilizce yeterlilik seviyelerinden, en az A2 seviyesinde İngilizce yeterliliğe sahip olmak.



Tapuda e-imza uygulaması!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön